Griežti vertinimai „referendumų“ Donbase stebėti susiruošusiems lietuviams: atviras karo rėmimas ir raudonosios linijos peržengimas

Prieš 1 metus 122

Teisėsaugos akiratin patekusio „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ pirmininkė Erika Švenčionienė su vienu forumo nariu skelbia esanti pakeliui į Donbasą stebėti ten vykstančių „referendumų“, kuriuos Vakarai vadina neteisėtais.

Politologai ir teisininkai tai vadina dalyvavimu Rusijos informaciniame kare ir atviru agresijos rėmimu. Politikai sako, kad į Maskvą ir į Minską vykusi E. Švenčionienė peržengė ribą.

„Laba diena, draugai. Mes čia turim daug ką pasakyti“, – ketvirtadienį vakare paskelbtame vaizdo įraše E. Švenčionienė ir Edikas Jagelavičius sako esą pekeliui į Donbasą.

„Iš pradžių būsime stebėtojais referendume, ten, kaip žinia, 4 srityse vyks „referendumai“, – nurodo „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ narys E. Jagelavičius.

Rusijos okupuotose teritorijose balsuoti pasirengę kariai. Ar lietuviai jau atvyko į Donbasą, neaišku, su jais susisiekti LRT nepavyko. Politologai, teisininkai ir politikai tokią kelionę vadina agresijos ir karo rėmimu.

„Reikia būti ir pakankamai ryžtingu, ir drąsiu arba visiškai nesuvokti, ką darai“, – tvirtina VU TSPMI lektorius Vytis Jurkonis.

„Dalyvavimas stebėtojais tokiais pseudo „referendumuose“, tai yra atviras agresijos rėmimas“, – pabrėžia VDU Teisės fakulteto dekanas prof. Dainius Žalimas.

„Šita kelionė, mano požiūriu, yra jau raudonos linijos peržengimas“, – teigia Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Ne kaimynystės propaguotojos, o iš esmės okupacijos ir karo propaguotojos“, – komentuoja Seimo NSGK narė Dovilė Šakalienė.

Politologai sako, kad „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ narių kelionę Kremlius išnaudos savo informaciniame kare.

„Mąstantys žmonės supranta, kad nei čia „referendumas“, nei čia stebėjimas“, – sako V. Jurkonis.

„Teisinės reikšmės jų dalyvavimas neturės, kalbant apie „referendumo“ proceso legitimumą“, – vertina prof. D. Žalimas.

Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio bendražygiai šiemet buvo ir gegužės devintosios parade Minske. Vėliau vyko į Maskvą. Ketina ten važiuoti dar kartą.

„Tokia veikla, kuria šie žmonės užsiima, turi būti duota per nagus – ir stipriai“, – įsitikinęs L. Kasčiūnas.

Nei Valstybės saugumo departamentas, nei prokuratūra „Geros kaiminystės forumo narių kelionės į Donbasą nekomentuoja. Prokurorai jau aiškinasi, ar ši A. Paleckio organizacija nepadeda kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

„Kai kurie tokie asmenys, na, iš pirmo žvilgsnio atrodo neadekvatūs, gal kartais absurdiškai arba juokingai, bet kita vertus kolaborantai ir nėra labai adekvatūs žmonės“, – mano D. Šakalienė.

Politikai ir apžvalgininkai pabrėžia, kad viena yra politinis vertinimas, bet svarbiausia, kad savo darbą atliktų teisėsauga.

„Sureikšminti ar uždrausti – tai duotų daugiau atoveiksmio“, – įsitikinęs V. Jurkonis.

Su į Donbasą išvykusiais lietuviais dar anksčiau bendravo ir juos įspėjo Valstybės saugumo departamentas.

Skaityti visą pranešimą