Žiniasklaida: karo metu kartą buvo panaudota JAV ir Rusijos speciali ryšio linija

Prieš 1 metus 50

JAV ir Rusijos kariuomenes jungianti speciali ryšių linija kartą jau buvo panaudota Maskvos invazijos Ukrainoje metu, agentūrai „Reuters“ sakė neįvardintas aukšto rango JAV pareigūnas.

Anot jo, skambutį „dekonfliktavimo“ linija inicijavo JAV, amerikiečiai norėjo išsakyti savo susirūpinimą dėl Rusijos karinių operacijų prie Ukrainos kritinės infrastruktūros. Pkalbio turinys yra neatskleidžiamas, bet ryšių linija jungia JAV Europos pajėgų vadavietę ir Rusijos nacionalinį gynybos valdymo centrą.

Pareigūnas atsakė nurodyti, ar pokalbis įvyko po to, kai Lenkijoje nukrito 2 žmones pražudžiusi raketa. Rusija taip pat vykdė karines operacijas aplink Zaporižios AE, kurią yra okupavę rusų kariai, Ukraina taip pat buvo perspėjusi, kad rusai ketina sprogdinti Nova Kachovko užtvanką.

Ši ryšių linija yra vienas iš kelių tiesioginio kontakto su Rusijos pareigūnais kelių. Kai kovą ši linija buvo įkurta, Pentagonas nurodė, kad dekonfliktavimo ryšys yra skirtas išvengti bet kokių atsitiktinių susidūrimų NATO oro erdvėje ir ant žemės. Dekonfliktavimo linijos veikimas kasdien yra tikrinamas 2 kartus, pokalbiai vyksta rusiškai, sakė neįvardintas pareigūnas.

Kitas specialus komunikacijos kanalas jungia JAV ir Rusijos gynybos ministrus, generalinių štabų vadovus, jie buvo užmezgę kontaktą 2 kartus nuo karo pradžios. Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas ir CŽA vadovas taip pat turėjo tiesioginių kontaktų su kolegomis iš Rusijos.

Skaityti visą pranešimą