Žiemos žabangas įveikė ne visi: sniegui nuklojus žemę, automobiliai išbandė atitvarų, o pėstieji – kaulų tvirtumą

Prieš 1 metus 77

Dėl slidžios kelio dangos – eismo nelaimės bei vairuotojų skundai kelių prižiūrėtojams. Per pusdienį beveik pusantro šimto kartų pranešta apie slidžius kelius. Pagrindinius kelius prižiūrintys kelininkai sako dirbantys visu pajėgumu. Per savaitę išbarstyta penktadalis druskos atsargų.

Mašina prie mašinos ir judėjimas vėžlio greičiu. Dėl slidžios kelio dangos šiandien kelionės į Vilnių pasirinkus automagistralę A1 ne vienam vairuotojui prailgo. Eismą trikdė avarijos, po jų sunkiasvorių vilkikų užtverti keliai.

Ketvirtadienio rytą automagistralėje A1 ties Antakalniu eismas kurį laiką buvo visiškai sustojęs, policijos pareigūnai vairuotojus nukreipė aplinkkeliu, buvo susiformavusios kelių kilometrų spūstys.

Abi magistralės eismo juostas užblokavo automobilius vežęs vilkikas, kai manevruojant slidžiame kelyje atsikabino viena priekaba.

„Kelias kaip veidrodis. Važiavau, žiūriu, priekyje fūra pradėjo mėtytis po kelią ir aš automatiškai pradėjau lėtinti. Ten kalniukas ir žiūriu – viskas, tapo nebevaldomas autovežis. Į dešinę, į kairę, spaudžiu gazą, kad ištiesinčiau, nebeįmanoma buvo“, – LRT TELEVIZIJAI pasakoja vairuotojas Darius.

Eismas buvo sustojęs ir automagistralėje ties Babtais. Žmonės eismo nelaimėse nenukentėjo.

„Per pastarąją savaitę išbarstėme apie 10 tūkstančių tonų druskos, 150 vagonų, 20 procentų turimų atsargų“, – tikina „Kelių priežiūros“ projektų vadovas Petras Džervus.

Vien šįryt per kelias valandas kelininkai sulaukė beveik pusantro šimto skundų dėl slidžių kelių visoje Lietuvoje. Sudėtingiausios sąlygos buvo rajoniniuose mažo eismo intensyvumo keliuose. Naktį, kelininkų prognozėmis, situacija keliuose blogės.

„Antrą valandą nakties, kaip matome, didžioji dalis bus padengta sniegu, šiaurės ir rytų keliuose bus plikledis, tai matom oranžinė spalva. Pietūs ir aplink Vilnių susidarys nežymus sniegas“, – aiškina „Kelių priežiūros“ valdybos centro vadovas Kęstutis Kantauskas.

Slidi danga – iššūkis ir pėstiesiems. Prie medikų kabinetų daugėja traumas patyrusių pacientų.

„Paslydau, biskį vakar pasnigčiojo ir ėjau vištukių uždaryti vakarui ir kaptį slydau, aš pati nežinau“, – aiškina kalbinta moteris.

„Grįžinėjau namo ir prie parduotuvės ėjau ir paslydau. Vakar galvojau, kad čia tik sumušimas, bet suklydau. Tai šiandien esu čia“, – antrina kita.

Medikai sako, kol kas didelio pacientų antplūdžio dar nėra, tačiau traumų pobūdis pasikeitė.

„Dažniausiai krisdamas žmogus remiasi riešu, tai dažniausiai riešo srities trauma, toliau žastikaulio kaulų lūžimai, o pagyvenusiems žmonėms daugiau lūžta šlaunikauliai“, – teigia Kauno ligoninės Traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

Esant slidžiai kelio dangai tiek pėstieji, tie vairuotojai įspėjami neprarasti budrumo, pasirinkti saugų greitį, vengti nereikalingų kelionių.

Skaityti visą pranešimą