Dėl beveik dvi savaites ieškomo 15-mečio – eksperto įžvalga: jei vaikinas upėje, kūnas gali būti jau labai toli

Prieš 1 metus 58

Ugniagesiams gelbėtojams tęsiant prieš beveik dvi savaites dingusio vilniečio Mykolo Davidonio paieškas vandenyje, LRT.lt kalbintas ekspertas sako, kad jei vaikinas iš tiesų nuskendo, šansai rasti jo kūną itin sunkėja, nes paieškos upėje – itin specifinės. 

Šią savaitę pranešta, kad paieškos kreipiamos į Neries upę, tačiau jos vis dar bevaisės.

Kaip LRT.lt informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), darbai vyksta nuolat, mainosi gelbėtojų pamainos.

„Šiandien tęsiama dingusio paauglio paieška Neries upėje. Paieška tęsiama tikrinant upės vingius ir sūkuringas vietas ties nuvirtusiais medžiais, krūmais atkarpoje nuo Gariūnų tilto, pakartotinai prie Žirmūnų tilto“, – informavo PAGD.

Paieškos darbuose dirba du gelbėtojų ekipažai, naudojamas dugno skenavimo prietaisas, vandens dronas ir mechaninė įranga.

Anot policijos, paieškos darbai vyksta įprastu tempu.

„Oro sąlygos vieną dieną geresnės, kitą blogesnės <…> Darbus šiek tiek apsunkina patvinusi upė“, – komentavo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

LRT.lt kalbintas Vytautas Gustaitis, kinologas, apmokantis skenduolių ir dingusių žmonių paieškos sako, kad paieškos darbus tokiais atvejais labiausiai sunkina upės tėkmė. Jo žiniomis, gelbėtojai yra pasitelkę ir specialistą su šunimi.

„Šaltuoju metų laiku, jei kūnas patenka po vandeniu, išbūna labai ilgai, neskleisdamas jokių mikrodalelių į vandens paviršių. Kuo vanduo šiltesnis, tuo šuniui lengviau aptikti kūną“, – sakė jis.

Tuo metu kūnas gali būti nuneštas labai toli.

„Nebent užstringa už šakų, už įrenginių, dar kur nors. Buvo atvejis, kai kūnas iš Kauno buvo nuneštas net iki Jurbarko, ten užstrigo po žemsiurbe. Atvejų yra visokių, kiekvieną kartą tenka dirbti vis naujomis sąlygomis“, – aiškino V. Gustaitis.

Pasak jo, upėje kūno ieškoti nepalyginamai sunkiau, nei ežere. Paieškos procesas priklauso nuo laiko, kai pradedama ieškoti. Ieškantys žmonės leidžiasi žemyn upe ir tikrina visą vandens paviršių.

„Ar ieškome tą pačią dingimo dieną, ar po kurio laiko? Įvertinant upės tėkmę, kiek ji gali nunešti kūną. Tai gali būti ir už keliasdešimties kilometrų“, – pasakojo specialistas.

Vis tik paieškos su šunimi neįmanomos tada, kai vandens telkinius sukausto ledas. Kitais atvejais, anot V. Gustaičio, tokių gelbėtojų darbas labai produktyvus: šuniui užuodus žmogaus kūną, gelbėtojai pažymi vietą, o priplaukę narai ištraukia skenduolį.

„Priklausomai nuo tėkmės, nuo povandeninių srovių, kūnas gali būti ir ant dugno, ir atkilęs. Jei nėra povandeninių srovių, jis pamažu ima kilti į vandens paviršių“, – sakė jis.

Specialistas nesiryžo spėti, kur šiuo metu srovė gali būti nunešusi kūną, jei jis nuskendo prieš 10 dienų.

„Bus labai toli. Jei jis nešamas, niekur neužkliuvo, gali būti net ir palei Kauną. Nors žinote, kad Neries vaga labai užnešta, labai daug akmenų, medžių, kūnas gali užkliūti bet kur. Sakyti, ten ar šen, nėra jokio pagrindo“, – sakė V. Gustaitis.

Tačiau kuo daugiau laiko praėjo, tuo sunkiau vykdyti paieškos darbus.

„Čia jau šunys nebepadės – tiesiog nežinia, kur ieškoti. Upė sąlyginai labai ilga, su vienu šunimi pasiplaukioti valtele“, – sakė jis.

Specialistas taip pat sako, kad būtų galima tiesti tinklą, kuris sugautų srovės nešamą kūną. Jis atkreipia dėmesį, kad nuskendimas – tik viena iš versijų, kas nutiko dingusiam vaikinui. O kartais nutinka taip, kad net ir nuskendęs kūnas nebeaptinkamas.

„Būna, ir šis atvejis parodo tai, kol kas nieko nerandama. Upėje darbas yra sudėtingas“, – sakė V. Gustaitis.

Dingusio 15-mečio tėtis taip pat žvalgosi į Nerį

Dar praėjusį šeštadienį LRT.lt kalbintas dingusio 15-mečio tėvas Mindaugas Davidonis taip pat sakė, kad pagrindinė paieškų kryptis – Neries upė.

„Tai suteikia impulsą, nuo ko atsispirti, ir jėgų“, – LRT.lt dar šeštadienį sakė dingusio penkiolikmečio Mykolo tėvas Mindaugas Davidonis. Jis kartu su savanoriais, pareigūnais kasdien leidžiasi į paieškas palei Nerį, miškuose.

„Pagrindinė mūsų versija, kad jis upėje yra. Bet tikriname ne tik upę, tikriname ir aplinkinius miškus. Žmonių, norinčių padėti, daug“, – sakė Mindaugas Davidonis.

Tėvas labai dėkingas visiems savanoriams, besileidžiantiems į Mykolo paieškas.

„Tai nenusakomas jausmas. Tai suteikia impulsą, nuo ko atsispirti, ir jėgų. Susivienijo skirtingi žmonės, skirtingų pažiūrų“, – sakė M. Davidonis.

Jis pats visas dienas skuba ieškoti sūnaus, žmona, besirūpinanti kitu vaiku, paieškas koordinuoja labiau iš namų.

„Paieškos vyksta tiek dronais, tiek valtimis. Šiandien šaltas vėjas, šlapdriba. Padeda ir Aplinkos apsaugos departamentas, ir savanorių organizacijos – Raudonasis Kryžius, šauliai. Jie koordinuoja savo grupes, nes mes nebespėjame. Šiandien ypač daug žmonių su dronais“, – aiškino tėvas.

Mykolo ieškantys žmonės tikisi sulaukti saulės, mat taip matomumas būtų geresnis.

„Per savaitę jau įgijome patirties. Tik tiek kad rezultatų kol kas nėra“, – šeštadienį LRT.lt sakė M. Davidonis.

Skaityti visą pranešimą