Zelenskis kreipėsi į išlaisvintus Mariupolio gynėjus: didžiuojamės

Prieš 1 metus 78

Toks apsikeitimas karo belaisviais gana netikėtas, nes dar rugpjūtį Rusijos remiami separatistai anonsavo „Azov“ kovotojų, kuriuos Maskva vadina naciais, teismą. Ukraina tokius absurdiškus kaltinimus neigia. A. Jermakas išplatintame pranešime teigia, kad tarp išlaisvintų belaisvių ir „Azov“ vadas pulkininkas leitenantas Denisas Prokopenka ir jo pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras. Laisvę atgavo ir 36-osios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jūros pėstininkų brigados vadas Serhijus Volynskis.

Minėtieji trys didvyriai ilgas savaites vadovavo pasipriešinimui okupantams iš bunkerių ir tunelių, esančių po gigantiška Mariupolo plieno gamykla. Galiausiai šimtai „Azov“ kovotojų gegužę atsidūrė Rusijos pajėgų nelaisvėje.

„Kaip gera jus matyti, kokia puiki diena. Sveikiname sugrįžus. Mūsų vyrai, mūsų didvyriai. Labai smagu visus matyti. Nuostabus jausmas pamatyti, o ne tik bendrauti telefonu. Didžiuojamės jumis, esame be proto dėkingi už tai, ką padarėte dėl Ukrainos, didžiuojamės visais ir kiekvienu. Labai džiaugiuosi, kad mūsų komanda Andrijus, Kirilas, Denisas ir kiti ištraukė jus iš Rusijos: pagaliau jūs saugūs Turkijoje. Antras žingsnis, žinoma, jūsų kelionė namo“, — sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kyjivas Rusijai perdavė 55 karo belaisvius, tarp kurių buvo Viktoras Medvečiukas — uždraustos prorusiškos partijos lyderis, kuriam gresia kaltinimai išdavyste.

„Pone prezidente, brangūs ukrainiečiai. Esu labai dėkingas, kad mus susigrąžinote, tariu širdingą ačiū. Emocijos nenusakomos žodžiais. Dėkoju visų jūros pėstininkų, gynusių „Azovstal“, vardu. Vėliau, kai atsigausiu ir sugrįšiu į save, pasakysiu, ką turiu pasakyti. Kol kas esu pilnas dėkingumo tiek jums, tiek visai komandai, tiek visiems Ukrainos žmonėms“, — V. Zelenskiui sakė 36-osios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jūros pėstininkų brigados vadas S. Volynskis.

Rugpjūtį Rusijos remiamų separatistų administracijos Donecke vadovas žadėjo, kad vasaros pabaigoje įvyks sulaikytų „Azov“ gynėjų teismo procesas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą