Atskleistas Kaune atsiradusio „auksinio“ pinigų konteinerio tikslas

Prieš 1 metus 102

Nuvilnijus žiniai apie įvairiuose Lietuvos miestuose atsiradusius aukso spalvos konteinerius su užrašu „pinigai“, tokia instaliacija buvo pastebėta ir Kaune. Tiesa, konteinerių statytojai akcijos tikslą kurį laiką laikė paslaptyje. Visgi po trijų dienų nežinios „Lietuvos Caritas“ nutraukė tylą.

„Auksinis“ konteineris ketvirtadienį Kaune buvo užfiksuotas Nepriklausomybės aikštėje, prie Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios. Tądien talpoje buvo tik kelios šiukšlės ir 500 eurų banknotas, kurio parduotuvėje, galimas daiktas, nepriimtų.

Kaip paaiškėjo penktadienį, aukso spalvos konteineriai yra „Meti pinigus? Mesk teisingai“ socialinės akcijos, kurią organizuoja „Lietuvos Caritas“, dalis.

Kaip „Lietuvos Carito“ pranešime žiniasklaidai pažymi tarptautinės katalikiškos organizacijos Lietuvoje generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė, rūšiuoti atliekas pagaliau savaime suprantama, tačiau sąmoningumo rūšiuoti lėšas dar labai trūksta.

„Nuoširdžiai dėkoju visiems, kurie kasmet „Caritui“ skiria savo 1,2 proc. GPM. Tačiau itin didelė dalis žmonių niekam nepaskiria gyventojų pajamų mokesčio dalies paramai. Svarstėme, kokios galėtų būti paramos neskyrimo priežastys ir kaip šiuos žmones sudominti.

Kas juos galėtų paskatinti skirti paramą, kas atkreiptų jų dėmesį. Taip gimė auksinių pinigų konteinerių idėja. Skirti 1,2 proc. GPM papildomai nekainuoja, o „Caritui“ kiekvienas euras yra – aukso vertės“, – sako D. Bukeikaitė, kviesdama niekada neskyrusius paramos šiemet būtinai tai padaryti.

Pinigų konteinerisPinigų konteineris / Kas vyksta Kaune nuotr.

Anot „Lietuvos Carito“, auksiniai konteineriai su užrašu „pinigai“ iš karto po Velykų atsirado dešimtyje Lietuvos miestų – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Druskininkuose, Trakuose, Jonavoje ir Kėdainiuose.

Penktadienį konteineriai padabinti ir padabinti akcijos lipdukais, miestų aikštėse pinigų konteineriai bus iki gegužės 2 dienos, kai baigiasi 1,2 proc. GPM paramos skyrimo laikas.

„Caritas“ yra pasaulinė, katalikiška organizacija, padedanti pagalbos reikalingiems žmonėms nepaisant jų tautybės, amžiaus, tikėjimo, lyties ir kitų skirtumų.

Per 2022 metus „Caritas“ padėjo apie 70 tūkst. žmonių, kurie stokojo maisto; 15732 vienišiems žmonėms; 35714 karo pabėgėlių; 5861 sergančiam žmogui; 4235 vaikams.

Virš 4,5 tūkst. savanorių ir 285 darbuotojus telkiantis „Caritas“ Lietuvoje sukūręs platų vaikų dienos centrų ir pagalbos šeimai tinklą, atsiliepia į sergančių, vienišų, vyresnio amžiaus žmonių poreikius, stokojančius aprūpina maistu, vaistais, drabužiais, kitais daiktais, padeda patiriantiems benamystę, smurtą, priklausomybes.

„Caritas“ jaunimas mažina technologinę vyresnių žmonių atskirtį, o migrantams, pabėgėliams, nuteistiesiems, darbo neturintiems asmenims padedama grįžti į visuomenę.

Skaityti visą pranešimą