Anušauskas ragina neprarasti savitvardos dėl Kaliningrado: kad ir kaip prieš veidrodį nesistiebtų Putinas, jo priemonių arsenalas ribotas

Prieš 1 metus 88

Nepaisant to, kaip klostysis situacija dėl Kaliningrado, svarbu neprarasti savitvardos ir supratimo, dėl ko reikalingos sankcijos Rusijai, teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. „Jos reikalingos agresoriaus stabdymui. Toks tikslas, o visa kita – tik foninis triukšmas“, – pabrėžia ministras.

Krašto apsaugos ministras nurodo, kad situacija dėl Kaliningrado Vakarų valstybėse ir arčiau Rytuose pristatoma kaip „vienos Lietuvos sukurta problema“.

„Vos ne liepsnų liežuviai jau laižo mūsų „pavojingiausio pasaulyje koridoriaus“ sienas“, – feisbuke rašo A. Anušauskas.

Anot jo, Kremlius dabar sieks keršto ir jo kuriamos baimės.

„Efektyviam keršto troškimo realizavimui reikia baimės. Jai įvaryti tinka grasinimai („Aš tave užmušiu“ (sunaikinsiu, tualete paskandinsiu, bombą numesiu ir pan.) ir panieka („Lietuva negali pasipriešinti didžiajai Rusijai“, „užtektų tik vieno rankos mosto ir nušluotų“ ir pan.)“, – nurodo jis.

Dėl to ministras ragina ugdyti savo ir politikų atsparumą.

„Pirmiausia nebijoti jų grasinimų ir ignoruoti dezinformacinį melą. Rusija, žinoma, gali vienasmeniu politiniu sprendimu organizuoti provokacijas arba hibridines atakas. Pagaliau Rusija gali net sąmoningai, kenkdama sau pačiai (pirmiausia savo Kaliningrado sričiai) įsivesti srities blokadą, atsisakyti vežti maistą, vaistus, kurti humanitarinę krizę bei visu tuo kaltinti Lietuvą. Bus nelogiška, bet siekiančiam keršto Putinui visai priimtina kaina“, – teigia A. Anušauskas.

Taip pat, ministras aiškina, būtina neprarasti savitvardos ir nepamiršti, dėl ko sankcijos Rusijai iš viso yra taikomos.

„Svarbiausia, kad ir kaip besiklostytų politinė situacija aplink Kaliningradą, neprarasti savitvardos ir supratimo, kam išvis reikalingos sankcijos. O jos reikalingos agresoriaus stabdymui. Toks tikslas, o visa kita – tik foninis triukšmas. Kad ir kaip prieš veidrodį nesistiebtų Putinas, jo priemonių arsenalas ir galimybės ribotos“, – komentuoja A. Anušauskas.

LRT.lt primena, kad nuo sekmadienio, pasibaigus penktojo ES sankcijų paketo Rusijai pereinamajam laikotarpiui, tranzitu per Lietuvą draudžiama gabenti rusiškos kilmės cementą, alkoholį, medienos, stiklo, aliuminio, popieriaus gaminius, gipsą, laivų dalis ir kitas prekes.

Birželio 17-ąją įsigaliojus draudimui per ES teritoriją gabenti rusišką plieną ir juoduosius metalus, Rusija paskelbė, kad tai priešiški ir vienašališki Lietuvos veiksmai bei Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, Rusijos informaciją vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Rugpjūčio 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą ir jos produktus.

Skaityti visą pranešimą