Vokietijos buvęs kancleris Schroederis išpeiktas dėl vakarėlio Rusijos ambasadoje

Prieš 11 mėnesius 142

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis, kuriam priekaištaujama dėl ryšių su prezidentu Vladimiru Putinu, trečiadienį sulaukė naujos kritikos dėl dalyvavimo Rusijos ambasados Berlyne surengtame Pergalės dienos vakarėlyje.

G. Schroederis antradienį dalyvavo priėmime, skirtame nacistinės Vokietijos nugalėjimui Antrajame pasauliniame kare paminėti, kartu su kraštutinių dešiniųjų „Alternatyvos Vokietijai“ (AfD) ir kraštutinių kairiųjų Kairės partijos aukšto rango atstovais.

Abi šios partijos kritiškai vertino sankcijas, įvestas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Buvęs socialdemokratų kancleris matomas renginyje Vokietijos dienraščio „Bild“ paskelbtoje nuotraukoje. G. Schroederis savo dalyvavimo priėmime kol kas nekomentavo.

Iš G. Schroederio, ėjusio nemažai pareigų Rusijos energetikos bendrovėse, dėl jo ryšių su Kremliumi buvo atimta daug privilegijų, paprastai suteikiamų buvusiems kancleriams.

G. Schroederis nebeturi valstybės finansuojamo privataus biuro, tačiau dabartinio kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratai iki šiol nesugebėjo pašalinti jo pirmtako iš partijos.

„Man tai nesuprantama“, – kalbėdama apie G. Schroederio dalyvavimą minėtame vakarėlyje sakė įtakinga socialdemokratų parlamentarė Katja Mast.

„Gerhardo Schroederio elgesys vargu ar gali būti pralenktas neskoningumu“, – teigė konservatorių (CDU) politikas Thorstenas Frei .

„Tą dieną, kai buvusį kanclerį vaišino Rusijos diplomatai, Ukrainoje dėl Rusijos agresijos karo žuvo nekalti žmonės“, – sakė Th. Frei.

O. Scholzo atstovas spaudai trečiadienį įvykusioje eilinėje spaudos konferencijoje atsisakė komentuoti priėmimą.

Ambasados vakarėlyje taip pat dalyvavo buvęs Rytų Vokietijos lyderis Egonas Krenzas.

Skaityti visą pranešimą