Darbo partijos pirmininkas ragina Skuodį trauktis iš pareigų: klaidų kreditas artėja link pabaigos

Prieš 1 metus 64

Opozicinės Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis sako, kad susisiekimo ministras turi trauktis iš pareigų žurnalistams išsiaiškinus ir nufilmavus, kad traukinių vagonai ir vilkikai su baltarusiškomis azoto trąšomis iš gamyklos „Grodno Azot“, kuriai taikomos ES sankcijos, toliau važiuoja per Lietuvą.

„M. Skuodis turėtų būti pirmas tas ministras, kuris turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę ir labai aiškiai įvardyt, kad šitas sektorius jam yra per sudėtingas. Aš suprantu, kad tam tikrą laiką jis turėjo <...> klaidų kreditą stovėdamas už plačios, aukštos ir gražios prezidento nugaros, bet, deja, tas klaidų limitas <...>, man atrodo, labai sparčiai artėja prie pabaigos“, – sako politikas.

A. Mazuronis teigia, kad paaiškėjusi situacija su azoto trąšomis rodo, kad Lietuva nepasimokė iš prieš pusantrų metų vykusio skandalo, kai nebuvo sustabdytas kitų baltarusiškų kalio trąšų, gaminamų „Belarusskalij“, tranzitas. Tada drebėjo susisiekimo ir užsienio reikalų ministrų kėdės, bet iš posto galiausiai teko trauktis Lietuvos geležinkelių vadovui Mantui Bartuškai.

Susisiekimo ministras sako, kad trauktis neketina. Nekelia ir Lietuvos geležinkelių atsakomybės klausimų.

„Priešrinkiminiame periode tų pareiškimų ir aršių pasisakymų yra tikrai labai daug. <...> Ministerija, aš ir visos kitos institucijos yra padariusios viską, kas yra įmanoma, kad sankcijų apėjimo nebūtų. <...> Jis buvo ir aš neatmesiu, kad jis gali bet kada būti, nes sankcijų kontekste Lietuva yra kare“, – tikina susisiekimo ministras.

Finansų ministrė neatsako į klausimus, ar ji patenkinta finansų ministerijai pavaldžios muitinės, per sieną praleidusios baltarusiškas azoto trąšas, veikla.

Prezidentas Gitanas Nausėda nei ministro, nei institucijų atsakomybės klausimo nekelia.

„Dažnai šalia tų sankcijų atsiranda tam tikros išlygos. Tos išlygos pakišo koją, nes tuomet kontrolės procesas, procedūros tampa sudėtingi, tiesiog operaciniu lygiu valdyti procesus nepaprastai sunku“, – teigė G. Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė situacijos iki šiol nė karto nepakomentavo.

Skaityti visą pranešimą