„Dėl Vėlyvio kuriamas įstatymas?“: konservatoriai siūlo griežčiau bausti už tyčiojimąsi iš religinių įsitikinimų maldos namuose

Prieš 1 metus 86

Konservatoriai siūlo nustatyti baudžiamąją atsakomybę už tyčiojimąsi iš religinių įsitikinimų maldos namuose. Dabar ji galioja per mišias, tačiau politikai įsitikinę, kad to negana: griežčiau bausti esą reikia, pavyzdžiui, ir rengiančius performansus bažnyčiose. Prieš ar po mišių. Idėjos nepalaiko ir kai kurie valdantieji, ir opozicijos nariai – sako, kad ieškoma sprendimo problemai, kurios nėra.

Prieš ketverius metus Šalčininkų rajono Turgelių bažnyčioje skandalas kilo, kai persirengę dvasininkais, aktoriai reklamavo naują filmą. Dabar režisieriaus Emilio Vėlyvio ir kelių aktorių performansas vėl sulaukė atgarsio. Visa tai vyko pora minučių iki mišių, todėl bausmė mažesnė – performanso dalyviai turėjo sumokėti baudas.

Keli konservatoriai įsitikinę, kad tai – per mažai. Jie siūlo griežčiau bausti už tyčiojimąsi iš religinių įsitikinimų bet kuriuo metu, t. y., taikyti baudžiamąją, o ne administracinę atsakomybę.

„Mes ne tik ribojam tokią veiklą, tyčiojimąsi bet kokiu metu, jei tai – maldos namai, jei tai – bažnyčios teritorija ar kita religinio kulto vieta“, – komentuoja Seimo TS-LKD frakcijos narys Paulius Saudargas.

Pasak konservatorių, kol kas tokių atvejų nebuvo daug – du: kai Kryžių kalne buvo filmuojamas belgų režisieriaus filmas ir jau minėtas E. Vėlyvio performansas.

„Man tai klausimas, kur čia slypi priežastys? Taigi mes visi esam nubausti, tai kur priežastys? Jie kuria įstatymą dėl vieno precedento, tai dėl Vėlyvio yra kuriamas įstatymas?“ – ironiškai juokiasi režisierius E. Vėlyvis.

Bet įstatymo iniciatoriai nesijuokia.

„Buvo nustatyta, kad teisinė bazė nėra pakankama įrodyti tokiam nusikaltimui“, – tikina P. Saudargas.

Nejuokinga ir valstiečiams – jie pritaria konservatorių siūlymui.

„Tai tikrai galima suderinti. Jei yra religiniai namai – melskimės, o spektaklius galime vaidinti ir kitose erdvėse“, – mano Seimo LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Tačiau tarp nepritariančiųjų – taip pat valdantieji ir opozicija.

„Taip atsitinka, kai ne problemai ieškomi sprendimai, bet ieškoma problemos. Manau, kad čia yra dalykas, kurio nereikia papildomai reglamentuoti“, – teigia Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Tai menkstantis autoritetas visuomenėje, kai reikia gintis įstatymais nuo žmonių, kurie ateina į bažnyčią. Bet kalbant rimčiau, tai nėra joks išplitęs reiškinys, kad reikėtų baudžiamąja tvarka bausti“, – nurodo Seimo LSDP frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Bažnyčios istorikas Paulius Subačius sako, kad Turgelių atvejis parodė, kad teisinė sistema gerai funkcionuoja.

„Šis precedentas ir rodo, kad jokių papildomų teisės aktų nereikia ir kad pasiūlymas, kuris yra pateiktas, yra primityvus populizmas“, – aiškina VU profesorius Paulius Subačius.

Pasak P. Subačiaus, buvo ne viena istorija, kai patys dvasininkai pažeidė bažnyčios sakralumą – per mišias kvietė kalbėti politikus, agitavo prieš skiepus.

„Visiems reikėtų pasižiūrėti į veidrodį, paklausti savęs, ar jie tinkamai elgėsi“, – sako P. Subačius.

Konservatoriai teigia, kad projektas derintas ir su Vyskupų konferencija.

Skaityti visą pranešimą