Ekspertas: jeigu nepriimsime vengiančiųjų mobilizacijos Rusijoje, jie keliaus žudyti į Ukrainą,

Prieš 1 metus 84

Rusijai paskelbus dalinę mobilizaciją, Lietuvos kariuomenė kelia budrumo lygį. Taip pat planuojama Ukrainai suteikti papildomos paramos. Svarstoma, ir ką daryti, jei nuo karo prievolės bėgantys rusai, prašys įleidžiami į Lietuvą. Vidaus reikalų ministerija praneša, kad dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį. Tuo tarpu kai kurie ekspertai ragina bėgančiuosius nuo tarnybos įsileisti, kitaip jie keliaus žudyti į Ukrainą.

Ukrainos žemėje sudegusi rusiška technika dažnai reiškia ir žuvusius rusų karius. Tik juos, priešingai nei prarastą techniką, Rusija keičia greitai. Dalinė mobilizacija – vienas iš būdų.

Vidaus reikalų ministrė svarsto, kad asmenys, bandantys išvengti mobilizacijos, greičiausiai bus laikomi atvykstančiais dėl humanitarinių priežasčių.

„Šiuo metu taip pat egzistuoja išimtys dėl humanitarinių pagrindų. Asmenys, atsižvelgiant į situaciją, įvertinus, yra įleidžiami. Tai, matyt, tas individualus vertinimas taip pat turėtų išlikti. Bet VSD vaidmuo turėtų šiuo atveju būti įsitraukiant, nes tikrai reikia įsivertinti ir visas grėsmes“, – sako Agnė Bilotaitė.

Kaip su bėgančiais rusais elgsis estai ir lenkai – kol kas neaišku. Latvijos užsienio reikalų ministras socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad Latvija dėl saugumo neišduos humanitarinių ar kitokių vizų tiems Rusijos piliečiams, kurie vengia mobilizacijos. Ir nekeis nuo rugsėjo 19 įvestų sienos kirtimo ribojimų.

Profesorius Gintautas Mažeikis sako, priimti bėgančiuosius nuo mobilizacijos reikėtų vien jau dėl to, kad priešingu atveju jie žudys ukrainiečius.

„Tiems asmenims galėtų būti sukuriamas kažkoks ypatingas statusas arba sukuriamos jų pabėgėlių stovyklos su kažkokia vėlesne filtracija“, – sako profesorius.

Žmogaus teisių komiteto narys Vytautas Bakas pastebi, jog šioje situacijoje labai svarbu įvertinti grėsmes, bet nepamiršti ir tarptautinės teisės, numatančios galimybes prašyti prieglobsčio.

„Pabėgėlių statusą apima ir tie atvejai, tie žmonės, kuriems gresia bausmė už dezertyravimą ar vengimą atlikti tarnybą. Kai jie atsisako dalyvauti kariniuose veiksmuose“, – pažymi V. Bakas.

Trečiadienio pavakarę, po nepaprastosios padėties valdymo komiteto posėdžio, vidaus reikalų ministerija patikslino, kad dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį. Kiekvienas atvejis būtų vertinamas individualiai.

Skaityti visą pranešimą