Antakalnio kapinėse – pasiruošimas demontuoti sovietinius paminklus: neslepiama, jog gali kilti ir protestų

Prieš 1 metus 64

Trečiadienio popietę Antakalnio kapinėse Vilniuje ruošiamasi pradėti nukelti sovietinius paminklus – Antrojo pasaulinio karo sovietų karius vaizduojančias figūrines pilko granito stelas. LRT RADIJO kalbinta už darbus atsakingos įmonės atstovė sako – savivaldybė juos perspėjo apie galimus protestus, tačiau papildomų apsaugos priemonių imamasi nebus. 


Kaip LRT RADIJUI pasakoja Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius, šešių stelų turėtų nelikti iki Kalėdų, darbams atlikti skirta 20 dienų. Pirmąsias 5 dienas vyks paruošiamieji darbai, vėliau 5 dienos bus skirtos paminklų demontavimo darbams, o likusios 10 dienų – galutiniam teritorijos sutvarkymui.

Stelos stovi kapinių viduryje, maždaug 200 metrų nuo kapinių vartų. Kaip aiškina darbus vykdančios bendrovės „Vilniaus BDT“ darbų vadovė Rūta Leonavičienė, visą tą kelią reikės specialiai paruošti, jog sunkioji technika iki stelų privažiuotų nesugadindama grindinio.

„Kad privažiuotume prie stelų mechanizuotai, kad jas galėtume nukelti dalimis, reikės uždengti laiptus medžiaga, vadinama geotekstile. Ant jos tada bus pilamas gruntas ir dedamos plastikinės plokštės, tam, kad apsaugotume visą denginį. Be stelų dar turime 4 paminklus demontuoti, kadangi neturime kitaip kaip privažiuoti prie pačių stelų“, – LRT RADIJUI teigia R. Leonavičienė.

Darbus vykdančios bendrovės atstovė sako, jog šią savaitę, vykdant paruošiamuosius darbus, Antakalnio kapinėse veiks tik smulki technika – savivarčiai, o pačios stelos bus demontuojamos kitą savaitę.

„Svarstome, kad bus reikalingas kranas arba manipuliatorius. Tai dabar matuosime, kuris ten telpa. Kadangi prieš stelas dar yra aukuras, tai mums reikia įvertinti, kas telpa tarp stelų ir aukuro, kad nesugadintume“, – tvirtina R. Leonavičienė.

Paklausta, ar ruošiasi galimiems protestams, „Vilniaus BDT“ darbų vadovė sako, kad specialiai dėl to įmonė apsaugos nesamdys.

„Kad bus protestų, tikimės ir numanome – ir savivaldybė perspėjo, nes yra gavusi ne vieną ir ne du laiškus su nepasitenkinimu. Tam pasiruošti realiai nelabai yra įmanoma, o reaguojama yra pagal situaciją. Tai bandysime patys šnekėtis, o jeigu neišeis, reikės pasitelkti arba viešosios tvarkos atstovus, arba policiją“, – LRT RADIJUI sako ji.

Pačių Antrojo pasaulinio karo sovietų karių kapų liesti nežadama, darbus bus stengiamasi vykdyti imantis visų atsargumo priemonių.

Šiuo metu stelos yra uždengtos tam, kad būtų išvengta vandalizmo aktų. Jų yra pasitaikę ir anksčiau – stelos buvo apipaišytos.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas G. Runovičius sako, kad bus imamasi visų reikalingų priemonių, kad kapinėse būtų išvengta provokacijų.

„Atsakingi skyriai, ta pati policija informuota, kad darbai prasideda, visi esame pasiruošę“, – patikina savivaldybės atstovas.

Paruošiamuosius darbus Antakalnio kapinėse žadama pradėti trečiadienio popietę, nors Vilniaus savivaldybė žadėjo, kad sovietinių paminklų čia turėjo nelikti iki lapkričio 1 d.

Vis dėlto sprendimui oponuojantys asmenys kreipėsi į Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetą. „Etniniais rusais“ pristatę pareiškėjai – Kazimieras Juraitis, Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt – skundėsi, kad savivaldybės sprendimas pažeidžia tautinių mažumų teises ir teisę į privataus šeimos gyvenimo gerbimą.

JT Žmogaus teisių komitetas savo ruožtu pranešė apie paminklams pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones.

Reaguodama į šį sprendimą, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska teigė, jog laikinosios apsaugos priemonės buvo pritaikytos remiantis klaidinančia informacija.

Kol kas atsakymo iš JT Žmogaus teisių komiteto nėra gauta, todėl formaliai Vilniaus savivaldybė teisės nukelti šių stelų neturi.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Lietuvos diena“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą