Žiniasklaida: Putinas ketino užpulti Japoniją, bet persigalvojo ir pasirinko Ukrainą

Prieš 1 metus 61

Rusija rengėsi užpulti Japoniją 2021-ųjų vasarą, bet vėliau Maskva persigalvojo ir surengė invaziją prieš Ukrainą, rodo vieno Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūno laiškas, kurį gavo leidinys „Newsweek“. Tam buvo pajungta ir Rusijos propagandos mašina.

2021-ųjų rugpjūtį Rusija „gana rimtai rengėsi lokaliam kariniam konfliktui su Japonija“, bet vietoje to pasirinko užpulti Ukrainą.

„Pasitikėjimas, kad šalys leistųsi į aštrią konfrontaciją ir net karą, buvo didelis. Kodėl galų gale karui buvo pasirinkta Ukraina, atsakyti galėtų kiti“, rašoma laiške. Jame detalizuojamas elektroninės karybos sraigtasparnių judėjimas, o Rusijos propagandos mašinai buvo įsakyta Japonijai imti klijuoti „nacių“ ir „fašistų etiketes“.

Japonija su Rusija nesutaria dėl dalies Kurilų salų, kurias Antrojo pasaulinio karo pabaigoje užėmė Sovietų Sąjunga. Tokijas jas laiko savo „šiaurinėmis teritorijomis“. Anot FSB agento, salos yra pagrindinis „blokas“ santykiuose.

„Japonijai tai jos modernios geopolitikos pamatinis akmuo: Antrąjį pasaulinį karą pralaimėjusios šalies statusas vis dar neleidžia šaliai turėti oficialių karinių pajėgų, užsienio žvalgybos tarnybos ir daugybės kitų dalykų. Tekančios saulės šaliai Kurilų salų susigrąžinimas iš tiesų reikštų pokarinio statuso peržiūrėjimą (ar net atšaukimą)“, rašė šaltinis.

Tuo tarpu Maskvai salos yra „derybinis žetonas“.

„Dangiškoji karalystė (Kinija) labai neigiamai žvelgia į bet kokius bandymus peržiūrėti pokarinius susitarimus, o potenciali Tokijo pergalė dėl Kurilų Pekinui yra nepriimtina. Tokia nepriimtina, kad Kinija lengvai komplikuotų Rusijos gyvenimą už tokią „dovanėlę“, rašė šaltinis.

Anot jo, 2021-ųjų rugpjūtį FSB išslaptino informaciją, kaip Antrojo pasaulinio karo metu Japonija kankino sovietų piliečius, o tarnybai buvo nurodyta pradėti „Rusijos visuomenėje informacinę kampaniją prieš Japoniją“.

„Iš pradžių, dar rugpjūčio 8-ąją, Rusijos masinė žiniasklaida gana trumpai komentavo naujienas, (...) bet rugpjūčio 16-ąją visa žiniasklaida vienu metu sprogo ir ėmė aptarinėti paviešintus dokumentus visiškai kitu tonu: japonai tariamai vykdė siaubingus biologinius eksperimentus su sovietų belaisviais, itin blogai elgėsi su sovietų kaliniais. (...) Russia Today, pagrindinis tarptautinės propagandos leidinys, irgi prisijungė“, rašė šaltinis.

Anot jo, FSB paviešino dokumentus būtent tada, kai ėmė kilti įtampa su Japonija, ir „ėmė rengti Rusijos visuomenę tikėti, kad japonai yra fašistai“. Japonus norėta kaltinti brutaliais biologiniais eksperimentais, nežmogiškumu, polinkiu į nacizmą, kaltinimais, kad po Antrojo pasaulinio karo jie turėjo demilitarizuotis, bet to nepadarė, todėl „kelia riziką Rusijai“.

„Jie tarsi pakeitė Japoniją Ukraina“, rašė šaltinis, pavadinęs tiek propagandos teiginius, tiek patį Ukrainos užpuolimą „beprotybe“.

„Apskritai, karas Rusijai buvo neišvengiamas dėl vadovybės maniakiško troškimo kariauti. (...) Dabar didelė dalis kovinės parengties dalinių iš tos krypties (Japonijos) buvo perdislokuoti į Ukrainą“, nurodė šaltinis.

Kovo 16 d. laišką pasirašė agentas „Wind of Change“, jis dažnai perduoda informaciją Rusijos žmogaus teisių aktyvistui Vladimirui Osečkinui, valdančiam portalą „Gulagu.net“. Ankstesniuose laiškuose informatorius atskleidė pyktį ir nepasitenkinimą žvalgybos tarnyboje, kurį sukėlė Vladimiro Putino invazija Ukrainoje.

Laišku su „Newsweek“ pasidalijo Vašingtone veikiančios nevyriausybinės organizacijos „Wind of Change Research Group“ direktorius Igoris Suško. „Bellingcat“ vadovas Christo Grozevas teigia parodęs laišką „dviem tikriems (dabartiniams arba buvusiems) FSB kontaktams“, kuriems „nekilo abejonių, kad jį parašė kolega“.

Skaityti visą pranešimą