Zelenskis pakvietė Kiniją į derybas ir „laukia atsakymo“

Prieš 1 metus 47

Antradienį, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui Maskvoje priimant Kinijos lyderį Xi Jinpingą, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Kyjivas kviečia Kiniją į derybas ir laukia Pekino atsakymo.

„Mes pasiūlėme Kinijai tapti partnere įgyvendinant taikos formulę. Perdavėme savo formulę visais kanalais. Kviečiame jus į dialogą. Laukiame jūsų atsakymo“, – per spaudos konferenciją sakė V. Zelenskis.

„Gauname kai kurių signalų, bet kol kas nieko konkretaus“, – pridūrė jis.

Putinas pareiškė, kad Kyjivas nenori įgyvendinti Kinijos „taikos plano“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau antradienį apkaltino Kyjivą nenoru įgyvendinti Kinijos pasiūlymų nutraukti kovas Ukrainoje.

„Daugelis Kinijos pateikto taikos plano nuostatų (...) gali būti laikomos taikaus susitarimo pagrindu, kai Kyjivas ir Vakarai bus tam pasirengę“, – pareiškė V. Putinas po derybų su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Xi Jinpingas po derybų pareiškė, kad Pekinas esą remia diplomatinį karo Ukrainoje sprendimą.

Anksčiau JAV žiniasklaida pranešė, kad nors Vakarai įvedė sankcijas Rusijai dėl agresijos Ukrainoje, jos nesugebėjo užkirsti kelio bepiločių orlaivių patekimui į Maskvos rankas. Per pirmuosius invazijos metus Kinija pardavė Rusijai dronų ir jų dalių už daugiau kaip 12 mln. dolerių (apie 11 mln. eurų) – rodo muitinių duomenys, kuriuos cituoja „The New York Times“.

Sudėtinga nustatyti, ar kiniškuose dronuose yra JAV technologijų ir jų pardavimas pažeidžia sankcijas, ar dronų pardavimas yra teisėtas. Siuntas sudaro įvairūs „DJI“ – garsiausios pasaulio drono gamintojos – komponentai ir prekės, taip pat kitų įmonių prekės. Dažnai siuntos pristatomos per tarpininkus ir eksportuotojus.

Dronų technologijų kilmę sunku nustatyti ir dėl sudėtingos ar nedetalios prekių informacijos. Oficiali šių komponentų prekyba veikiausiai sudaro tik dalį technologijų, kurios neoficialiais kanalais iš Kinijos patenka į „draugiškas“ valstybes – Rusiją, Kazachstaną, Pakistaną ar Baltarusiją. Tokiu būdu Rusija užsitikrino pastovų naujų dronų, naudojamų fronte Ukrainoje, tiekimą. Mūšio lauke tokie bepiločiai orlaiviai dažnai atlieka vos kelis skrydžius, kol yra numušami, bet jų įsigijimas yra kone toks pat svarbus kaip artilerijos sviedinių ar kulkų, nurodo „The New York Times“.

Skaityti visą pranešimą