„Žalgirio“ pažymiai: kapitono herojiškumas, I.Brazdeikio tritaškiai ir itališkas rezervas

Prieš 1 metus 73

Kauno „Žalgiris“ Eurolygos mače namuose 79:75 palaužė Vitorijos „Baskonia“ ekipą, kurios garbę gina Tadas Sedekerskis ir Rokas Giedraitis, bei nutraukė trijų iš eilės nesėkmių seriją.

Lemtingu tapo ketvirtasis rungtynių kėlinys, per kurį vos 15 taškų į savąjį krepšį praleidę kauniečiai palaužė tūkstantinės estų minios palaikomą Vitorijos klubą.

Portalas Krepsinis.net apžvelgė individualų žalgiriečių pasirodymą šiame mače ir įvertino jį pažymiais.

#3 Dovydas Giedraitis (9 min., 3 tšk., 1 atk. kam., 2 naud. bal.). Įvertinimas – 5.

Per savo minutes aikštėje D.Giedraitis iš konteksto nekrito ir tai jau yra postūmis į priekį. Po traumos bei ligos sugrįžęs krepšininkas gynyboje pasiūlė neblogą energiją ir sugebėjo prisidėti prie to, kad varžovų perimetro lyderiai buvo pristabdyti. Neblogai jis atrodė net ir išsikeitimo situacijose, kur pasiūlė kontaktą M.Kotsarui. Puolime D.Giedraitis žaidė atakuojančio gynėjo pozicijoje ir sugebėjo pasižymėti tolimu metimu. Natūralu, kad „antroje pozicijoje“ Eurolygos naujokas gali būti daug solidesnis nei jam neįprastame įžaidėjo vaidmenyje.

Lekavičius Lekavičius

#4 Lukas Lekavičius (24 min., 7 tšk., 2 atk. kam., 1 rez. per., 1 kld., -1 naud. bal.). Įvertinimas – 5.

Pirma mačo dalis L.Lekavičiui, kuris rungtynes pradėjo startiniame penkete, buvo prasta – daugiausiai dėl labai netaiklių metimų. Vis tik po pertraukos įžaidėjas jau sugebėjo realizuoti kelis savo metimus ir sėkmingai įeiti į baudos aikštelę. Svarbu tai, kad „Žalgiris“ išvengė klaidų, o ir L.Lekavičius prarado vos 1 kamuolį. Gynyboje nebuvo lengva, tačiau varžovams stipriai išnaudoti lietuvio trūkumų nepavyko. Tai dar tikrai nėra pati geriausia L.Lekavičiaus versija, bet kažkiek teigiamų ženklų jau buvo galima įžvelgti.

#8 Kevarriusas Hayesas (15 min., 2 tšk., 3 atk. kam., 1 blk., 3 naud. bal.). Įvertinimas – 6.

Pražangos labai stipriai apribojo vidurio puolėjo minutes aikštėje. Atrodė, kad aukštaūgis šiek tiek sutrikęs ir kelios pralaimėtos dvikovos arčiau krepšio bei nereikalingi taisyklių pažeidimai prie to prisidėjo dar labiau. Vis tik lemiamoje atkarpoje K.Hayesas savąjį žodį tarė – jo blokas T.Sedekerskiui tapo bene ryškiausiu mačo momentu. Iki jo žalgiriečio žaidimas ketvirtajame kėlinyje jau buvo kur kas kokybiškesnis ir būtent šio ketvirčio metu jis pelnė ir vienintelius savo taškus.

Šmitas Šmitas

#10 Rolandas Šmitas (30 min., 20 tšk., 5 atk. kam., 1 rez. per., 3 kld., 20 naud. bal.). Įvertinimas – 9.

Latvis pralaimėjo kelias dvikovas arčiau krepšio gynyboje ir neatitverė varžovų, o bandymai nusimesti kamuolį atgal buvo perskaityti varžovų ir baigėsi klaidomis. Nepaisant to, R.Šmitas turėjo puikų mačą. Kauno ekipa sugebėjo sėkmingai įmesti kamuolį į baudos aikštelę, kur latvis pataikė visus 7 dvitaškius. Gebėjimas išplėsti aikštę taip pat pasitarnavo ir R.Šmitas dar pridėjo ir pora tolimų metimų. Universalus legionieriaus žaidimas buvo viena iš ašių, judinusių Kauno klubo puolimą ir prisidėjusių prie šios pergalės.

#15 Laurynas Birutis (19 min., 4 tšk., 5 atk. kam., 2 rez. per., 1 kld., 1 blk., 14 naud. bal.). Įvertinimas – 8.

Vidurio puolėjas ir toliau džiugina savo progresu ir vis stabilesniu žaidimu. Nors „Žalgirio“ centras ir neprivertė daugybės taškų į varžovų krepšį, o žaisti „1 prieš 1“ su S.Enochu nebuvo lengva, bet savo darbą L.Birutis padarė ir minimalias progas išnaudojo efektyviai. Galima jį pagirti už gerus „stepautus“, po kurių centras laiku grįždavo po krepšiu bei gerą lanko saugojimą. Tai buvo stabilios L.Biručio rungtynės, už kurias drąsiai galima rašyti aukštą įvertinimą.

Brazdeikis Brazdeikis

#17 Ignas Brazdeikis (23 min., 15 tšk., 1 atk. kam., 2 rez. per., 1 per. kam., 2 kld., 10 naud. bal.). Įvertinimas – 8.

Tikslūs tolimi I.Brazdeikio metimai yra tai, prie ko norėtųsi priprasti. Šįkart puolėjas jau pataikė 3 tritaškius iš 4, o pastarojoje ketverių rungtynių serijoje yra realizavęs 9 tritaškius iš 12 bandymų. Jeigu pavyktų išlaikyti stabilų pataikymą iš trijų taškų zonos ir toliau tai gali tapti rimtu žingsniu į priekį šio žaidėjo karjeroje. Didžiąją dalį taškų tritaškiais susirinkusiam I.Brazdeikiui arčiau krepšio lengva nebuvo – ten jį pasitikdavo tanki varžovų gynyba ir geresnio užsibaigimo ar tikslesnių perdavimų iš baudos aikštelės šįkart pritrūko.

#25 Achille Polonara (11 min., 1 tšk., 3 atk. kam., 2 rez. per., 6 naud. bal.). Įvertinimas – 4.

Italas ir vėl praėjo šalia rungtynių. Ant rankų pirštų turbūt galima suskaičiuoti A.Polonaros prisilietimus prie kamuolio ir tai yra dvipusė problema. „Žalgiris“ kol kas nesugeba išnaudoti šio aukštaūgio, o pats italas yra pasyvus ir progų sau nesusikuria. Momentų kai naujoko statusą dar turintis žaidėjas kenktų komandai taip pat tarsi nėra – iš neigiamos pusės galima išskirti nebent situaciją, kai V.Marinkovičius veidu į krepšį gana lengvai susidorojo su žalgiriečio gynyba. Artėja lemiama sezono stadija, kurios metu rezervų jau neturės būti ir iš visų žaidėjų reiks maksimalaus indėlio į rezultatą, tad belieka tikėtis, kad K.Maksvytis sugebės išjudinti šį krepšininką.

Dimša Dimša

#33 Tomas Dimša (20 min., 7 tšk., 1 per. kam., 2 naud. bal.). Įvertinimas – 5.

Šiose rungtynėse „Žalgiriui“ buvo itin svarbu protingas žaidimas ir mažas klaidų skaičius, kadangi „Baskonia“ yra puikiai tranzicijoje žaidžianti komanda. Nė sykio nesuklydusį T.Dimšą už drausmę galima pagirti, tačiau iki aukštesnio įvertinimo trūko geresnės progų realizacijos. Dalį stringančių atakų gynėjas priverstas pats gelbėti sunkiais metimais, tačiau prastai buvo išnaudotos ir visai neblogos situacijos. 1 pataikytas metimas iš 8 „iš žaidimo“ šiek tiek gąsdina, bet bent jau baudas mačo pabaigoje gynėjas susimetė ir taip padėjo išlaikyti pergalingą pranašumą.

#51 Arnas Butkevičius (17 min., 4 tšk., 6 atk. kam., 6 naud. bal.). Įvertinimas – 6.

Atkovotas kamuolys po savuoju krepšiu, išprovokuota M.Kotsaro pražanga ir pataikytos abi baudos, išvedusios „Žalgirį“ į priekį, yra svarbiausia, ką pavyko nuveikti puolėjui. Žalgirietis dirbo su varžovų perimetro lyderiais ir išlaikyti juos prieš save pavykdavo ne visada, tačiau po krepšiu dažniausiai laukdavo pagalbos. Problema tapo pražangos, kurių prisirinkęs A.Butkevičius didesnę dalį rungtynių buvo priverstas stebėti nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Vis tik puolėjas vėl išsiskyrė geromis pagalbomis ir puikiai skaitomu varžovų puolimu. Kauno klubas rungtynes laimėjo dėl gynybos ir čia A.Butkevičiaus indėlis buvo didelis.

#92 Edgaras Ulanovas (31 min., 16 tšk., 5 atk. kam., 5 rez. per., 1 per. kam., 26 naud. bal.). Įvertinimas – 10.

Galbūt ir ne viskas kapitono žaidime buvo tobula, tačiau po tokio jo pasirodymo ketvirtajame kėlinyje ir iškovotos pergalės prieš tiesioginius konkurentus parašyti aukščiausią įvertinimą tiesiog privaloma. Netobula buvo tai, jog E.Ulanovas taip pat pramiegodavo varžovų antruosius šansus, o arti tobulybės buvo jo kūryba žaidžiant nugara į krepšį. Lietuvis sėkmingai skaitė situacijas ir „1 prieš 1“ rinko taškus, o sutraukęs gynybą sėkmingai nusimetinėjo kamuolį. Lemiamu metu kapitonas vėl ėmėsi inciatyvos ir tai darė sėkmingai – išvydome herojišką krepšinį žaidžiantį kaunietį, o „Žalgirį“ iškovojant itin svarbią pergalę. 

„Ilgoji pertrauka“: „Žalgirio“ aštuoneto šansai, nurašytos komandos, svarbų „X faktorių“ turinti ekipa, blogiausi treneriai, neįdomiausios stebėti ekipos ir kaip atrodys atkrintamųjų poros

Skaityti visą pranešimą