Žiniasklaida: JAV neleido Ukrainai vasario 24-ąją atakuoti Maskvos ir kitas Rusijos teritorijas

Prieš 1 metus 40

Vasario mėnesį, kai iki pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą metinių liko kelios dienos, Kyjivo pareigūnai buvo užsiėmę Maskvos puolimo planų kūrimu, tačiau juos sustabdė JAV, teigiama nutekintuose slaptuose JAV dokumentuose, kurių turinį paskelbė „The Washington Post“.

Nutekintuose dokumentuose esą teigiama, kad Ukrainos karinės žvalgybos (GUR) vadovas generolas majoras Kyrylo Budanovas vienam iš savo karininkų nurodė "pasirengti masiniams smūgiams vasario 24 d. ... su viskuo, ką turėjo GUR“. Teigiama, kad Ukraina netgi svarstė galimybę smogti jūroje, panaudojant trotilą, Juodosios jūros uostamiestyje Novorosijske, kas turėjo būti esą simbolinė operacija, kuri pademonstruotų Ukrainos gebėjimą smogti giliai priešo teritorijoje.

Vašingtone pareigūnai slapta stebėjo ukrainiečių planus. Teigiama, kad Baltieji nerimavo, kad išpuoliai Rusijos viduje gali išprovokuoti agresyvų Kremliaus atsaką.

Vasario 22 d., likus dviem dienoms iki metinių, CŽA išplatino naują slaptą ataskaitą, kurioje buvo rašoma, kad GUR „Vašingtono prašymu sutiko atidėti smūgius“ Maskvai. Dokumentuose tiksliai nepaaiškinama, kas įsikišo ir kodėl ukrainiečiai sutiko atidėti smūgius.

Tuose dokumentuose teigiama, kad Ukraina, norėdama perkelti kovą į Rusijos teritoriją, kartais yra varžoma JAV, kurios stengėsi išvengti karo peraugimo į tiesioginę JAV ir Rusijos pajėgų kovą. Kai kurie JAV pareigūnai išpuolius prieš Rusiją, ypač jei jie susiję su JAV tiekiamais ginklais, laiko labai rizikingomis operacijomis, kurios Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui gali pasirodyti tokios grėsmingos, kad jis griebtųsi taktinių branduolinių ginklų.

K. Budanovas ir JAV pareigūnai šios nutekintos informacijos tikslumo nekomentavo. Neoficialiai JAV ir Europos pareigūnai reiškia susižavėjimą K. Budanovu. Tačiau jie taip pat sako, kad jo įžūlumas kartais juos verčia sunerimti.

K. Budanovas yra teigęs, kad žino, jog jis yra sekamas, o tai patvirtintų nutekintuose dokumentuose esantį privatų turinį, kuriame aptariami tiesioginiai žvalgybos vado įsakymai.

Toliau dokumentuose teigiama esą Ukraina norėjo atakuoti „Wagner“ samdinių būstines Malyje ir Sirijoje, tačiau tokius planus esą sustabdė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

JAV pareigūnai esą taip pat nerimauja, kad Pekinas Ukrainos išpuolius Rusijos viduje greičiausiai vertins kaip „galimybę pavaizduoti NATO kaip agresorių“ ir kad Kinija gali padidinti savo paramą Rusijai, jei manys, kad išpuoliai buvo reikšmingi, teigiama kituose slaptų dokumentų rinkinyje. Taip pat ten teigiama, kad JAV neleidžia atakuoti kai kurių Rusijos taikinių.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas sakė, kad Kyjivo noras nešaudyti į tam tikrus taikinius ir derinti veiksmus su amerikiečiais turėtų paskatinti Jungtines Valstijas pateikti modernesnių ir ilgesnio nuotolio ginklų ir amunicijos.

LRT.lt primena, kad Rusija vis pakartotinai teigia, kad Ukraina atakuoja jos teritoriją bepiločiais orlaiviais. Vienas iš ryškiausių įvykių buvo užpulta Rusijos karinė Engelso bazė.

Ukraina niekada neprisiėmė atsakomybės dėl tokių išpuolių.

Skaityti visą pranešimą