Generalinė prokuratūra atsisako tirti galimas informacijos nutekinimo aplinkybes Bartoševičiaus skandale

Prieš 1 metus 53

Išnagrinėjus šių metų vasario 3 d. Generalinėje prokuratūroje gautą Lietuvos socialdemokratų partijos pareiškimą, kuriuo prašyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl spėjamo duomenų apie ikiteisminį tyrimą perdavimą Kristijonui Bartoševičiui, priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Prokurorai tirti aplinkybes atsisako

Nutarime pabrėžiama, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 150 str. 3 ir 4 dalyse bei 153 str. 1 dalyje, šį ikiteisminį tyrimą organizuojantis prokuroras, įvertinęs, kad surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti Lietuvos Respublikos Seimo narį padarius nusikalstamas veikas, ir nutaręs, kad šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje jo tapatybės atskleidimas nepakenks atliekamam ikiteisminiam tyrimui, kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokurorę dėl Seimo leidimo patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn.

Priimdamas šį sprendimą prokuroras vertino ir tai, kad pateikiant svarstyti Seimo nario teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimą Seime, neišvengiamai bus atskleisti šio asmens duomenys neapibrėžtam asmenų skaičiui, tačiau tai negali būti vertinama kaip ikiteisminio tyrimo sėkmei pakenkiantis ikiteisminio tyrimo duomenų neteisėtas atskleidimas (paskelbimas).

Susipažinus su pareiškimu, minėto ikiteisminio tyrimo medžiaga bei kitais duomenimis padaryta išvada, kad nėra jokio pagrindo teigti, kad ikiteisminio tyrimo duomenys buvo atskleisti ir taip galėjo būti pakenkta ikiteisminio tyrimo atlikimui bei jo eigai.

Socdemams kilo klausimų, ar Bartoševičius apie tyrimą galėjo sužinoti iš anksto

LRT.lt primena, kad opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dar vasario pirmosiomis dienomis įteikė pareiškimą Generalinei prokuratūrai – prašė pradėti ikiteisminį tyrimą ir išsiaiškinti, kas galimai Seime nutekino slaptą informaciją seksualine prievarta prieš vaikus įtariamam Kristijonui Bartoševičiui apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą.

Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė tuomet sakė, kad Seimo pirmininkė ir konservatorių partijos vadovybė lig šiol neišsklaidė abejonių dėl galimo slaptos informacijos nutekinimo, todėl socialdemokratai nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

„Klausimas, kaip K. Bartoševičius sužinojo apie vykdomą ikiteisminį tyrimą, lig šiol lieka neatsakytas. Tą pačią dieną, kuomet generalinė prokurorė informavo tik Seimo pirmininkę, K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato – kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją būdamas komandiruotėje Čilėje. Taip jis išvengė Seimo Statute numatytos teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūros. Matyt, buvo siekiama, kad informacija apie skandalingą tyrimą dėl galimo vaikų prievartavimo išvis nepasiektų nei Seimo, nei visuomenės. Šioje vietoje negali likti jokių neatsakytų klausimų, o nešališkai ir nepriklausomai į juos galėtų atsakyti prokurorų tyrimas“, – komentavo V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas tvirtino, kad pačio K. Bartoševičiaus komentarai apie mandato atsisakymo aplinkybes verčia manyti, kad apie vykdomą ikiteisminį tyrimą buvęs Seimo konservatorių frakcijos narys buvo informuotas iš anksto.

Skaityti visą pranešimą