Žiniasklaida: JAV svarsto, kad Putinas gali griebtis cheminių ginklų

Prieš 1 metus 54

Joe Bideno administracijos pareigūnų vertinimu, jei rusų kariai toliau patirs pralaimėjimus, Vladimiras Putinas pirma gali griebtis cheminių ginklų prieš Ukrainą, o tada leistis į branduolinę konfrontaciją su NATO. Tačiau dabar tokios neišvengiamos grėsmės nėra, leidiniui „Politico“ nurodė 6 informuoti šaltiniai.

JAV neturi žvalgybinės informacijos, kuri rodytų, kad tokia ataka jau neišvengiama, o daug pareigūnų Pentagone mano, kad kovos žiemą įstrigs, kai nė viena pusė nesugebės stumtis į priekį.

Bet jei rusų nesėkmės mūšio lauke tęsis arba jų karinės pajėgos visiškai sugrius, kai kurie aukšto rango JAV pareigūnai mano, kad Maskva gali griebtis cheminių ginklų. Atakos apimtų lengvai paslepiamas, farmacijoje naudojamų elementų pagrindu sukurtas medžiagas, todėl Vakarų šalims būtų sunkiau tiesiogiai apkaltinti Maskvą.

Susirūpinimas kyla amerikiečiams siekiant užtikrinti, kad sąjungininkai bus pasirengę tokiai įvykių raidai, taip pat siekiant mobilizuoti naujų resursų ir investicijų į cheminių ginklų panaudojimo aptikimo priemones. Rudenį Pentagonas siuntė komandas į Rytų Europos šalis, kurios turėjo atšviežinti vietos karinių pajėgų žinias apie chemines ir biologines grėsmes, JAV perdavė Kyjivui apsauginių priemonių.

JAV jau seniai žino, kad Rusija investuoja į cheminių ginklų gamybą. Aukšto rango amerikiečių pareigūnai siekia perkrauti JAV požiūrį ir reakciją į cheminių ginklų panaudojimą, J. Bideno administracija kuria planus didinti investicijas į cheminių ginklų panaudojimo aptikimo technologijas, apsaugos priemonių gamybą, žvalgybą.

Bet JAV pareigūnai teigė nemanantys, kad branduolinio ar cheminio ginklo ataka yra tikėtina. Gynybos pareigūnų nuomone, žiemą kovos veiksmai sulėtės, nė viena pusė daug neprogresuos. Ukrainos pajėgoms taip pat esą bus sudėtinga kautis rytinėje Dniepro upės pusėje, kur rusai sustiprino savo pozicijas.

„Jie (ukrainiečiai) neturi karinės masės laimėti trumpuoju periodu, iki didelio rusų subyrėjimo dar trūksta. (...) Tai galėtų nutikti, bet tada kiltume eskalacijos laiptais“, – „Politico“ sakė vienas Pentagono šaltinis.

Bet cheminių ginklų panaudojimo grėsmė Baltuosiuose rūmuose yra vertinama rimtai.

„Mes visada suvokėme, kad jie turi galimybes ir pajėgumus naudoti tokius ginklus. Mūsų vertinimas lieka toks pat. Akylai stebime konfliktą, bet nematėme nieko, kas mus priverstų keisti mūsų pozicijas“, – sakė kitas Pentagono pareigūnas.

Skaityti visą pranešimą