Dalis didmiesčių gyventojų perspėjimo sirenų neišgirdo: PAGD pripažįsta – jų trūksta, kai kuriose savivaldybėse visai neveikė

Prieš 1 metus 78

Trečiadienį Lietuvoje buvo vykdomas perspėjimo sistemų testavimas, tačiau dalis gyventojų sako nei girdėję sirenų, nei gavę pranešimų į telefonus. Be to, lemiamu momentu nebebuvo prieinamas ekstremaliosioms situacijoms skirtas puslapis lt72.lt.

Negirdėjo nei sostinėje, nei pajūryje

Sirenų negirdėję arba jas girdėję sunkiai LRT.lt sakė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos gyventojai.

„Naujamiestyje praktiškai nieko negirdėjau. Tik pravėrus langą ir įsiklausius įdėmiau, pavyko tolumoje išgirsti kažką panašaus į tokią sireną, kurią girdžiu per žinias aidint iš karo Ukrainoje. Tiesa, ten garsas, panašu, tikrai įspėja gyventojus, kiek pas mus šią sireną išgirdo, sunku pasakyti, bet tikrai mažuma“, – LRT.lt piktinosi skaitytojas Pijus.

Ne visi gyventojai tikina, kad problemų buvo. Štai Naujininkuose gyvenantis Kastytis sako, kad bent šiame rajone perspėjimo sirena aidėjo itin aiškiai.

„Tikrai puikiai girdėjau. Tiesa, žinojau, kad numatyti tokie patikrinimai, tai nenustebau. Vėliau dar sulaukiau ir žinutės į telefoną, kad vyksta sistemų bandymas“, – teigė Kastytis.

Klaipėdoje gyvenantis Visvaldas sakė, kad sirenas girdėjo prastai.

„Žmogeliai, kurie vaikščiojo mieste centre tuo metu, net nesidairė aplink. Buvo visiškai ramu. Aš prie atidaryto lango sėdžiu, tai tikrai ne itin garsiai girdėjosi. Jeigu nežinočiau, kad patikra, gal ir dėmesio nebūčiau atkreipęs. O čia netoli visokie uosto terminalai, kuriuose, kiek pamenu, daugelyje ir yra sumontuotos tos sirenos“, – pasakojo klaipėdietis.

Kaunietė Lina kalbėjo, kad Kauno rajone įspėjimus girdėjo puikiai, tačiau kitaip buvo centre.

„Vyras Kauno centre esančioj kirpykloj išvis nieko negirdėjo. Ten, aišku, viduje didelis triukšmas. Ir pranešimo negavo“, – sakė pašnekovė.

Būtent pastaroji problema taip pat daugeliui žmonių kėlė nesklandumų – dalis įspėjimų ne tik negirdėjo lauke, bet negavo ir jokios perspėjimo žinios į savo telefoną.

Dar viena problema, dėl kurios skundėsi LRT.lt skaitytojai – oficialaus tinklapio lt72.lt trikdžiai.

„Bandžiau įeiti į internetinį puslapį, tačiau jis buvo „užlūžęs“. Iš pradžių jungiausi per kompiuterį, vėliau per telefoną, tačiau bent pirmąsias 10 minučių nuo sirenos pradžios sistema neveikė“, – skundėsi Vilniaus Naujamiesčio gyventojas Pijus.

PAGD: sirenų trūksta

LRT.lt kalbinta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė spaudai Vida Šmigelskienė sakė, kad gyventojų skundų sulaukė nemažai, tačiau, anot jos, „galimybė išgirsti sireną buvo labai didelė“.

„Ne visą Lietuvos plotą uždengia sirenos, jų trūksta“, – sakė ji.

Pranešime žiniasklaidai PAGD taip pat informavo, kad sirenos geriausiai girdimos lauke.

„Be to, kai kuriose savivaldybėse jų yra nepakankamai arba šio patikrinimo metu jos nesuveikė. Šis patikrinimas parodė, kad jame dalyvaujantiems subjektams, atsakingiems už tam tikrus sprendimus, būtina imtis priemonių, kad šie trūkumai būtų pašalinti“, – įspėjo PAGD.

PAGD Civilinės saugos valdybos Gyventojų apsaugos organizavimo skyriaus viršininko Ernesto Trunovo teigimu, jeigu gaudžiant sirenoms žmogus buvo patalpoje, jis galėjo jų negirdėti ir dėl gerai garsą izoliuojančių šiuolaikinių langų ar miesto triukšmo.

V. Šmigelskienė LRT.lt sakė, kad šiuo metu aiškinamasi, kodėl neveikė puslapis lt72.lt.

„Bus atsakyta, dėl kokių priežasčių, bet patikrinimo sistema ir paleidžiama todėl, nes tikrinama, kaip ji veikia“, – kalbėjo ji.

PAGD atstovė pridūrė, kad negirdėję sirenų gyventojai yra raginami užpildyti anketą tame pačiame puslapyje, kad sistema būtų tobulinama. Visas netoliese esančias sirenas taip pat galima rasti puslapyje pateikiamame žemėlapyje.

„Kažkoks procentas galbūt ir negavo, bet į tai bus gilinamasi, priimami sprendimai“, – apie pranešimus telefone sakė V. Šmigelskienė.

Skaityti visą pranešimą