140 tūkst. eurų kyšį galimai paėmęs buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius bus suimtas dar 20 parų

Prieš 2 metus 201

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Vilius Šiliausko suėmimas pratęstas 20 parų. Tai LRT.lt patvirtino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Irmantas Mikelionis.

Manoma, kad V. Šiliauskas gali bėgti arba slėptis

„Vakar (antradienį, – LRT.lt) teisėjas pratęsė suėmimo terminą Viliui Šiliauskui 20 dienų. Daugiau komentarų pateikti negalime“, – teigė I. Mikelionis.

Anot Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjos Elenos Martinonienės, dėl suėmimo termino pratęsimo prokuroras kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Šio teismo atstovas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Aurimas Žukauskas LRT.lt teigė, kad teismas V. Šiliausko suėmimą pratęsė dėl dviejų dalykų:

„Įtariama, kad jis gali bėgti arba slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų – prokurorų ir teismo. Antras: kad gali trukdyti ikiteisminio tyrimo procesui“, – sakė A. Žukauskas.

Tyrimas iš Kauno perduotas Generalinei prokuratūrai

Anksčiau šiam tyrimui dėl korupcijos vadovavo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras, tačiau dabar tyrimas yra perduotas Generalinei prokuratūrai.

„Tai buvo Generalinės prokuratūros sprendimas. Pasikeitė ikiteisminio tyrimo įstaiga ir prokuroras. Šį ikiteisminį tyrimą dabar atlieka ne Kauno Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) valdyba, o STT Centrinė tyrimų valdyba ir, atitinkamai, pasikeitė prokuroras“, – nurodė I. Mikelionis.

„Sprendimai dėl to, kurio prokuratūros struktūrinio padalinio prokuroras vadovaus ikiteisminiam tyrimui priimami atsižvelgiant į konkretaus ikiteisminio tyrimo duomenis, sudėtingumą bei kitas susijusias aplinkybes“, – LRT.lt komentavo E. Martinonienė.

Galimai didžiausias kyšis Lietuvos istorijoje

LRT.lt primena, kad kovo 9 d. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas, tarp jų – ir Kauno miesto savivaldybėje bei V. Šiliausko namuose. V. Šiliauskui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, o kyšio suma, pasak teisėsaugos pareigūnų, siekė 140 tūkst. eurų. Kyšis jam, įtariama, perduotas kovo 9 d. naktį, ikiteisminis tyrimas pradėtas tą pačią dieną. Kaip anksčiau teigė teisėsaugos pareigūnai, tai – didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.

Kyšio davėjas, anot prokurorų – bendrovės „Autokausta“ vadovas Juozas Kriaučiūnas. Tyrimo duomenimis, V. Šiliauskas iš jo kyšį galėjo priimti už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Pareigūnai pas V. Šiliauską rado apie 250 tūkst. Šių pinigų kilmė bus tiriama. Pas „Autokaustos“ vadovą J. Kriaučiūną kratų metu rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Generalinė prokuratūra kovo 17 d. feisbuke paskelbė, kad Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras areštavo apie 170 įvairių nekilnojamojo turto objektų, kurių savininkas – Kauno miesto administracijos direktorius V. Šiliauskas.

Tą pačią dieną Kauno apylinkės teismas nutarė pratęsti V. Šiliausko suėmimą iki balandžio 18 d. J. Kriaučiūnui skirtas 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra. Jis taip pat įpareigotas būti namų zonoje, neišvykti iš Lietuvos ir nebendrauti su šioje byloje taip pat įtariamu V. Šiliausku.

Skaityti visą pranešimą