Gegužės 9-ąją didelių incidentų nebūta – policija užfiksavo du teisės pažeidimus

Prieš 11 mėnesius 80

Gegužės 9 d. Vilniaus apskrityje policijos pareigūnai užfiksavo du teisės pažeidimus, didesnių incidentų išvengta, trečiadienį skelbiama Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio pranešime.

5 val. 9 min. buvo gautas pranešimas, kad Vilniuje, Ozo gatvėje, ant pėsčiųjų tilto, virš važiuojamosios kelio dalies, pakabinta raudonos spalvos vėliava. Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai vėliavą su užrašu rusų kalba nuėmė. Dėl minėto įvykio Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto penktajame policijos komisariate pradėta administracinio nusižengimo teisena dėl nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 524 str.).

Tą pačią dieną už susirinkimų ir kitų renginių organizavimo reikalavimų pažeidimą (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 494 str. 1 d.) policijos pareigūnai surašė protokolą vyrui, stovėjusiam su plakatu Antakalnio kapinėse. Pažeidėjui (gimusiam 1958 m.) gresia bauda nuo 140 iki 600 eurų.

ELTA primena, kad antradienį būrys žmonių susirinko Vilniaus Antakalnio kapinėse, kur anksčiau stovėjo paminklas sovietų kariams. Susirinkusieji, minėdami gegužės 9-ąją, dėjo gėles ant karių kapų, sveikino vieni kitus „su pergale“.

Tuo tarpu Kaune, Aukštųjų Šančių karių kapinėse, antradienį apsilankė Rusijos ambasados atstovas Andrejus Datsiukas, kuris prie paminklo kariams padėjo vainiką ir pagerbė, jo teigimu, „Lietuvos žemės išvaduotojus“.

Pernai Seimas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis uždraudė Lietuvoje viešai demonstruoti Georgijaus juostą ir kitus Rusijos karo prieš Ukrainą simbolius.

Teisės aktų pataisomis numatyta, kad Lietuvoje draudžiama naudoti „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“, taip pat konkrečiai nurodoma, kad tokiu simboliu laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (Šv. Jurgio) juosta.

Praėjusių metų gegužės 9-ąją Lietuvoje didesnių incidentų taip pat buvo išvengta, tuomet dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo sostinėje sulaikyti du asmenys.

Skaityti visą pranešimą