Adamkus: į jėgą reikia atsakyti jėga

Prieš 2 metus 161

Į jėgą reikia atsakyti jėga – taip sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. Anot jo, ekonominės sankcijos nesustabdys Ukrainą užpuolusios Rusijos, todėl būtina suteikti kuo daugiau ginkluotės Ukrainai. 

„Atiduokim Ukrainos kariuomenei, ji susitvarkys su tuo. Nereikės visokių pasitarimų ir svarstymų, ką kito daryti. Būtų į jėga atsakyta jėga. Ukrainiečiai įrodė, kad jie savo beveik ribotomis jėgomis, plikomis rankomis iki šiol atlaikė tą rusų agresiją, kurią visas pasaulis pripažino kaip skerdikų tautą, užpuolusią nepriklausomus ir nekaltus žmones.

Šiandien Ukraina galėtų pati savo rankomis išsivalyti teritoriją, ją susigrąžinti. O tada ponai Briuselyje gali susėdę svarstyti, kokias sankcijas pritaikyti – didesnes ar mažas, bet teritorija būtų grąžinta Ukrainai ir Ukraina galėtų diktuoti derybų sąlygas. O šiandien apie ką mes kalbam... Kad praradus teritorijas prašyti, maldauti – „grąžinkit mūsų teritorijas“, – situaciją LRT TELEVIZIJAI komentuoja V. Adamkus.

Kadenciją baigęs šalies vadovas teigia atmetantis Kremliaus gąsdinimus dėl branduolinio ginklo.

„Apie tą klausimą esu tvirtai nusistatęs ir blefą, kuriuo Kremlius bando gąsdinti branduolinėm jėgom, kad jei mes čia įsikišim... aš atmetu, nes Maskva puikiai žino, kad ji lygiai taip pat ir skaudžiau nukentės, jei jie panaudos branduolinį ginklą“, – sako V. Adamkus.

Pastarąją savaitė Kyjivas ragino rytinių regionų gyventojus evakuotis iš savo namų prieš numanomą Rusijos pajėgų puolimą toje šalies dalyje.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) pranešė, kad nuo plataus masto Rusijos karinės invazijos pradžios Ukrainoje žuvo 1 793 civiliai ir 2 439 buvo sužeisti.

Rusija Ukrainoje jau prarado, kaip skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, apie 19 500 karių.

Ukraina sekmadienį pranešė, kad Kyjivo regione, kur Rusijos kariai įtariami vykdę žiaurius nusikaltimus, buvo rasta daugiau kaip 1 200 kūnų.

Visą interviu su V. Adamkumi žiūrėkite „Dienos temoje“ 21 val.

Skaityti visą pranešimą