Anušauskas apie šauktinių reformą: visi užsiciklinę ant 6 mėnesių

Prieš 1 metus 60

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad šauktinių reforma Vyriausybei bus pristatyta tada, kada bus paruošti reikalingi įstatymo pakeitimai.

„Teisingai sakė premjerė, kad tai Vyriausybėje dar nesvarstyta. Svarstysime tuo metu, kai bus ne tik pristatyta, bet ir parengti reikalingi įstatymo pakeitimai“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė ministras, pažymėdamas, kad praėjusią savaitę pristatyta šauktinių pertvarka yra suderinta su ekspertais ir kariuomene.

„Viskas, kas ateina iš mūsų, yra suderinta su kariuomene. Viskas yra išanalizuojama, viskas yra įvertinama ir ekspertiniame, ir visais kitais lygmenimis. Viskas yra pristatoma. Palaipsniui ir Vyriausybei bus pristatyta“, – teigė A. Anušauskas.

Komentuodamas premjerės Ingridos Šimonytės išsakytą nuostatą, kad šauktinių reforma dar nėra Vyriausybės pozicija, A. Anušauskas pažymėjo, kad kai kurios siūlomo pertvarkos modelio gairės viešojoje erdvėje sukritikuotos nepagrįstai. Pirmiausiai, akcentavo jis, nereikėtų sakyti, kad karinės tarnybos laikas yra trumpinamas.

„Aš dar kartą pasakysiu: 9 mėnesiai niekur nedingsta“, – sakė A. Anušauskas.

„Visi užsiciklinę ant 6 mėnesių. Dar kartą kartoju: 9 mėnesiai kaip buvo taip ir lieka. Tiesiog kitomis sąlygomis. Aš sakyčiau, kad palankesnėmis“, – teigė jis.

„Pati bazė, išplėtus šauktinų skaičių, pasikeičia. Ir 9 mėnesius atitarnavusių bus daugiau negu yra dabar“, – tikino A. Anušauskas.

Premjerė ketvirtadienį pažymėjo, kad praėjusią savaitę krašto apsaugos ministro pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarnybos pertvarką Ministrų kabinetas dar tik ketina svarstyti.

„Norėčiau labai aiškiai apibrėžti klausimo statusą. Labai dažnai įvyksta tai, kad mes komentuojame dalykus, kuriuos komentuoti dar nėra laikas. Vyksta kokia nors diskusija institucijoje, kažkas apie tą diskusiją sužino, pateikia tai kaip Vyriausybės poziciją ir tada Vyriausybė turi tai komentuoti“, – LRT RADIJUI ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas praėjusią savaitę pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Siūloma, kad pagrindinė privalomoji tarnyba truktų pusmetį, o šauktinių skaičius nuo 2027-ųjų per metus siektų 5 tūkst. vietoj dabartinių 3,8 tūkst. Šie pasiūlymai viešojoje erdvėje buvo sukritikuoti.

Skaityti visą pranešimą