Žiauri avarija F-1 starte Silverstone – Zhou bolidas trasa skriejo aukštyn ratais, pilotas gyvas

Prieš 1 metus 83

„Formulės-1“ lenktynėse Silverstono trasoje Didžiojoje Britanijoje pirmą kartą karjeroje pergalę iškovojo „Ferrari“ lenktynininkas Carlosas Sainzas. Lenktynės prasidėjo žiauria avarija, į kurią pateko „Alfa Romeo“ pilotas Guanyu Zhou. Buvom baiminamasi net ir dėl sportininko gyvybės, bet galiausiai pranešta, kad kinas – visiškai sveikas.

Avarija įvyko lenktynių starte pačiame pirmajame rate, kai G. Zhou pateko į susidūrimą su George`u Russelu ir Pierre`u Gasly, jo bolidas pašoko į orą, vertėsi ir čiuožė trasa dideliu greičiu ant viršutinės dalies.

Galiausiai „Alfa Romeo“ bolidas prieš pat apsauginius barjerus dar kartą šoko į orą, juos peršoko ir trenkėsi į žiūrovus saugantį metalinį tinklą. Lenktynės iš karto buvo sustabdytos – pilotai pasuko į boksus.

Apie 20 minučių nebuvo aišku, ne tik kokia G. Zhou būklė, bet ar jis iš viso yra gyvas. Režisieriai nerodė avarijos vaizdo pakartojimų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad G. Zhou ne tik išgyveno, bet ir nepatyrė jokių rimtesnių traumų. Dar nesibaigus lenktynėms buvo pranešta, kad kinas yra visiškai sveikas.

— Ben Thomas (@Benfthomas_10) July 3, 2022

Lenktynes po maždaug 50 minučių iš naujo surengus startą vyko intensyvi kova tarp C. Sainzo, čempionato lyderio Maxo Verstappeno, Carloso Sainzo ir Sergio Perezo.

Abu „Red Bull“ pilotai šiame pasistumdyme nukentėjo. S. Perezui teko netrukus sukti į boksus ir keistis sulaužyto priekinio sparno, dėl ko meksikietis į trasą grįžo paskutinis.

11-ajame rate C. Sainzas po klaidos į priekį praleido M. Verstappeną, tačiau olando automobiliui buvo pradurta padanga ir jis stojo į boksus. Grįžęs į trasą pasaulio čempionas skundėsi sugedusiu bolidu, komanda jam pranešė, kad bolidas pažeistas, bet tęsti lenktynes yra saugu.

24-ajame rate S. Perezas jau buvo pakilęs net iki septintosios vietos. 29-ajame rate C. LeClercas pavijo pirmaujantį komandos draugą C. Sainzą, o komanda po dviejų ratų apkeitė lenktynininkus, nes monakietis buvo greitesnis.

37-ajame rate sugedęs Estebanas Oconas sustojo starto-finišo tiesiojoje, dėl ko įvyko lemiamas lenktynių lūžis. Trasoje pasirodė saugos automobilis, dėl ko visi sportininkai stojo boksuose keisti padangų ir dėjosi minkštas raudonas padangas.

To nedarė tik lenktynėse pirmavęs C. LeClercas. 43-ajame rate saugos automobilis trasą paliko, sportininkai vėl lenktyniavo ir monakietis prarado tris pozicijas iki finišo. Su kietomis padangomis C. LeClercas negalėjo priešintis varžovams ir finišavo ketvirtas.

Antrąją vietą užėmė S. Perezas, o trečiąją – L. Hamiltonas, pelnęs papildomą tašką už greičiausią ratą. Pirmuosius taškus F-1 karjeroje iškovojo Mickas Schumacheris, užėmęs 8-ąją vietą. Lenktynes baigęs M. Verstappenas liko 7-as – paskutiniuose ratuose jam teko gintis nuo M. Schumacherio.

Atnaujinta 18.55 val. „Formulė-1“ oficialiai pranešė, kad G. Zhou medikai po apžiūros išleido iš medicininio centro. Kinas yra sveikas.

Atnaujinta 18.30 val. „Alfa Romeo“ komanda pranešė, kad G. Zhou ne tik yra sveikas, bet ir nepatyrė jokių rimtų traumų po žiaurios avarijos.

Update: Following his crash, Zhou underwent checks in the medical centre. There were no major injuries. He remains under observation in the medical centre.

— Alfa Romeo F1 Team ORLEN (@alfaromeoorlen) July 3, 2022

Atnaujinta 17.55 val. Po avarijos medikų apžiūros prireikė ir „Williams“ lenktynininkui Alexanderiui Albonui.

Atnaujinta 17.32 val. Jau parodytas G. Zhou avarijos pakartojimas, kuriame matyti, kad bolidas aukštyn ratais trasa skriejo dideliu greičiu, o prieš pats apsauginius barjerus dar kartą pašoko į orą, vertėsi ir perskriejo virš jų, atsitrenkdamas jau į metalinę žiūrovus saugančią tvorą.

Holly molly.... 🚩🚩🚩#Zhou is OK#BritishGP #F1 pic.twitter.com/pBsX2GtAfp

— Sound of Motorsport (@soundofmotor) July 3, 2022

The crash between Gasly v Russel v Zhou #F1 pic.twitter.com/be2n6Y75YW

— 💙💛 Rel' 3️⃣3️⃣ (@xRelbug) July 3, 2022

Atnaujinta 17.28 val. G. Zhou yra gyvas. Tai jau patvirtino „Alfa Romeo“ komanda, pranešusi, kad pilotas buvo sąmoningas, kai prie jo atskubėjo pagalba.

Following a crash at the start of the British Grand Prix, Zhou Guanyu is conscious and now at the circuit’s medical centre to undergo evaluation. #BritishGP

— Alfa Romeo F1 Team ORLEN (@alfaromeoorlen) July 3, 2022

Aukščiausiai karjeroje, iš 9-osios pozicijos, startavęs Kinijos pilotas prieš pirmą posūkį pateko į avariją, kai į jo bolido šoną atsitrenkė George`o Russello bolidas, kuriam į galą trinktelėjo Pierre`as Gasly.

The incident between Russell and Zhou Guanyu is crazy pic.twitter.com/Yid7QcW5gp

— Matt (@DysonDimes) July 3, 2022

Vaizdo medžiagoje matyti, kad G. Zhou bolidas vertėsi ant šono ir trasa slydo viršutine dalimi, po to trenkėsi į atitvarus.

F-1 režisieriai praėjus jau 20 minučių po starto kol kas neparodė nė vieno avarijos vaizdo pakartojimo. Tai paprastai darome, nes kol kas nėra aišku, kokia piloto būklė, ar jis iš viso yra gyvas.

Skaityti visą pranešimą