Dėl nukentėjusio migrantų vaiko Bakas kreipsis į prokurorus, o pasieniečiai svarsto – kodėl vaizdo įrašas paviešintas tik dabar

Prieš 2 metus 208

Seimo narys Vytautas Bakas paviešino vaizdo įrašą, kaip malšinant neramumus Medininkų migrantų stovykloje nukentėjo ir vaikas. V. Bakas ruošia kreipimąsi į prokurorus. Pasieniečių vadas sako, kad pareigūnai buvo provokuoti, o migrantai prisidengė vaiku. Raudonojo Kryžiaus atstovės teigimu, sprendžiant pasieniečių ir migrantų konfliktus, reikalingas nepriklausomas tyrėjas.

Vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnas papurškia ašarinių dujų ir reikalauja atiduoti telefoną. Po to dar pagąsdina. Kitame vaizdo įraše – moteris vaikui šluosto akis.

„Aš nematau pas migrantus toje vietoje jokios agresijos, aš matau įsiaudrinusį pareigūną“, – vaizdo įrašus komentuoja Seimo Žmogaus teisių komiteto narys V. Bakas.

Pasieniečiai pripažįsta, kad V. Bako paviešintame vaizdo įraše – lapkritį vykusių neramumų malšinimas Medininkų migrantų stovykloje. Ir teigia, kad migrantai specialiai prisidengė vaiku.

„Tiesiog buvo provokuojamas mūsų pareigūnas, o vaikas buvo išstatytas. Jis nebuvo matomas tam pareigūnui, kada panaudojo specialiąsias priemones, tiesiog vaiko nematė“, – aiškina Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

Pareigūnai sako, kad dar spręs, ar pradėti tyrimą. Tik kyla klausimų, kodėl įrašas paviešintas po keturių mėnesių.

„Sunku suprasti, kodėl būtent dabar, kodėl anksčiau jis niekur nebuvo paviešintas“, – svarsto pasieniečių vadas.

V. Bakas turi paaiškinimą: „jie nežino kur kreiptis, jie bijo kreiptis“.

Iš Medininkų stovyklos vaikai jau keli mėnesiai iškelti. Tai ne pirmas migrantų kaltinimas pareigūnams dėl galimo smurto.

„Ta tiesa yra kažkur per vidurį. Reikėtų ir idealiausiai turbūt būtų kažkokie nešališki tyrėjai, žmonės būnantys ten, galintys atlikti tam tikrą tyrimą“, – sako Raudonojo Kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė.

5-iose stovyklose tebegyvena iki 3 tūkst. migrantų. Tiesa, pasieniečių teigimu, vien šiemet į kilmės šalis grąžinta apie 600 daugiau nei pernai. Tačiau likusiųjų gyvenimo sąlygų vertinimas skiriasi.

„Situacija nuolat gerėja“, – tvirtina R. Liubajevas.

„Tam tikri dalykai tikrai gerėja, tam tikri dalykai net ir prastėja“, – nurodo L. Lesauskaitė.

„Toms įtampoms nėra kur prasiveržti, aplink tvora ir ginkluoti pareigūnai. Medininkuose situacija labai prasta“, – sako V. Bakas.

Medininkų stovyklą ketinama iki metų pabaigos uždaryti, migrantus perkeliant į Pabradę ar Kybartus.

Skaityti visą pranešimą