Apleisto ir neprižiūrimo NT sąrašą Kaune papildys 45 objektai

Prieš 1 metus 116

Antradienį, per paskutinį šiais metais Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį, politikams siūloma priimti sprendimą, kuriuo išplečiamas Apleisto ir neprižiūrimo turto sąrašas. Ir visų jame esančių bei naujai įrašytų objektų savininkams kitąmet bus privalu sumokėti maksimalų NT turto mokestį už 2022-uosius metus.

Portalas „Kas vyksta Kaune” primena, jog pagal Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, konkretų nekilnojamojo turto mokesčio tarifą, kuris galioja savivaldybės teritorijoje nuo kito mokestinio laikotarpio pradžios, nustato savivaldybės taryba. Tarifas gali būti intervale nuo 0,5 proc. iki 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Kauno savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėjos Sonatos Šėlienės teigimu, taryba gali nustatyti konkretų ar kelis konkrečius mokesčio tarifus, atsižvelgdama į vieną arba kelis iš šių kriterijų: nekilnojamojo turto paskirtį, naudojimą (pavyzdžiui, apleistas ar neprižiūrimas nekilnojamasis turtas, kurio būklė kelią pavojų jame ar arti jo gyvenančių, dirbančių ir kitais tikslais būnančių žmonių sveikatai ir pan.). Taip pat, – į teisinį statusą (jei turtas priskirtas nekilnojamosioms kultūros vertybėms, architektūros paminklams ir pan.), į jo technines savybes, priežiūros būklę, mokesčio mokėtojų kategorijas (dydį ar teisinę formą, socialinę padėtį) bei kitus kriterijus.

Kauno miesto savivaldybės taryba 2019 m. gegužės 14 d. nustatė 2020-ųjų NT mokesčio tarifus 0,7 proc. ir 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, o turtui, įtrauktam į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto 2020 metų sąrašą, 3 procentus turto mokestinės vertės. Šio sprendimo reikalavimai galioja ir 2022 metų nekilnojamojo turto mokesčiui apskaičiuoti.

„Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašas sudaromas pagal seniūnijų pateiktą informaciją. Jos vietoje tikrina, aiškinasi, kokia yra konkretaus nekilnojamojo turto būklė. Jei akivaizdžiai matyti, kad jis apleistas, netvarkomas, neprižiūrimas, tai įspėja šio turto savininkus. Kai situacija ilgą laiką lieka nepakitusi, ir nieko nedaroma, kad turtas būtų prižiūrimas, tvarkomas, savininkams tenka mokėti didesnį, maksimalų 3 proc. nekilnojamojo turto mokestį. Nereti atvejai, kai toks tarifas vienam ir tam pačiam objektui gali būti taikomas ne vienerius metus „, – „Kas vyksta Kaune” paaiškino S. Šėlienė.

Iš Aleksoto (Lakūnų plento bei Europos prospekto) į sąrašą dabar siūlomą papildomai įrašyti NT objektus, priklausančius UAB „Kauno aviacijos gamykla”, „Kauno stiklas”, „Parama”, „Bisnela” taip pat – kelis kitus statinius, nuosavybės teise priklausančius fiziniams asmenims.

Sąrašą siūlančių papildyti savivaldybės tarnautojų nuomone, ypač daug apleisto ir neprižiūrimo NT yra Centro seniūnijoje – Nepriklausomybės aikštėje, Šv. Gertrūdos gatvėje, Savanorių prospekto pradžioje. Šį turtą valdo bendrovės „Euronamas”, „Agroneta”, „Kauno alus”, „Conanhym”, „Kauno komprojektas”, „AVSC Supply & Trading”, MB Šv. Jurgio odontologijos klinika, taip pat – fiziniai asmenys, kurių pavardės savivaldybės dokumente neskelbiamos.

Pateikiant politikams būsimąjį tarybos sprendimo projektą, paaiškinta, jog siūloma patvirtinti papildytą Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto 2022 metų sąrašą, kad Valstybinė mokesčių inspekcija galėtų administruoti nekilnojamojo turto mokestį už šiuos metus. Todėl galima tikėtis biudžeto pajamų iš nekilnojamojo turto mokesčio padidėjimo, o apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto savininkus didesni mokesčiai gali paskatinti greičiau pradėti statinių ir pastatų tvarkybos darbus.

Skaityti visą pranešimą