Anušauskas apie mobilizuojamus rusus: parengtumas baisus, ginkluotė tragiška, tačiau tai yra masė

Prieš 1 metus 66

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad mobilizacija netaps pretekstu rusams gauti humanitarines vizas ar politinį prieglobstį Lietuvoje. Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad mobilizuojami rusai bus pasiruošę ne karui, o dezertyravimui.

Trečiadienį pasirodė žinia, kad agresorės Rusijos prezidentas V. Putinas šalyje paskelbė dalinę mobilizaciją. Netruko pasklisti informacija apie iš tėvynės bėgančius rusus, o vėliau – ir apie protestus bei ten sulaikomus ir mušamus žmones. Visgi, kaip sako krašto apsaugos ministras, mobilizacija ir dalyvavimas protestuose netaps savaimine priežastimi gauti Lietuvos humanitarinę vizą.

„Bėgančių į Lietuvą nelabai matosi, matosi prie kitų sienų, kur Rusijos piliečiai turėjo laisvesnį įėjimą arba bevizį režimą. Tai yra Turkija, Sakartvelas – ten matosi eilės, noras patekti, išvykti iš Rusijos. Lietuva, šiuo atveju, vertintų pagal tarptautinę teisę.

Kiekvienas žmogus, atėjęs ar su viza, ar be vizos gali prašyti politinio prieglobsčio, bet šaukimo į kariuomenę neužtenka. Kaip pagrindas turi būti visai kitas dalykas – politinis prieglobstis suteikiamas žmonėms, kurie yra persekiojami dėl įsitikinimų, dėl pačių įvairiausių priežasčių. Jei būtų kartu persekiojimo faktai, tuomet, matyt, svarstytų mūsų tarnybos“, – žurnalistams komentavo A. Anušauskas.

Ministras dėstė, kad priimtas sprendimas, jog net ir su vizomis rusai į Lietuvą nėra įleidžiami, nebent jie įleidžiami dėl humanitarinių priežasčių ar kaip disidentai. Pasak A. Anušausko, nors šaukimas į kariuomenę nėra priežastis politiniam prieglobsčiui, neatmestina, kad tie žmonės gali sulaukti persekiojimo.

„Mes matome Rusijos pagrindinių miestų, pavyzdžiui, Sankt Peterburgo gatvėse dabar šimtai ar tūkstančiai žmonių suimta. Jei kažkas iš jų bėgtų nuo persekiojimo, matyt, tos priežastys atsirastų. <...> Rusijos žmonės, kurie turi kitokią nuomonę, yra persekiojami, bet žmonės yra vertinami individualiai“, – sakė ministras.

A. Anušauskas kalbėjo, kad daugiausia rusų, turinčių Šengeno vizas, gyvena Sankt Peterburge ir Maskvoje. Iki mobilizacijos, anot ministro, šie žmonės vaizdavo, kad karas jų neliečia ir nepalies. Tačiau dabar jie pajautė karo įtaką, tad, kaip sakė ministras, protestinis potencialas yra tik šiuose miestuose.

Paklaustas, kokį karinį potencialą turi mobilizuojami rusai, A. Anušauskas sakė, kad: „Rusijoje aktyvaus rezervo rengimo sistema visai ne tokia, kaip Lietuvoje. Tie žmonės ginklą yra laikę, dėl to jie ir yra rezerve, tačiau jų apmokymo lygis yra žemas, karininkų apmokymų trūksta. Jie juos atšaukinėja iš atostogų, iš visur grabalioja, kad bent būtų, kas vadovauja. Žemutinio personalo, seržantų neturi.

Parengtumas baisus, ginkluotė tragiška, tačiau tai yra masė žmonių, kuri užpildys tas skyles, kurias Ukrainos kariuomenė padarė Rusijos kariuomenėje.“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas taip pat kalbėjo, kad mobilizuojami rusai nėra pasiruošę kariauti: „Tai, kas ten važiuos, bus nemotyvuoti, nepasirengę, labiau pasirengę dezertyruoti ir didelės jėgos savyje neturintys daliniai. Labai tikėtina, kad jų funkcija bus ne ataka, o jau okupuotų teritorijų, kurias dabar Rusija praranda, išlaikymas.“

Skaityti visą pranešimą