Daugiau kandidatų galėtų pretenduoti į Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę

Prieš 1 metus 51

Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos nariai siūlo keisti šio Seimo apdovanojimo skyrimo tvarką.

Tai numatančias įstatymo pataisas įregistravę parlamentarai siūlo išplėsti Seimo apdovanojimo skyrimo terminus, kandidatų apdovanojimui pateikimo terminus. Jeigu Seimas pritartų Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės įstatymo pataisoms, siūlyti kandidatus apdovanojimui turėtų teisę ne tik fiziniai ir juridiniai asmenys, bet prireikus ir Seimo valdyba.

Siūloma panaikinti apribojimą dėl apdovanojimų skaičiaus skyrimo per kalendorinius metus. Šiuo metu nustatyta, kad kiekvienais kalendoriniais metais paprastai skiriami du apdovanojimai. Projekto autoriai siūlo numatyti, kad prireikus Seimas gali priimti sprendimą skirti daugiau apdovanojimų.

Kandidatūros apdovanojimui paprastai teikiamos kiekvienais metais nuo sausio 1 dienos iki vasario 20 dienos. Įstatyme siūloma numatyti, kad „prireikus Seimo valdyba gali teikti kandidatūras apdovanojimui gauti kitu metu“. Priėmus įstatymo pataisas, Seimas savo nutarimu galėtų skirti apdovanojimą ne tik iki kiekvienų metų balandžio 15 dienos, kaip numatyta šiuo metu, bet prireikus ir kitu laiku.

„Praktikoje pasitaiko situacijų, kai Seime vieši ar Seimo vadovybė viešėdama užsienyje susitinka su garbingais asmenimis, turinčiais išskirtinius nuopelnus parlamentarizmo plėtros, demokratijos stiprinimo, valstybingumo idėjų puoselėjimo srityse. Siekiant išreikšti deramą pagarbą, būtų solidu ir prasminga šiems nusipelniusiems asmenims skirti ir Seimo vardu įteikti aukščiausią Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę“, – sako įstatymo pataisų autoriai.

Įstatymo pataisas parengė Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, jo pavaduotojas Zenonas Streikus ir šios komisijos nariai Viktoras Pranckietis, Paulius Saudargas, Arvydas Pocius, Liudas Jonaitis, Vigilijus Jukna, Vytautas Mitalas, Remigijus Žemaitaitis,

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga, siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę. Apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas, primena ELTA..

Seimas šių metų kovo 29 d. nusprendė 2022 metų Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę paskirti prezidentui Valdui Adamkui ir Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriui Richardui Josephui Durbinui.

Jie tapo pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais. Prezidentui V. Adamkui šis apdovanojimas įteiktas šių metų gegužės 17 d., JAV senatoriui Richardui Josephui – birželio 27 d.

Skaityti visą pranešimą