Žukas apie dalinę mobilizaciją Rusijoje: bus pakviesta gerokai daugiau nei 300 tūkst. rezervininkų

Prieš 1 metus 81

Trečiadienį Rusijos prezidentui Vladimiras Putinas pranešė apie pradedamą dalinę mobilizaciją. Kaip LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ sakė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, generolas Vytautas Žukas, surinkti reikiamą kiekį rezervistų Rusijai bus sudėtinga, o ir surinkus juos paruošti ir apginkluoti bus didelis iššūkis.

Paklaustas, kodėl V. Putinas antradienio vakarą nusprendė atidėti savo kreipimąsi dėl mobilizacijos, pašnekovas sako nemanantis, kad tame slypi gilesnės priežastys, tokios, kaip nesutarimai Kremliuje.

Sprendimas dėl mobilizacijos, kaip mano V. Žukas, buvo spontaniškas, tam įtaką galėjo padaryti Kinijos, Turkijos ir Rusijos vadovų susitikimas Uzbekijoje.

„Kiek aš žinau, pokalbiai buvo ir su Kinijos, ir su Indijos vadovais, ir su Turkijos prezidentu, kurie jam aiškiai pasakė – tu turi baigti šitą karą, nes jis yra visiems nenaudingas“, – prisimena pašnekovas.

V. Žukas pabrėžia – dalinė mobilizacija yra labai pavojingas žingsnis, o siekis surinkti 300 tūkst. karių iš tiesų palies daug didesnį skaičių žmonių. Jis priduria, kad realus skaičius žmonių, kurie gaus pakvietimus, bus 3-4 didesnis nei 300 tūkst., kadangi į juos atsilieps toli gražu ne visi.

„Visi žmonės neateis. Yra ir adresai pasikeitę, žmonės turi ligų, metai prabėgę (...), galbūt ignoruos tuos pakvietimus. To nebus taip paprasta įgyvendinti“, – pabrėžia generolas.

Kitas svarbus aspektas mobilizacijos kontekste, sako V. Žukas, yra mobilizuotųjų apginklavimas. Kaip sako generolas, uniformų ir pėstininkų ginklų 300 tūkst. pašauktųjų gal ir pakaks, tačiau sunkiosios ginkluotės praradimai Rusijos kariuomenėje yra labai dideli, tad naujų karių apginklavimas bus itin sudėtinga užduotis.

Kariuomenės vadas sako, kad jeigu Rusijai ir pavyktų surinkti 300 tūkst. karių ir reikiamos ginkluotės, juos parengti ir atsiųsti prie sienos užtruktų mažiausiai kelis mėnesius.

„Tai yra rezervistai, ne savanoriai ar kaliniai, o pašaukti žmonės ir jie tikrai reikalaus kažkokių sąlygų ir parengimo“, – pažymi karininkas.

Anot generolo, svarbu nepamiršti, kad šie rezervistai bus skirtingo karinio parengimo, tarnavę skirtingu metu, atėję iš skirtingų dalinių

„Reikalingas įgūdžių atnaujinimas, operacinis suderinamumas, reikalingi ir karininkai, ypač jaunesnieji karininkai. Visų šitų dalykų Rusijos kariuomenei labai trūksta“, – vardija V. Žukas.

Be kita ko, nėra aišku, ar užteks infrastruktūros rezervistų priėmimui, be to, iki šiol nebuvo ženklų apie pasiruošimą mobilizacijai, akcentuoja V. Žukas.

Jeigu Rusijos kariuomenė susidurtų su motyvacijos problemomis pritraukiant rezervo karius, V. Žukas sako, kad priversti būtų galima nebent kalėjimu.

Skaityti visą pranešimą