Aktualus būsimiems studentams: kokias stipendijas siūlo ministerijos ir verslas?

Prieš 1 metus 73

Iki pirmojo bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas etapo pabaigos likus vos kelioms dienoms, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia būsimiems studentams numatytų stipendijų sąrašą, rašoma ministerijos pranešime.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija numato stipendijas būsimiems mokytojams, pasirinkusiems trūkstamiausias matematikos, fizikos, chemijos, biologijos, technologijų, istorijos, geografijos, lietuvių kalbos ir literatūros, pradinio ugdymo ir specialiosios pedagogikos specializacijas.

2022 m. įstojusiesiems į valstybės finansuojamas šių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas kas mėnesį numatytos 299 eurų dydžio stipendijos.

Prioritetinių specializacijų pedagoginių profesinių studijų bei baigiamojo kurso bakalauro pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų studentams numatoma stipendijas didinti iki 506 eurų. Padidintas išmokas galės gauti tie, kurie turės sudarytą sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir bus įsipareigoję baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija kviečia būsimus studentus regionų aukštosiose mokyklose rinktis STEM krypties studijų programas, ruošiančias verslui reikalingus specialistus.

Skatinamosios stipendijos bus skiriamos studentams, įstojusiems į valstybės finansuojamas inžinerijos, informacinių technologijų, matematikos, elektromechanikos, robotikos ir kitas programas Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Alytaus ir Marijampolės apskrityje.

Šiemet įstosiantiesiems studentams numatoma skirti 268 stipendijas, jos sieks 200 eurų per mėnesį ir tęsis visą bakalauro studijų laikotarpį.

Žemės ūkio ministerija būsimiems pirmakursiams skirs tikslines skatinamąsias stipendijas, siekiant į žemės ūkį pritraukti daugiau jaunų specialistų.

Stipendijas numatoma skirti pirmo kurso studentams, besimokantiems Vytauto Didžiojo, Lietuvos sveikatos mokslų, Vilniaus Gedimino technikos ir Kauno technologijos universitetų bei Kauno miškų ir inžinerijos, Vilniaus, Kauno, Utenos ir Alytaus kolegijų pirmosios pakopos studijų programose, kurios susijusios su žemės ūkio, maisto ūkio, veterinarijos ir kaimo plėtros sritimis.

Tikslinės skatinamosios stipendijos sieks 200 eurų per mėnesį ir bus skiriamos 145 pirmakursių.

Aplinkos ministerija, siekdama populiarinti miškininko profesiją, ateinančiais studijų metais numato tikslines skatinamąsias stipendijas miškininkystės studijas Vytauto Didžiojo universitete pasirinkusiems studentams.

Ateinančiais studijų metais 200 eurų dydžio stipendijos iš viso 10 mėnesių bus skiriamos 10-čiai pirmosios pakopos pirmojo kurso studentų, studijuojantiems Miškininkystės studijų programoje valstybės finansuojamoje vietoje.

„Teltonika High-Tech Hill“ stipendijų programa „Ateitis priklauso man!“ skatina būsimus studentus domėtis inžinerija ir naujų technologijų vystymu.

Jauni žmonės kviečiami rinktis studijuoti geriausiose Lietuvos aukštosiose mokyklose ir įgyti vertingų programavimo arba inžinerijos žinių bei papildyti būsimų technologijų srities specialistų gretas.

500 pirmakursių per ateinančius 5 metus galės pasinaudoti proga gauti metinę 3 tūkst. eurų stipendiją be įsipareigojimo įsidarbinti Teltonikoje. Iš viso stipendijoms skiriama 1,5 mln. eurų.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ steigia stipendijas, į aukštąsias mokyklas siekdama pritraukti daugiau būsimų informacinių technologijų ir inžinerijos srities specialistų iš Šiaulių ir aplinkinių regionų.

Su Vilniaus universiteto Šiaulių akademija ir Šiaulių valstybine kolegija bendradarbiaujanti „Telia“ skiria 5 tūkst. eurų IT ir inžinerinių specialybių studentų stipendijoms. Bendrovės įsteigtas vienkartines stipendijas šiemet gaus mažiausiai 25 studentai.

Energetikos įmonių grupei „EPSO-G“ priklausančios bendrovės „Amber Grid“, „Litgrid“ ir „Tetas“ skiria daugiau kaip 100 tūkst. eurų inžinerinės pakraipos studentų stipendijoms, siekiant pritraukti daugiau specialistų į Lietuvos energetikos sektorių.

Bendradarbiaujama su Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos ir Klaipėdos universitetais bei Kauno technikos ir Panevėžio kolegijomis, kurių inžinerinių studijų studentams trejus metus numatytos mėnesinės 200 eurų dydžio stipendijos.

„Ignitis grupė“, siekdama skatinti elektros inžinerijos ir energijos inžinerijos sričių populiarumą, numato skirti paramą valstybinėms aukštosioms mokykloms, vykdančioms studijų programas šiose studijų kryptyse.

Šiemet „Ignitis grupė“ iš viso planuoja skirti 150 tūkst. eurų paramą 50-čiai stipendijų pirmojo kurso studentams. Viena stipendija studentui sudarytų 300 eurų per mėnesį ir būtų skiriama 10 mėnesių laikotarpiui.

Šis sąrašas nėra baigtinis – kviečiame pasidomėti ir kitų įmonių bei organizacijų, taip pat savivaldybių teikiamomis galimybėmis gauti finansinę paramą, įstojus į šalies aukštąsias mokyklas.

Skaityti visą pranešimą