Žiniasklaida skelbia apie JAV ir Kinijos suokalbį: Pekinas spaudžia Putiną dėl branduolinių ginklų

Prieš 1 metus 57

Slaptas diplomatinis įsikišimas, kuriam pritarė Pekinas, lėmė, kad JAV atsitraukė nuo savo susitarimo leisti Lenkijai perduoti sovietinius MiG-29 naikintuvus Ukrainai dar kovą, bet mainais Pekinas naudoja savo įtaką Kremliui, praneša leidinio „The Spectator“ žurnalistas Owenas Matthews.

Anot žurnalisto, nuo rugsėjo Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi asmeniškai kalbėjosi su NATO ir JAV pareigūnais, tai vedė prie išskirtinio viešo susitarimo, kai Xi Jinpingas susitikime su Joe Bidenu viešai pareiškė, kad pasaulis „turi užkirsti kelią branduolinei krizei Eurazjioje“

Anot žurnalisto, tikrąją Kinijos poziciją karo atžvilgiu sunku nustatyti, nes Pekinas ir Vašingtonui, ir Maskvai sakė tai, ką jie norėjo girdėti. „Realybėje Kinija nuosekliai rėmė tik vieną pusę – savo pačios“, – apibendrina O. Matthews.

Jo šaltinio žiniomis, Pekinas žinojo, kad Maskva rengiasi invazijai Ukrainoje, bet rusai ją pristatė kaip „ribotą operaciją, skirtą susigrąžinti prarastas Rusijos provincijas ir sujungti Rusiją su jos istorinėmis sienomis“.

Šaltinis taip pat sakė, kad prieš invaziją vykusiame V. Putino ir Xi Jinpingo susitikime, kur abu lyderiai paskelbė apie „beribę draugystę“, buvo susitarta dėl abipusių saugumo garantijų, kurios primintų NATO kolektyvinės gynybos 5-ąjį straipsnį.

Tačiau Pekinui buvo siurprizas, kad Maskva bandė užimti Kyjivą, o prasidėjus invazijai Pekine kilo susirūpinimas, kad V. Putinas persistengė ir sukels vieningą Vakarų reakciją.

Su Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos vadovybe asmeninį kontaktą turintis „The Spectator“ šaltinis sakė, kad Pekinui svarbiausia buvo išvengti NATO-Rusijos konfrontacijos ir branduolinės konfrontacijos.

Kai Lenkija dar kovą paskelbė ketinanti ukrainiečiams perduoti visą flotilę sovietinių MiG-29 naikintuvų, Pekinas susirūpino. Nors iš pradžių Vašingtonas tai vertino palankiai, netrukus pakeitė nuomonę. Anot O. Matthews, prie to prisidėjo skubi neoficiali komunikacijos kampanija, apėmusi buvusius Europos lyderius, aukšto rango pareigūnus, ją parėmė ir kinai. Pekino generolai esą taip pat palaikė kontaktus su Rusijos kariuomenės vadais ir prašė laikytis Rusijos branduolinės strategijos – naudoti branduolinius ginklus tik jei būtų puolama Rusijos teritorija.

Per neoficialius komunikacijos kanalus Vašingtonas ir Pekinas pasiekė susitarimą, kad jei JAV sustabdys lenkų MiG-29 perdavimą, Pekino generolai stengsis numalšinti Putino branduolinius grasinimus operaciniame lygmenyje.

„Tai suveikė“, – sakė „The Spectator“ šaltinis.

Jis taip pat nurodė, kad NATO ir Kinijos pozicijos suvienodėjo, abi pusės nenori eskaluoti karo. Susitikimuose su NATO vadovais Kinijos užsienio reikalų ministras pažadėjo naudoti Pekino įtaką ir įtikinti Putiną nepanaudoti branduolinių ginklų, mainais NATO sutarė neteikti ukrainiečiams strateginių ginklų.

Skaityti visą pranešimą