Aprodė, kur derėtų skubėti karo atveju: priedanga taptų orkestro salė, baleto klasės, pastatas iškilo per Šaltąjį karą

Prieš 1 metus 55

Vilniaus M. K. Čiurlionio menų mokykla, ugdanti jaunuosius šokio, dailės ar muzikos talentus, turi ir dar vieną misiją – karo, branduolinės avarijos ar kitokių nelaimių atveju ji taptų priedanga gyventojams.  

Gimnaziją dabar žymi specialus ženklas, rodantis, kad čia, kilus pavojui, galima gauti laikiną, kelių valandų, prieglobstį. Čia laikiną užutėkį rastų apie 2000 žmonių.

„Išgirdę specialų signalą, greta esantys, pro šalį einantys, aplink mus gyvenantys žmonės tokiu atveju gali užeiti į mūsų mokyklą. Mūsų mokykla yra ir priedanga, ir kolektyvinės saugos statinys. Priedanga reikalinga, kai prasidėjęs apšaudymas, bombardavimas. Tuomet čia, pas mus, galima pasislėpti. O kolektyvinės saugos statinyje galima susirinkti ir laukti evakuacijos“, – pasakojo direktorius.

Jis pabrėžė, kad tokiu atveju čia būtų ir vandens, ir medicinos reikmenų.

Menų mokyklos vadovas Dainius Numgaudis aprodė savo ugdymo įstaigos valdas, kurios tinkamos trumpam pasislėpti, tarkime, apšaudymų metu.

Patalpos, skirtos pasislėpti, įrengtos gimnazijos rūsyje. Kaip sakė direktorius, sienos čia iki metro storio, o pats pastatas iškilo per patį Šaltojo karo įkarštį šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

„Mūsų pastatas statytas per Šaltąjį karą, statybos prasidėjo 1952 metais, o baigtos 1960-aisiais. Jis yra pritaikytas bombardavimams, rūsio sienos yra apie metrą storio“, – pasakojo direktorius.

Laikinam prieglobsčiui, pasigirdus oro pavojaus signalui, paruošta orkestro salė rūsyje, kurioje gera garso izoliacija ir taikos metu vyksta repeticijos, dabar čia rikiuojasi ir sulankstomos lovos.

Slėptis nuo grėsmių tinkama ir erdvi patalpa, kurioje šiuo metu įrengta mokinių drabužinė, taip pat archyvo patalpos.

„Rūsyje yra tam reikalui tinkami sandėliai, taip pat sporto salė, drabužinė, valgykla. Be to, turime aštuonias baleto sales, kurios yra ne rūsyje, bet prireikus, karo atveju, jos tiktų prisiglausti. Kadangi esame mokykla, turime visą pritaikytą infrastruktūrą – tualetus, vandentiekį“, – kalbėjo D. Numgaudis.

Menų mokyklos vadovas su savo mokiniais, jų tėvais apie karo grėsmes ir kaip apsisaugoti iškilus tokiai grėsmei kalbėjosi jau pačioje agresorės Rusijos plataus masto karo Ukrainoje pradžioje.

„Vos prasidėjus karui, natūraliai kilo įtampa. Tad ir tėvams, ir vaikams parodėme visą infrastruktūrą, ką turime, ką darytume karo atveju. Ir tuomet rūsyje turėjome bakus vandens, vaistinėlių, tualetinio popieriaus. Taip aistros mokyklos bendruomenėje nurimo. Bet suprantama, tėvai klausinėjo, ar būtų saugu vaiką leisti į mokyklą. Mes paaiškinome, kad mūsų mokykla tam pritaikyta, tad būtų saugiau nei namie“, – LRT.lt aiškino D. Numgaudis.

Kaip skelbia portalas lt72.lt, priedanga skirta trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai kilus oro pavojui, nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu (nuo netiesioginių atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies, nuo skeveldrų, nuolaužų, sprogimo smūgio bangų, atsitiktinių kulkų).

Skaityti visą pranešimą