Daugiabučių gyventojai skatinami rūšiuoti atliekas – dalijamos nemokamos talpos maisto atliekoms

Prieš 1 metus 83

Daugiabučių gyventojai skatinami geriau rūšiuoti atliekas. Jiems nemokamai dalijami maisto ir virtuvės atliekų kibirėliai. Skaičiuojama, kad tarp visų mišrių komunalinių atliekų – apie trečdalis – virtuvės atliekos. 

Trijų daugiabučių namų pirmininkas parsivežė 200 kibirėlių maisto ir virtuvės atliekoms, dalį jau išdalijo. Pasak jo, gyventojai stengiasi rūšiuoti, į konteinerius neša po kelis atliekų maišelius.

„Vienai gyventojai padaviau, tai pasakė, kas čia tą sprendimą priėmė ir kiek čia reikės mokėti už šitą kibiriuką. Žinokit, kad neimtų, tokių nebus, tik neaišku kur jie panaudos, vieni naudos atliekoms rinkti, kiti daržovėms atsinešti iš sandėliuko“, – sako Alytaus daugiabučių bendrijų pirmininkas Romas Gaulia.

„Iki šiol mes irgi rūšiavom, tokius specialius maišelius turėjom ir dėjom. Atskirai, dabar bus dar patogiau“, – teigia Alytaus gyventojas Juozas Marcinkevičius.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras septynių savivaldybių gyventojams įsigijo per 40 tūkstančių tokių kibirėlių atliekoms.

„Virtuvės atliekų kiekiai labai dideli. Tyrimai, kuriuos mes dabar turime, rodo, kad dar trečdalis visų mišrių atliekų yra biologinės kilmės virtuvės atliekos“, – tikina Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Į maisto atliekų kibirėlį siūloma mesti maisto likučius, sodo ir daržo atliekas, kambarinius augalus ir jų dalis, arbatos ir kavos tirščius , netgi filtrus, riebalais suteptus popierinius rankšluosčius.

„Nerašysiu skelbimų, išnešiosiu pati, kiekvienam butui paaiškinsiu kaip ką“, – teigia Alytaus daugiabučių bendrijos pirmininkė Vanda Buinauskienė.

Prienų rajonui pristatyta pustrečio tūkstančio talpų virtuvės atliekoms. Skaičiuojama, kad savivaldybės gyventojai per metus surenka per 500 tonų maisto atliekų.

„Manau, kad išdalinsime operatyviai. Pirmiausia paskelbsime spaudoje, savivaldybės interneto svetainėje. Paskui vežiosime kiekvienam daugiabučiui atskirai“, – sako Prienų savivaldybės vyriausioji specialistė Ilona Ramanauskienė.

Maisto ir virtuvės atliekoms talpas gauna ir kaimiškų vietovių daugiabučių gyventojai.

Tačiau ne visi Daugų daugiabučių gyventojai gaus maisto talpas. Jos neskirtos tiems gyventojams, kurie prie namų neturi naujų požeminių konteinerių.

„Kol kas jie neturi galimybių tų maisto atliekų rūšiuoti atskirai“, – teigia Alytaus rajono Daugų seniūnė Irma Kašėtienė.

Prognozuojama, kad Alytaus regione neišdalytų talpų iš daugiau nei 40-ies tūkstančių liks vos tūkstantis ar šiek tiek daugiau, yra negyvenamų butų, dalies kibirėlių galbūt neims ir gyventojai.

Skaityti visą pranešimą