Anušauskas: Lietuvos kariuomenė turi du kritinius pajėgumus, jie nepakeičiami, jų atsisakymas gali lemti nemenkas grėsmes

Prieš 1 metus 77

Krašto pasaugos ministras Arvydas Anušauskas antradienį Seime parlamentarams teigė, kad parama Ukrainai ir toliau išlieka, atskleidė, ką šalies pajėgos iš savo rezervo jau perdavė su okupantais kariaujančiai šaliai, be to, patikino, kad mobilizacijos procesai Rusijoje bent kol kas pavojaus nei Lietuvai, nei Baltijos šalims nekelia.

Anušauskas: mobilizacija Rusijoje – naujas etapas norint tęsti ir vilkinti šį karą

„Mobilizacija, norint tęsti ir vilkinti šį karą, buvo neišvengiama, bet tai yra naujas eskalacijos būdas. Ką tai reiškia mūsų regiono saugumui, tai šiuo metu nėra indikacijų, kad Rusijos tikslai būtų nukreipti prieš Lietuvą ar Baltijos šalis, todėl nevertiname to kaip grėsmės lygio Lietuvai padidėjimo, tačiau Lietuva turėjo reaguoti ir mes reagavome, padidinome budrumo lygį <...> Lietuvos parama Ukrainai ir toliau išlieka, ji tikrai yra nemaža. Tai nėra šalių lenktynės dėl paramos, mes duodame tai, ką galime duoti, Ukraina prašo to, ko jai reikia“, – Seime sakė ministras. Anot jo, Lietuva pastaruoju metu perdavė rezerve buvusias 105 mm haubicas, 50 vienetų šarvuočių M113.

Parama Ukrainai išliks nemaža

Pasak ministro, sprendimą dėl mobilizacijos lydėjusi „V. Putino antivakarietiška retorika su branduoliniais grasinimais“ yra bandymas atgrasyti Vakarų valstybes nuo paramos Ukrainai. Vis dėlto jis užtikrino, kad Lietuvos parama išliks nemaža.

„Šiuo metu Lietuvos parama ginkluote ir kita karine technika sudaro apie 209 mln. eurų. Lietuvos parama Ukrainai ir toliau išlieka, ji tikrai yra nemaža, aš tik pabrėšiu, kad tai nėra šalių lenktynės dėl paramos, mes duodame tai, ką galime duoti, Ukraina prašo to, ko jai reikia“, – kalbėjo ministras.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas Seime patikslino, kad Lietuva perdavė ir perduos Ukrainai ne tik karinės technikos, bet ir žieminių drabužių už maždaug 2 mln. eurų.

„Iš lietuviškų įmonių per ateinančius kelis mėnesius bus įsigyta ir perduota žieminių drabužių Ukrainos kariams už porą mln. eurų, tai iki 25 tūkst. ukrainiečių karių bus aprūpinti žiemine apranga“, – antradienį per šalies saugumo situacijos pristatymą Seime sakė A. Anušauskas.

Anušauskas: Lietuvos kariuomenė turi du kritinius pajėgumus, jie nepakeičiami

Ministras sulaukė klausimų ir apie pasirodžiusius svarstymus apie tai, jog Lietuva galimai ruošiasi Ukrainai perduoti itin strategiškai svarbius ginklus. Ministras tokią informaciją paneigė, anot jo, tokių svarstymų kol kas nebuvo.

„Nėra įstatymuose numatyta, kad dėl to reikia Seimo atskiro patvirtinimo, bet kokiu atveju viskas atlikta pagal įstatymus. Jūs teisingai pastebėjote, kad haubicos, dėl kurių mes deramės su Prancūzija, kurios gerai pasirodė Ukrainoje, tas projektas negali būti greitai įgyvendintas, užsakymas gali būti įgyvendintas tik 2027 metais. Lietuvos kariuomenė turi du kritinius pajėgumus, jie nepakeičiami ir jų atsisakymas gali lemti gana nemenkas grėsmes ir rizikas ir silpninti Lietuvos kariuomenės pajėgumą. Tai „Panzer“ haubicų batalionas, mes jų turime 18. <...> Lygiai tas pats su sistema NASAMS, ji yra vienintelė Baltijos šalyse apskritai funkcionuojanti. Žinoma, mes vis tiek ieškome būdų, kaip remti ukrainiečius, artėja žiema, jiems reikia ne tik drabužių, bet ir generatorių, ir visko, ko gali prireikti kariui žiemą“, – sako ministras.

A. Anušausko teigimu, neplanuojama svarstyti apie strategiškai svarbios ginkluotės perdavimą.

„Galbūt kada nors atsiras toks planas, tačiau kol kas tokio plano nebuvo“, – aiškino Seime krašto apsaugos ministras.

A. Anušauskas informavo, kad Lietuvoje yra parengta 500 ukrainiečių karių, nuo spalio Lietuvos instruktoriai prisidės prie mokymo misijos Jungtinėje Karalystėje.

Skaityti visą pranešimą