Žiniasklaida: Vašingtonas pyksta ant Macrono dėl flirto su Kinija

Prieš 1 metus 48

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono diplomatinės pastangos pasitelkti Kiniją į pagalbą sprendžiant Rusijos karą Ukrainoje patyrė dar vieną smūgį. Kaip skelbia „Bloomberg“, jų šaltinių duomenimis, Joe Bideno administracija jau išreiškė susierzinimą E. Macronu dėl jo tokio kreipimosi į Kiniją, nepasitarus su sąjungininkais.

Kai pasaulis laukia Ukrainos kontrpuolimo, o prezidentas Volodymyras Zelenskis stengiasi išlaikyti savo sąjungininkų pasitikėjimą, abejones, ar Kyjivas gali susigrąžinti žemes, pakurstė E. Macronas, skatinantis derybas,. Tai kelia pavojų sąjungininkų vieningumui.

E. Macrono siekį imtis tokių diplomatinių pastangų prieš tai nepasitarus su visomis Europos Sąjungos narėmis sąjungininkai kritikavo kaip per ankstyvą žingsnį, galintį kelti pavojų sąjungininkų vienybei. Pasak su šiuo klausimu susipažinusių asmenų, kurie kalbėjo su „Bloomberg“, Prancūzijos vadovo požiūris į Ukrainą nebuvo palankiai įvertintas ir Vašingtone.

Šaltinių teigimu, praėjusią savaitę įvyko E. Macrono ir JAV prezidento Joe Bideno pokalbis, teigiama, kad jo metu abiejų pokalbio dalyvių tonas buvo ledinis, o tarp eilučių buvo galima daug ką perskaityti. E. Macrono kanceliarija ketvirtadienį paskelbė pareiškimą, kuriuo, anot su anonimiškumo sąlyga kalbėjusio Prancūzijos pareigūno, siekiama išsklaidyti mintį, kad Prancūzijos prezidentas nesutaria su JAV dėl Kinijos ir Taivano.

Anksčiau J. Bideno administracija paskelbė trumpesnį pareiškimą, kuriame teigiama, kad abiejų šalių lyderiai „dar kartą patvirtino, jog svarbu išlaikyti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje“. Prancūzijos pareiškime Taivanas tiesiogiai nebuvo minimas.

Kalbant apie karą Ukrainoje, su J. Bideno administracijos pozicija susipažinę šaltiniai sakė, kad Baltuosius rūmus papiktino tai, kad, jų nuomone, E. Macronas, nepasikonsultavęs su sąjungininkais, laisvai sprendžia subtilų diplomatinį klausimą.

Šie žmonės, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, taip pat nurodė, kad tai ne pirmas kartas, kai E. Macronas pasiūlo taikos planą, o paskui turi trauktis. Jų nuomone, akivaizdu, kad kinai nenori pasinaudoti savo įtaka Vladimirui Putinui, todėl mažai tikėtina, kad šį kartą E. Macronas gali pasielgti geriau.

Dar vienas smūgis E. Macronui buvo Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye penktadienio pareiškimas, kad Sovietų Sąjungos okupuotos valstybės dabar neturi suverenaus nepriklausomų valstybių statuso.

Pirmadienį Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai tikino, sakydamas, kad Kinija gerbia Sovietų Sąjungos okupuotų valstybių nepriklausomybę ir kad jos pozicija „nesikeičia“. Tačiau Vakaruose tokie teiginiai sukėlė pasipiktinimo bangą.

Kaip teigia „Bloomberg“, Lu Shaye penktadienį išsakyti teiginiai pakenkė E. Macrono siekiui pasinaudoti jo patarėjo užsienio politikos klausimais Emmanuelio Bonne'o ir Kinijos vyriausiojo diplomato Wang Yi derybomis, kad būtų sukurta sistema, kuria būtų galima remtis būsimose Ukrainos ir Rusijos derybose.

Skaityti visą pranešimą