Žemdirbiai stojo piestu – ministerija stabdo Suvalkijos nacionalinio parko steigimą

Prieš 1 metus 68

Neradusi sutarimo su Suvalkijos krašto bendruomenėmis, Aplinkos ministerija stabdo Suvalkijos nacionalinio parko steigimą. Dauguma gyventojų, daugiausia žemdirbiai, pasisako prieš parko steigimą. Po bendruomenių pastabų dėl Vištyčio regioninio parko direkcijos veiklos, planuojama atlikti vidinį tyrimą. 

„Atvažiavom kalbėtis, bandyti atsakyti į visus klausimus, kurie kyla. Jeigu neturim atsakymų, tai tada pasakyti, kad atsitraukiam ar neplanuojam“. Su tokiu nusiteikimu aplinkos ministras Simonas Gentvilas atvyko į Šakių rajoną dėl nacionalinio parko steigimo.

Salėje – nė vieno, pasisakančio už parko steigimą. Priekaištai gamtosaugininkams.

Parkas planuotas steigti pagal 2008-aisiais parengtą projektą, kuris nebuvo įgyvendintas, tada irgi priešinosi vietos gyventojai. 30-ies hektarų parke būtų siekiama išsaugoti unikalų Sūduvos lygumų ir kalvynų kraštovaizdį, Šešupės upyną, gamtines ekosistemas. Žemdirbiai piktinasi negaunantys atsakymų dėl veiklų ribojimo, kompensacijų.

„Mūsų kraštas yra intensyvios žemdirbystės kraštas ir tą kraštą paversti draustiniu – tai absurdas. Palikit žmones ramybėje“, – sako Šakių rajono ūkininkas Raimundas Masevičius.

Kitokia atmosfera Vištytyje, čia Vilkaviškio ir Kalvarijos kraštų ūkininkai į susitikimą atvyko su traktoriais ir plakatais.

„Niekas nepasako, niekas nesupažindina, kokie ribojimai bus“, – piktinasi Vilkaviškio rajono ūkininkas Saulius Kartavičius.

Iniciatyvinė grupė surinko per tūkstantį parašų prieš parko steigimą. Vištyčio regioniniame parke ūkininkaujantys gyventojai sako, kad ribojimų jau pakanka. Ir kritikuoja regioninio parko direkciją.

„Jie nesaugoja gamtos, jie dirba dizaineriais. „Tu namo stogą gali daryti tik tokį, dviejų šlaitų“, „tvora tavo tokia...“ – komentuoja kalbintas vyras.

„Draudžiama įrengti sausinimo sistemas, įveisti mišką, paversti pievas ir ganyklas į ariamą žemę, suarti pievas, lėkščiuoti“, – komentuoja LRT kalbinta moteris.

Per kelias valandas salėje atmosfera kaista. Ministras žada, kad komanda į Vištytį atvyks dar ne kartą, o šį kartą – susitikimui skirtas laikas baigėsi.

„Nepabėkit, mes turim klausimų, pabėgimas iš šitos salės prilygs pralaimėjimui. Mes pasiruošę atvykti ir atsakyti į klausimus. Niekas čia daugiau jūsų nelauks“, – taip atsakoma ministrui salėje.

Susitikime priimta rezoliucija, reikalaujanti atšaukti parko steigimą.

Ministras S. Gentvilas sako pripažįstantis, kad teks atsitraukti, esą viena iš priežasčių – ir regioninio parko direkcijos nesutarimai su bendruomene, daug klausimų keliantys įgyvendinti infrastruktūros projektai.

„Turim padaryti ir vidinius tyrimus, turime pasižiūrėti, kaip lėšos išleistos, ir atstatę pasitikėjimą turim grįžti į šį regioną. Pripažįstam, kad galėjom geriau pasiruošti ir imam pauzę. Be sutarimo su vietos bendruomene mes nejudėsim pirmyn“, – sako S. Gentvilas.

Planuota, kad Suvalkijos nacionalinis parkas turėtų būti įsteigtas kitais metais.

Skaityti visą pranešimą