Žiniasklaida: Rusija į karinę tarnybą gali pakviesti ne 300 tūkst., bet milijoną rusų

Prieš 1 metus 79

Jau trečiadienį buvo skelbiama, kad mobilizacijos dekrete yra įslaptinta septintoji jo dalis. Šaltiniai Kremliuje žiniasklaidos priemonei „Novaja Gazeta“ teigė, kad skaičius yra ne 300 tūkst., kaip buvo skelbiama, o žymiai didesnis ir siekia milijoną.

Kaip trečiadienį teigė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, įslaptintoje 7 dekreto dalyje nurodoma, kiek bus mobilizuojama asmenų ir jų, kaip teigė gynybos ministras Sergejus Šoigu, bus apie 300 tūkst.

Tačiau „Novaja Gazeta“ šaltinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijoje nurodo, kad iš pradžių buvo svarstomas klausimas dėl viso potvarkio priskyrimo riboto naudojimo tarnybiniam naudojimui, už tai pasisakė Gynybos ministerijos atstovai. Vėliau, pasak šaltinio, buvo nuspręsta pažymėti tik septintąjį punktą, kuriame iš tikrųjų buvo nurodytas mobilizuojamų asmenų skaičius.

„Skaičius buvo kelis kartus koreguotas ir galiausiai buvo sustota ties vienu milijonu“, – sakė šaltinis.

Siekdama patvirtinti šią informaciją, „Novaja Gazeta“ bandė susisiekti su agentūromis, kurios paprastai gauna visą prezidento dekretų tekstą, įskaitant ir tuos, kurie klasifikuojami kaip „skirti oficialiam naudojimui“. Kelių ministerijų šaltiniai teigia, kad jie negavo viso dekreto teksto, o per Tarpžinybinę dokumentų valdymo sistemą su juo susipažinti neįmanoma.

Tokios įslaptintos informacijos, su žyma „tik oficialiam naudojimui“ atskleidimas užtraukia tik administracinę atsakomybę.

LRT.lt primena, kad Rusijos žmogaus teisių grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas leidiniui „Dožd“ nurodė, kad V. Putino pasirašytas mobilizacijos dekretas yra itin platus ir neapibrėžtas, todėl Gynybos ministerija galės laisvai spręsti, ką ir iš kur šaukti į karinę tarnybą, kokios kvotos bus įvestos kiekvienam regionui.

„Mechanizmas bus toks: gynybos ministerija nustatys kiekvienam Rusijos regionui kvotas. Gubernatoriai bus atsakingi už jų įgyvendinimą. Ramzanas Kadyrovas aiškiai kažką žinojo, kai paskelbė regionų savimobilizaciją“, – kanalui „Dožd“ sakė aktyvistas. Jo nuomone, V. Putino paskelbtas dekretas leidžia mobilizuoti neribotą skaičių rusų.

Skaityti visą pranešimą