Bilotaitė: sankcionuoto Rusijos turto konfiskavimui reikia netradicinių sprendimų

Prieš 2 metus 118

LRT TELEVIZIJOS laida „Svarbi valanda“, LRT.lt2022.05.06 20:16

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė grįžo iš vizito Ukrainoje, kur kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrais susitiko su Ukrainos vidaus reikalų ministru Denisu Monastyrskiu. Ministrė teigia, jog aktyviai ieškoma sprendimų, kaip įgyvendinti įšaldyto turto konfiskavimą ir realizavimą, o gautas lėšas panaudoti Ukrainos rėmimui. Lietuvoje įšaldytų piniginių lėšų suma sudaro beveik 23 mln. eurų.

LRT TELEVIZIJAI ministrė teigia, kad Europos Sąjungos šalys ieško sprendimų, bet Rusijos vykdomi veiksmai vykdomi prieš Ukrainą yra nepateisinami.

„Vyksta nekonvencinis karas, žudomi žmonės, žudomi vaikai ir šiuo atveju ir mūsų priemonės turi būti nestandartinės. Turime įvairiausių pasvarstymų ir dabar analizuojame situaciją, kaip mes galėtume rasti būdą, kad tas turtas, kuris dabar yra sankcionuotas, galėtų būti konfiskuotas ir panaudotas atstatant Ukrainą“, – pabrėžia ministrė.

Ši tema buvo aptarta ir susitikimo Ukrainoje metu. Kaip teigia ministrė, svarbu ne tik kiekvienos valstybės sprendimai, bet ir Europos Sąjungos pozicija, todėl politikai dabar turi ieškoti galbūt ir nestandartinių sprendimų.

Kitas svarbus klausimas Ukrainai – teritorijų išminavimas. Kaip teigia A. Bilotaitė, viena karo diena reikalauja 30 dienų darbo išmonuotojams.

„Buvo demonstruojamos vietos, kur rusai palieka minas. Labai žiauru, kai matai, kad žaisluose, vaikų lovelėse paliekamos minos, siekiant siaubingų pasekmių. Sutarėme, kad ieškosime iš Lietuvos pusės, kaip daugiau tyrėjų ir išminuotojų išsiųsti į Ukrainą“, – teigia A. Bilotaitė.

Ji pabrėžė, kad reikia ieškoti visos Europos lygmeniu, kaip išsiųsti kaip galima daugiau specifinės technikos ir žmonių į Ukrainą, kurie galėtų padėti išminavimo procese.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą