„Bitė Lietuva“ kreipėsi į ministeriją dėl galimai neskaidrios „Litexpo“ valdybos nario veiklos organizuojant viešąjį pirkimą

Prieš 1 metus 81

Telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ prašo ištirti, ar valstybės valdomas parodų ir kongresų centras „Litexpo“ skaidriai įsigijo NATO viršūnių susitikimui Vilniuje reikalingas ryšio paslaugas ir įrangą – jos be konkurso už beveik 3 mln. eurų perkamos iš bendrovės „Telia Lietuva“. Abejojant šiuo sprendimu prašoma iš centro valdybos atšaukti „Telia Lietuvos“ Stambaus verslo pardavimų padalinio vadovą Aleksandrą Golodą.

Šis teigia su pirkimu nesusijęs.

„Bitė Lietuva“ Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prašo atlikti A. Golodo veiksmų teisėtumo tyrimą, trečiadienį pranešė įmonė. Ministerija „Bitės“ prašymą BNS žadėjo komentuoti vėliau.

„Kyla objektyvių abejonių dėl didelių biudžeto lėšų netinkamo panaudojimo ne tik konkrečiame pirkime, bet ir daroma didelė žala reputacijai tiek nacionaliniu lygmeniu, tiek tarp tarptautinių NATO partnerių“, – pranešime sakė „Bitė Lietuvos“ vadovas Gintas Butėnas.

Jo manymu, neskelbiamų derybų būdu vykusios procedūros galėjo būti šališkos, pažeidžiant interesų konflikto nebuvimo reikalavimą.

A. Golodas teigia, kad yra deklaravęs savo ryšį tarp „Litexpo“ ir „Telia Lietuva“, o nuo pirkimo NATO viršūnių susitikimui yra nusišalinęs ir sprendimų priėmime nedalyvauja.

„Neturėjau ir neturiu jokios konkrečios informacijos (išskyrus skelbtą viešai) apie NATO renginiui būtinų paslaugų pirkimą, nedalyvavau jokiuose pasitarimuose, nedariau tiesioginio ar netiesioginio poveikio dėl sprendimų, techninių sąlygų, procesų, kainų, paslaugų, prekių ar projekto įgyvendinimo. Buvau ir esu visiškai nuo šio klausimo nusišalinęs „Litexpo“ valdybos narys“, – teigiama A. Golodo pranešime.

„Bitės“ įtarimus, kad pirkimo procese dalyvavo jo vadovaujami „Telia Lietuvos“ darbuotojai, jis vadina melagingais.

„Litexpo“ vadovas Justinas Bortkevičius anksčiau BNS patvirtino, kad A. Golodas nuo šio konkretaus pirkimo nusišalino.

„Bitė Lietuva“ taip pat teigia, kad pranešė „Litexpo“ apie norą dalyvauti pirkime ir tokias pačias paslaugas galėjo suteikti beveik 1 mln. eurų pigiau.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11-12 dienomis, jame tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų, pirminiais duomenimis, renginyje dalyvaus ir delegacijas lydės apie 5 tūkst. žmonių.

NATO viršūnių susitikimo susitikimas Lietuvai iš viso kainuos 38 mln. eurų. Organizuoti vieną iš jo renginių „Litexpo“ pernai birželį įpareigojo Vyriausybė.

Skaityti visą pranešimą