Atslinkus šalčiams baiminamasi grėsmės pamaryje – Nemuno ir Atmatos užšalimas taptų blogiausiu scenarijumi

Prieš 1 metus 52

Iš prieš kurį laiką pamaryje apsemtų teritorijų vanduo pamažu ima trauktis, tačiau situacija vis dar atidžiai stebima. Nors kol kas gyventojams tarnybų pagalbos neprireikė ir Šilutės rajone ekstremali situacija neskelbiama, neatmetama, kad artėjantis šaltukas gali vėl ledu sukaustyti Nemuną ir Atmatos upę bei pagrasinti nauja potvynio banga.

Ledai iš pamario išplaukė ir vanduo apsemtuose kaimuose pamažu ėmė slūgti jau pirmąją šių metų dieną. Praslinkus kelioms dienoms situacija, anot vietos atstovų, menkai pasikeitusi.

Šilutės rajono savivaldybės civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas teigė, kad vanduo vis dar yra apsėmęs 14 kaimų.

„Turime 26 sodybas apsemtas, jose gyvena 25 žmonės. Plotas yra sumažėjęs – apie 11 tūkst. hektarų. Žalgirių kaime žmonės turėjo bristi su guminiais, kad patektų, dabar jau keliukai yra sausi. Kol kas slūgsta, bet lyg ateina bangelė, nes lietaus buvo labai daug“, – pasakojo R. Zimantas.

Šiuo metu pagalbos gyventojams teikti nereikia – iš apsemtų sodybų žmonėms išvykti ir grįžti namo pavyksta.

Kol kas savivaldybėje ekstremali situacija dar neskelbiama, tačiau padėtis nuolat stebima ir vertinama.

Neatmetama, kad ekstremalią situacija skelbti teks, jeigu spustelėjus prognozuojama šaltukui užšals Nemunas ar Atmatos upė ir dėl ledų bus stebimas dar vienas vandens kilimas.

„Galbūt ir Nemuną sukaustys su Atmata, bet tikėkimės, kad tai neįvyks ir neturėsime dar vieno polaidžio ir ledonešio, ir kad ledais užsikiš. Tikiuosi, kad per dvi paras gal nespės užšalti. Nėra tokių sodybų, kad dabar būtų vandenyje, tik susisiekimas joms yra apsunkintas“, – sakė civilinės saugos specialistas.

Teigiama, kad būtent Nemuno ir Atmatos užšalimas būtų blogiausias scenarijus, nes šiuo metu nuo vandens pamažu išsivaduojančioms teritorijoms grėstų nauja potvynio banga.

Anot R. Zimanto, atslinkus šalčiams pirmiausia užšals laukai ir pievos, kurios dabar yra po vandeniu.

Pastebima, kad jeigu apsemti ruožai pasidengs ledu, vietiniams bent kurį laiką gyvenimas palengvės – bus galima laisviau judėti ledo keliu.

Skaityti visą pranešimą