Čmilytė-Nielsen apie opozicijos renkamus parašus dėl Majausko: ponia Širinskienė ir kolegos žaidžia procedūromis

Prieš 1 metus 46

Kaip rašoma šalies žiniasklaidoje, opozicija Seime renka parašus ir žada reikalauti, kad dėl Mykolo Majausko pašalinimo iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko pareigų Seime būtų surengtas slaptas balsavimas. LRT RADIJUI Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia – tai yra žaidimas procedūromis ir tokios grumtynės rinkėjams iš šono gali pasirodyti keistos.

„Tai yra manipuliavimas procedūromis, nes slaptą balsavimą ketinama inicijuoti remiantis nepasitikėjimo procedūra, o ji ir suponuoja, kad tie, kas inicijuoja nepasitikėjimo procedūrą, nepasitiki tuo pareigūnu, prieš ką ta procedūra yra pradedama.

Šiuo atveju, kaip suprantu, ponia (Agnė) Širinskienė ir kolegos nori tokiu būdu išreikšti pasitikėjimą, tai, aš sakyčiau, toks „fake‘inis“ nepasitikėjimas. Na, žaidimas procedūromis.

Apmaudu man, kaip Seimo pirmininkei, kad Seimo laikas, dėmesys bus švaistomas tam, ir tikiu, kad žmonėms, stebintiems Seimo darbą, politikų veiklą, gali atrodyti keistai šios grumtynės ir toks manipuliavimas procedūromis, koncentruojantis į vieną asmenį“, – LRT RADIJUI sako V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė netiki, kad iš to pavyks išgauti kokį nors realų rezultatą.

Pati opozicija sako, kad jei toks balsavimas įvyktų, M. Majauską galėtų palaikyti Laisvės frakcija, galbūt ir dalis Liberalų sąjūdžio frakcijos narių. Liberalų sąjūdžio vadovė V. Čmilytė-Nielsen sako, jog kaip būtų balsuojama, dabar spėlioti nėra reikalo.

„Žinote, tai yra mėgstamas kai kurių Seimo narių žanras kalbėti apie tai, kad slaptuose balsavimuose kitokie yra balsavimai, nei atviruose. Tai aš manau, kad dabar spėlioti neverta. Jei ateis laikas ir kitą savaitę turėsime tokią procedūrą, tai ir pamatysime rezultatus“, – tvirtina ji.

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) Mindaugui Skritulskui, kuris palaikė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimą visiems metams, skyrė įspėjimą, o M. Majauską nusprendė apskritai šalinti iš partijos ir sieks, jog jis nebevadovautų Seimo BFK.

V. Čmilytė-Nielsen susilaiko nuo tokio sprendimo vertinimo.

„Tai yra, visų pirma, partijos sprendimas, partija turi savo discipliną, savo vidaus taisykles, galų gale savo politinę bendruomenę, kur yra tam tikros tradicijos. Remiantis tuo ir priimami tokie sprendimai. Tai aš nemanau, kad turėčiau vertinti juos kažkaip, juolab, kad pati esu kitos partijos pirmininkė“, – aiškina Seimo vadovė.

Visgi, jei M. Majauskas būtų pašalintas ir iš frakcijos, valdančioji koalicija prarastų vieną balsą. V. Čmilytė-Nielsen sako, kad tai būtų „logiškas tolimesnis šios frakcijos žingsnis“, tačiau, nors ir norėtųsi išlaikyti kuo didesnį balsų skaičių, tas vienas balsas, anot jos, „esmės nekeičia, vis tiek dauguma išlieka“.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen pirmadienį susitiko su Seimo valdančiųjų frakcijų seniūnais, aptarė Seimo sesijos darbus. LRT RADIJUI Liberalų sąjūdžio pirmininkė valdančiosios koalicijos nuotaikas apibūdina kaip normalias, nors pasitaiko ir emocingesnių pasisakymų.

„Aš tai vertinčiau kaip tokius įprastus, darbinius ginčus, ne skaldančius“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Po susitikimo valdančiųjų frakcijų lyderiai gana lakoniškai komentavo tai, kas vyko už uždarų durų. Seimo pirmininkė patikina, kad „komentarai ir atspindėjo tą mūsų susitikimo dvasią“.

Konservatoriai sako, kad Laisvės frakcija, kuri palaikė metus galiosiančią PVM lengvatą maitinimo sektoriui, pažeidė koalicijos sutarties punktą, o jis įpareigoja remti Vyriausybės politiką. Tačiau konservatoriai sako jokių konkrečių priemonių imtis neketinantys.

LRT RADIJUI V. Čmilytė-Nielsen tvirtina, jog PVM lengvatos yra „pakankamai nišinis klausimas, visame biudžeto kontekste jis tikrai nebuvo didelis“.

„Tiesą pasakius, vertinu tai kaip komplimentą biudžetui, kad visas dėmesys buvo sutelktas praktiškai į tą PVM lengvatą. Pati balsavau už pusmetį, t. y. už tą kompromisinį variantą, Vyriausybės pasiūlytą, ir iki šiol manau, kad tai buvo racionaliausias sprendimas. Tačiau Seimas apsisprendė kitaip ir manau, kad ties tuo ta istorija ir baigiasi.

Tiesą pasakius, po vieno kito pasisakymo praeitą savaitę, man rodos, ir pati premjerė pasakė, kad iš esmės braukiamas brūkšnys ir einame toliau“, – dėsto Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

Už Laisvės frakcijos siūlymą PVM lengvatą pratęsti metams, o ne pusmečiui, kaip siūlė Vyriausybė, balsavo ne tik Laisvės frakcija, bet ir vienas Liberalų sąjūdžio frakcijos narių – Andrius Bagdonas. V. Čmilytė-Nielsen patikina, kad frakcija už tai jo neketina bausti.

„Neketiname Andriaus Bagdono bausti, todėl, kad mes neturėjome tokio įpareigojimo ir mūsų frakcijoje, Liberalų sąjūdžio frakcijoje ar partijoje, nebuvo nurodymų vienaip ar kitaip balsuoti. Todėl šio Seimo nario nebausime šį kartą“, – teigia pašnekovė.

Paklausta, ar konservatoriai labai pyko, kad vienas jos frakcijos narių balsavo kitaip, nei jie norėtų, Seimo pirmininkė konkretaus atsakymo nepateikė, tik pabrėžė, kad vidiniai susitarimai vienoje frakcijoje nėra taikomi kitiems partneriams.

„Santykiai koalicijoje yra, visų pirma, kolegiški, partneriški, net nepaisant to, kad vienas partneris yra didysis, o kiti yra vos vos mažesni. Tai mes tokioje dvasioje ir dirbame šioje koalicijoje. Jei sprendimas yra vienos partijos įpareigoti savo partijos, frakcijos narius balsuoti vienaip, jis nėra taikomas kitų koalicijos partnerių nariams. Tai tuo viskas ir pasakyta, manau“, – LRT RADIJUI dėstė Seimo pirmininkė.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą