10 metų kantriai stiebęsis Šimašiaus šešėlyje: kas yra Valdas Benkunskas?

Prieš 1 metus 54

„Niekam nežinomu“ kampanijos pradžioje vadintas Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas 38 metų Valdas Benkunskas sekmadienio naktį išrinktas sostinės meru. Jo bendražygiai ir konkurentai sako – naujasis Vilniaus vadovas turėtų gerai spręsti miesto problemas, o jo charizma dar išsiskleis.

Pirmasis darbas

Šilutėje užaugęs V. Benkunskas pagal išsilavinimą yra teisininkas, baigęs Mykolo Romerio universitetą. Savo karjerą jis pradėjo kaip Seimo nario konservatoriaus Pauliaus Saudargo patarėjas, 2011 m. buvo pirmą kartą išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

Po dviejų paskutinių savivaldos rinkimų V. Benkunskas dirbo vicemeru. Savivaldoje dirbantis jau 12 metų, daugiau nei 6 iš jų jis buvo valdančiojoje koalicijoje. Kaip mero pavaduotojas, jis kuravo sporto ir sveikatingumo, šilumos ir vandens ūkio, būsto administravimo sritis.

Kalbėdamas su LRT.lt P. Saudargas prisiminė, kad V. Benkunską patarėju Seime priėmė dirbti dėl to, nes jis gerai pasirodė dirbdamas jo rinkiminiame štabe 2008 m.

„Tikrai prisimenu kaip labai kvalifikuotą, kompetentingą. Jis teisininkas, tų žinių labai reikėjo Seime <...> Neturėjau praktiškai jokių nusiskundimų, buvo darbštus, kvalifikuotas, atsakingas“, – prisimena P. Saudargas.

Anot Seimo nario, kolega per tą laiką subrendo ir kaip politikas – jis nesutinka su požiūriu, esą V. Benkunskas yra mažai žinomas.

„Bet kuris politikas, kuris dar nėra labai ryškus ir išpopuliarėjęs, to ryškaus veido neturi“, – svarstė P. Saudargas.

Pasak pašnekovo, natūralu, kad V. Benkunskas ilgą laiką buvo mero Remigijaus Šimašiaus šešėlyje. Kaip būsimo mero stiprybes jis pažymėjo ilgą darbą vicemero pozicijoje, gerus rezultatus kandidatų į merus debatuose.

„Žmogus susitelkęs į darbus, konstruktyvus, išlaikytas, darbštus“, – sakė P. Saudargas.

Šimašius: jo humoro jausmas geresnis, nei gali atrodyti

Vilniaus meras Remigijus Šimašius kalbėdamas su LRT.lt neslėpė, kad antrame ture palaikė konservatoriaus, dabartinio vicemero V. Benkunsko kandidatūrą. Kartu šie politikai dirbo 8 metus.

„Buvo visko, bet paskutinę kadenciją dirbome labai sklandžiai, kaip vicemero darbą, vertinu labai gerai. Atsakingas, kruopštus, darbštus žmogus, gali koncentruotis į atskiras sritis ir dirbti“, – sakė R. Šimašius.

Anot mero, jis įpėdiniui linkėtų spręsti ne tik ūkinius klausimus ir problemas.

„Ieškoti ir miesto galimybių, nes jei bus sprendžiamos tik problemos, miestas bus gal ir be cirkų, gal ir tvarkingas, gal nesugrius, bet Vilniaus lyderystė <...> reikia ieškoti galimybių. Norėčiau palinkėti tokios dvasios“, – V. Benkunsko rinkiminį šūkį „be cirkų“ priminė R. Šimašius.

Anot jo, prieš 10 metų būtų buvę sunku įsivaizduoti, kad V. Benkunskas kada nors bus meru.

Tačiau nors jis ir gerai išmano miesto problemas, ar tikrai bus ryškus politikas?

„Manau, kad idėjinę pusę jis atkleidė per rinkimus, tai yra ramus, atsakingas žmogus. Tai matosi, tai ir būdinga konservatorių partijai. Man ir Laisvės partijai tikriausiai norisi daugiau veržlumo, galimybių ieškojimo, ne tik spręsti problemas, bet ir vesti į priekį, bet galiu pasakyti, kad Valdas tikrai turi geresnį humoro jausmą, nei matyti viešumoje, viskas su juo tvarkoje ir gerai“, – apie V. Benkunską su šypsena pasakojo meras.

Konkurentai: Benkunskas pasikeitė

Vilniaus miesto tarybos narė Agnė Andriulytė LRT.lt sakė pastebėjusi, kad ryškia politikos figūra V. Benkunskas tapo prieš maždaug 2 metus. Pasak jos, jis tapo labiau savimi pasitikinčiu, savo poziciją argumentuojančiu politiku.

„Esu didžiulės V. Benkunsko transformacijos liudininkė <...> Anksčiau buvau skeptiškesnės nuomonės, bet žmogus tikrai labai pasikeitė. Galiu sakyti, kad pažįstu du Valdus Benkunskus“, – kalbėjo opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos atstovė.

Ji prisiminė ir aštrias diskusijas dėl finansavimo, pavyzdžiui, kai siūlė skirti daugiau pinigų viešųjų erdvių sutvarkymui.

„Čia Valdas būdavo nesukalbamas ir sakė: TS-LKD 2019 m. rinkiminėje programoje buvo įsipareigojimas buvo 40 kokybiškų [sporto] aikštynų, jau turime 35, negalime nukrypti nuo įsipareigojimų, mažinti finansavimo, turime skirti finansavimą penkiems stadionams. Tuo metu labai pykau, bet dabar vertinu kaip teigiamą dalyką“, – priminė politikė.

A. Andriulytės pastebėjimu, sporto ir sveikatos komitete kartu dirbęs V. Benkunskas buvo akivaizdžiai labiau susidomėjęs sportu, o ne, pavyzdžiui, sveikatos įstaigomis.

„Valdas tikrai kovojosi ir profesionaliai gilinosi į tas sritis, už kurias buvo atsakingas“, – sakė ji.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ taryboje narys Taurimas Valys LRT.lt sakė, kad V. Benkunsko sėkmę lėmė rinkėjų lūkestis, kad miesto valdžia turi būti nuosekli. Pasak jo, iš naujos miesto valdžios galima tikėtis R. Šimašiaus darbų tęstinumo, mažai keisis valdančioji koalicija.

„Kalbant apie nerimą, konservatoriai visą laiką buvo mažieji Laisvės partijos broliai, ir jie ne tik vengė lyderystės, jiems nebuvo progos jai parodyti, kad galėtų pasireikšti konservatoriška doktrina“, – atkreipė dėmesį tarybos narys.

T. Valys taip pat atkreipė dėmesį, kad daug V. Benkunsko rėmėjų greičiausiai balsavo už jį dėl to, kad nenorėjo mero poste matyti Artūro Zuoko.

„Jie [konservatoriai] turi nemažai išmoktų pamokų, nusivylimo nereikėtų bijoti. Noriu palinkėti valdyti teisines rizikas dėl infrastruktūrinių projektų, už kuriuos jie de facto buvo atsakingi visą laiką, kad mes neturėtume tokių situacijų, kaip su Nacionaliniu stadionu, baseinu, kitais infrastruktūriniais projektais“, – sakė jis.

Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, anksčiau dirbusi Vilniaus miesto taryboje sako mananti, kad V. Benkunskas bus sėkmingas meras, jis turėtų turėti palaikymą ir savivaldybės taryboje.

„Valdas yra labai atsakingas ir gerai suplanuojantis, prieš ką nors darant. Gal kartais iš jo trūksta tokio pagreičio, kai reikia rasti greitus sprendimus, tačiau jis labai gerai įvertina sprendimų pasekmes ir jau kai priima, daro iki galo“, – mano Seimo narė.

Anot I. Kačinskaitės-Urbonienės, naujasis meras pasižymės miesto infrastruktūros projektais, gatvių ir transporto būkle, imsis nebaigtų statybų projektų. Seimo narė pastebi, kad V. Benkunskas, būdamas viceministru, dažnai lankėsi Seime, su juo konsultavosi parlamentarai.

„Neabejoju, kad jis stipriai užsiims ir Nacionaliniu stadionu, ir koncertų sale, kad tie projektai būtų pabaigti <...> Jis tas žmogus, kuris rūpinasi ne tik savo kompetencijos ribos klausimais, žiūri, ką būtų galima padaryti geriau, pakankamai daug konsultavomės įstatymų leidybos srityje. Manau, jis bus geras ir atsakingas meras“, – mano Seimo narė.

Skaityti visą pranešimą