Anušauskas apie raginimą institucijoms nebenaudoti Ukrainos simbolikos: tai tikrai nėra Heraldikos komisijos reikalas

Prieš 11 mėnesius 101

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas Ukrainos vėliavos spalvų naudojimas socialinėse Lietuvos institucijų paskyrose nėra heraldinių ženklų sukeitimas.

„Visa tai, kas yra socialiniuose tinkluose, kur valstybės institucijos, palaikydamos Ukrainą deda Ukrainos simbolius, aš manau, kad tai yra daugiau moralinis palaikymas, o ne heraldinių ženklų sukeitimas. Todėl tai tikrai nėra Heraldikos komisijos reikalas“, – LRT TELEVIZIJAI trečiadienį teigė A. Anušauskas.

Čmilytė-Nielsen nemano, kad reikėtų Seimo paskyroje atsisakyti Ukrainos vėliavos spalvų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nesutinka su Heraldikos komisijos pozicija ir nemano, kad Seimo „Facebook“ paskyroje reikėtų atsisakyti Ukrainos vėliavos spalvų.

„Nemanau“, – trečiadienį BNS sakė ji, paklausta, ar reikėtų atsisakyti Ukrainos vėliavos spalvų Seimo „Facebook“ paskyroje.

Ji teigė pritarianti pozicijai, kad kitos šalies simbolių naudojimas pateisinamas esant išskirtinėms aplinkybėms.

„Mano manymu, išskirtinės aplinkybės tęsiasi tol, kol tęsiasi Rusijos agresija Ukrainoje“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, tęsiantis karui viena iš Lietuvos užduočių – nesilpninti dėmesio ir pagalbos Ukrainai.

„Mano vertinimu, išskirtinės aplinkybės, kokios jos buvo pernai vasario 24 dieną, kai prasidėjo karas, tokios jos yra ir šiandien“, – pabrėžė parlamento pirmininkė.

„Manau, kad mes rodome savo darbais, veiksmais, simboliniais žingsniais maksimalų palaikymą Ukrainai, kuriai to palaikymo reikia. Manau, kad čia ne ta vieta, kur reikėtų demonstruoti kokį nors biurokratišką požiūrį“, – tvirtino ji.

Seimo kanceliarija BNS trečiadienį taip pat pareiškė negalinti sutikti su Heraldikos komisijos argumentais ir atsižvelgti į jos prašymą pakeisti vaizdinės komunikacijos priemones savo neformalios komunikacijos priemonėse.

BNS atsiųstame Seimo kanceliarijos komentare teigiama, kad „Facebook“ paskyra nėra oficiali Seimo visuomenės informavimo priemonė, dėl to oficiali Lietuvos valstybės simbolika šiuo metu jame nėra naudojama.

Be to, anot jos, Seimo logotipas nėra oficialus Lietuvos valstybės simbolis, o jo aprašas leidžia naudoti Ukrainos vėliavos spalvas.

„Seimo logotipo ir Ukrainos valstybės vėliavos spalvų derinys negali būti laikomas nepagarba oficialiam Ukrainos valstybės simboliui. Kaip ir Heraldikos komisija, Seimo kanceliarija supranta simbolių reikšmę ir paveikumą“, – teigiama kanceliarijos komentare.

Jame pabrėžiama, kad Seimo kanceliarija tebevykstančio karo nelaiko proginiu reiškiniu, o daug reikšmingesniu už progą.

Heraldikos komisija paragino valstybės institucijas nebenaudoti Ukrainos simbolikos „Facebook“ paskyrose.

Seimui ir Vyriausybei skirtame rašte nurodoma, kad komisija „negali pozityviai vertinti oficialių Lietuvos institucijų simbolikos pakeitimo Ukrainos simbolika ar jų ne visada tinkamą derinimą“.

Anot jos, nors suprantamas noras morališkai paremti Ukrainą ir jos piliečius, tokių simbolių pakeitimą „galima palaikyti tik kaip trumpalaikį, proginį reiškinį“.

Prasidėjus karui Ukrainoje, dalis Lietuvos institucijų, įskaitant Seimą, pakoregavo savo logotipus – Lietuvos vėliavos spalvas pakeitė į Ukrainos, taip siekiant išreikšti solidarumą Rusijos užpultai šaliai.

Skaityti visą pranešimą