Antanaitis jau įžvelgia persilaužimą Rusijos kare prieš Ukrainą ir teigia – rusai išsisėmė

Prieš 1 metus 94

Rusija susiduria su logistiniais ir personalo iššūkiais kare, teigia atsargos majoras, ginkluotės ir karybos ekspertas Darius Antanaitis. Anot jo, agresorius išsisėmė – jis nebesugeba nei ekonomiškai, nei karine prasme judėti į priekį.

Vertindamas naujausius pranešimus, kad Rusija stiprina atakas Ukrainoje, D. Antanaitis teigia, jog rusų kariuomenės rezervai išsemti.

„Pažiūrėkime ne į medį, bet į mišką, t. y., iš aukščiau šiek tiek. Rusija iš tikrųjų išsisėmė ir, kaip mes matome, kariuomenės rezervai yra visiškai išsemti, liko tik kritiniai rezervai ir dabar netgi pagal tai, kad rusai keičia įstatymus tam, kad panaudotų valstybės rezervus, tai aš manau, kad rusai iš tikrųjų yra išsisėmę ir jie (juda – LRT.lt) link to, kad sustotų“, – įžvalgomis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ dalijasi karybos ekspertas.

Pasak jo, svarbu suprasti, kad Rusija šiuo metu dalyvauja ne viename kare, todėl negali skirti visų pajėgumų tik Ukrainai.

„Jei mes visą Rusijos rezervą suvesime į Ukrainą, tai nebūtų labai tikslu. Aš drįsčiau teigti, kad rusai galėtų sutelkti arba panaudoti ne daugiau nei 30–40 proc. savo rezervų Ukrainai, nes kitoms valstybėms arba kituose karuose ji irgi turi panaudoti. Todėl aš drįsčiau teigti, kad rusai išsisėmė“, – pabrėžia karybos ekspertas.

Komentuodamas pasirodžiusią informaciją, kad Volodymyras Zelenskis įsakė kariuomenei deokupuoti pakrantės zonas pietuose ir tam Ukraina renka milijonines kovines pajėgas, D. Antanaitis nerodo didelio optimizmo. Jis nurodo, kad šis procesas gali užtrukti ilgai.

„Milijoną karių pakviesti į tarnybą užtrunka. Kitas dalykas – užtrunka juos apmokyti. Trečias dalykas – užtrunka juos apginkluoti. Ketvirtas dalykas – vis dėlto, automatai ir kulkosvaidžiai labai svarbūs ginklai mūšio lauke, bet esmė yra visai kitokia ginkluotė. T. y., toliašaude artilerija, toliašaude raketinė artilerija, aviacija, tankai, haubicos. Jeigu mes kalbame apie tai, kad milijoną žmonių pakviesti, kas iš to? Tai yra neapmokyti žmonės, juos reikia apmokinti, apginkluoti, paruošti, priskirti prie dalinių. Visas procesas taikos metu, drįsčiau teigti, užtruktų 8–12 mėn., karo atveju – 3–6 mėn. Tai labai gražiai skamba, tačiau vėlgi, būsiu nepopuliarus, bet pasakysiu – tai šiek tiek yra per optimistiška“, – teigia jis.

D. Antanaitis aiškina, kad persilaužimas kare įvyks, kai „rusai sustos ir apsikas“. O, pasak jo, tai jau matome šiandien.

„Jie (rusų pajėgos – LRT.lt) kažkiek Luhansko srities yra užėmę, užėmę visą kelią link Krymo, bando ten įsitvirtinti ir pasakyti: „Tai ir buvo mūsų planas“. Aš manau, kad būtent tai ir vyksta. Tai kaip ir minėjau, kai rusai sustoja, reiškia jie nebeturi resursų, jie sustoja, apsikasa ir pereina į gynybą. Būtent tai yra persilaužimas, kada rusai nebesugeba nei ekonomiškai, nei karine prasme judėti į priekį“, – aiškina pašnekovas.

Skaityti visą pranešimą