Žiniasklaida: Kremlius prieš gegužės 9-ąją imasi beprecedenčių veiksmų

Prieš 1 metus 68

Kaip rodo „Agenstvo“ atlikta analizė, 2010–2020 m. Raudonosios aikštės nebuvo uždarę tokiam ilgam laikotarpiui. Saugumo priemonės įvedamos dėl pranešimų apie naujus bepiločių išpuolius šalia Maskvos.

Raudonoji aikštė kasmet uždaroma, ruošiantis Pergalės dienos paradui. Tiesa, nuo 2010 m. aikštė būdavo uždarome kelioms dienoms, daugiausia – savaitei. Išimtis buvo 2015 m. – tada prieš 70-ąsias Pergalės dienos metines aikštė buvo uždaryta 10 dienų – nuo gegužės 1 iki 10 d.

Prasidėjus karui 2022 m. gegužę pasiruošimui pakako septynių dienų: Raudonąją aikštę uždarė nuo gegužės 4 iki 10 d. 2020 ir 2021 m., kai buvo taikomi ribojimai dėl koronaviruso, apskritai nebuvo pranešama apie ilgam laikotarpiui uždaromą aikštę. 2019 m. Pergalės dienos paradui buvo pasiruošta per penkias dienas – nuo gegužės 6 iki 10 d.

2005 m. gegužę įėjimą Raudonąją aikštę ribojo dviem savaitėms dėl grindinio keitimo darbų, tiesa, sprendžiant iš pranešimų žiniasklaidoje, aikštės visiškai neuždarė.

2023 m. per Pergalės dieną visoje Rusijoje nevyks tradicinė iškilminga eisena „Nemirtingasis pulkas“. Centrinio štabo „Bessmertnyj polk Rossii“ atstovė Jelena Cunajeva paaiškino, jog eisena atšaukiama „saugumo sumetimais“.

Rusijos pasienio regionuose paradas šiemet apskritai nevyks. Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas teigė, kad sprendimas priimtas siekiant „neprovokuoti priešo“. Kursko srities gubernatorius Romanas Starovojtas paaiškino, kad taip elgiamasi saugumo sumetimais. Parado nebus Krasnodaro krašte, Kryme ir Sevastopolyje.

Voroneže nusprendė rengti paradą, tik paprašė gyventojų jo nefotografuoti, nefilmuoti ir nepublikuoti renginio, kad šie duomenys „netaptų informacija priešams“.

Per pastarąsias dvi savaites Maskvos srityje rasti mažiausiai du bepiločiai ir vienas kvadrokopteris, Pamaskvėje rastas vienas bepilotis. Vienas iš rastų bepiločių buvo su sprogmeniu, jis nukrito už Maskvos žiedinio automobilių kelio. Prieš dieną pranešta, kad dėl bepiločių teko laikinai uždaryti oro erdvę virš Vnukovo oro uosto.

Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą