Dviejų lygių matematikos egzaminas – nuo 2025 metų: vienas – besirenkantiems studijas, kitas – tiems, kas stos į profesines mokyklas

Prieš 1 metus 85

Nuo 2025 metų bus rengiamas dviejų lygių – bendrojo ir išplėstinio kursų – valstybinis matematikos egzaminas. Pagal dabartinius Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos planus tiems, kas norės studijuoti aukštosiose mokyklose, tektų rinktis išplėstinio kurso egzaminą. Bendrojo kurso egzaminas bus skirtas tiems, kurie rinksis profesines mokyklas ar menų studijas aukštosiose mokyklose. 

„Jie savo statusu bus valstybiniai, bus vykdomi centralizuotai, bet jų struktūra ir užduotys skirtųsi pagal bendrąjį ir išplėstinį kursą“, – paaiškino Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

2023 metais vienuoliktokams, kurie jau galės laikyti dviejų lygių matematikos egzaminus, bus rengiamas tarpinis matematikos atsiskaitymas.

„Šiandien yra vienas valstybinis matematikos brandos egzaminas ir ten 40 proc., t. y. 24 taškai, – bendrojo kurso. Tai jei mokausi pagal bendrojo kurso programą, aš moku ją labai gerai, ateinu į egzaminą ir man yra tik 40 proc. užduočių, kurios yra pagal mano programą, o kita dalis – pagal išplėstinį kursą, t. y. tai, ko aš nesimokiau“, – aiškino švietimo viceministras Ramūnas Skaudžius.

„Kol kas mes planuojame, kad bendrasis kursas labiau būtų skirtas tiems, kurie renkasi profesinį mokymą arba studijuos menus, kur ir šiandien nereikalaujamas matematikos egzaminas. Tačiau tie, kas renkasi aukštąjį mokslą, turėtų rinktis mokytis aukščiausiu lygiu“, – pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Tiesa, ji sakė, kad ateityje bus priimta daugiau sprendimų šioje srityje.

Dalis švietimo bendruomenės yra išsakiusi siūlymą matematikos egzaminą padaryti privalomą ne tik stojant į aukštąsias mokyklas, bet ir siekiant gauti brandos atestatą, baigti mokyklą.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras sakė, kad tokius planus yra svarsčiusi ir ŠMSM.

„Bet šiandien priimtas nutarimas, kad yra trys egzaminai, iš kurių vienas privalomas – lietuvių kalbos ir literatūros, jį bus siekiama įgyvendinti. Noriu dar kartą pabrėžti, kad numatomi tik valstybiniai egzaminai, nelieka mokyklinių, taip pat bus atskiri bendro ir išplėstinio kurso egzaminai. Taip pat tarpinis kaupiamasis vertinimas, jis padės visus egzaminus truputėlį skaldyti į dalis, padės mokiniams nuosekliai siekti rezultatų“, – aiškino viceministras.

Numatoma, kad mokiniai privalės laikyti tarpinius atsiskaitymus tų dalykų, kurių yra egzaminai. „Iš esmės kiekvienas mokinys turės pasitikrinti, ar matematiką mokosi pagal bendrąjį, ar pagal išplėstinį kursą, jis tą tarpinį įvertinimą turės ir galės objektyviau apsispręsti – eiti į egzaminą ar neiti“, – sakė R. Skaudžius.

Skaityti visą pranešimą