„Žalgirio“ – „Barcelona“ serijos startas: nerimą keliantys aspektai, galimi „X faktoriai“ ir nusimesta našta

Prieš 1 metus 69

Beveik dvi savaites trukęs laukimas – baigtas – Kauno „Žalgirio“ ir Barselonos „Barcelona“ komandos trečiadienį pradeda Eurolygos ketvirtfinalio seriją.

Laikotarpis nuo pergalės Miunchene prieš „Bayern“ iki serijos su „Barca“ starto žalgiriečiams nebuvo skirtas poilsiui ar užsidarymui treniruočių salėje – per 5 dienas sužaidė trejas Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) rungtynes ir dvejos iš jų buvo Vilniaus „Rytą“ bei Alytaus „Wolves“, kurios rikiuojasi atitinkamai 2–3 vietose.

Atsikvėpti laiko neturėjo ir katalonai – jie per 6 dienas iškovojo 3 pergales, įskaitant laimėjimą prieš Madrido „Real“ ir Europos taurės ketvertą pasiekusią Las Palmo „Gran Canaria“.

Akistata su „Real“ katalonams kainavo traumų virtinę – trys žaidėjai nebaigė rungtynių, bet Alejandro Abrinesas ir Janas Vesely jau rungtyniavo pastarosiose rungtynėse, o štai Cory Higginso nugaros problemos yra rimtesnės ir jis pirmajame mače nežais.

Pastaraisiais metais traumų kankinamas amerikietis šiame sezone jau atrodė išvengiantis susižeidimų ir rungtynių praleidimo – nežaidė vos dvejose reguliaraus sezono dvikovose. C.Higginso statistika siekia 8,7 taško ir 8,7 naudingumo balo per 20 minučių. Tai nėra elitiniai skaičiai, bet „Barcelona“ komandoje išskirtine statistika gali pasigirti nebent Nikola Mirotičius. C.Higginsas vienu metu buvo vadinamas vienu iš geriausių Eurolygos atakuojančių gynėjų, tačiau perėjęs iš Maskvos CSKA į „Barcelona“ jis susidūrė su aibe traumų ir žaidimo kreivė krito žemyn. Vis dėlto tai vis dar yra aukščiausio kalibro gynėjas, kuriuo Šarūnas Jasikevičius gali pasitikėti lemiamais momentais. C.Higginso praradimas „Barcai“ yra didesni nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Tuo tarpu „Žalgiris“ traumuotų žaidėjų istoriją nutarė palikti pranešimui likus valandai iki rungtynių. Isaiah Tayloras nežaidė nuo dvikovos Miunchene ir lieka neaišku, ar pasirodys ant parketo Barselonoje. Klubas kruopščiai slepia bet kokią informaciją apie amerikiečio būklę. Buvo kalbėta, kad Tyleris Cavanaugh gali grįžti ant parketo jau gegužę, tad tose „rungtynių sprendimo“ kalbose atsirado ir amerikiečio pavardė. Tiesa, T.Cavanaugh mažai ką pakeistų, kai nėra žaidęs 5 mėnesius.

Visiškai kitokia yra I.Tayloro reikšmė „Žalgiriui“ – Keenaną Evansą atvykęs pakeisti gynėjas nėra toks ryškus puolime kaip buvo jo kolega, tačiau jo įtaka kauniečių žaidimui yra milžiniška – su I.Tayloru „Žalgiris“ laimėjo 9 susitikimus iš 12.

Paprastai sakant, „Žalgirio“ kūryba puolime be I.Tayloro atrodo tikrai labai varganai. Vis dar įspūdį daro faktas, kad žalgiriečiai su 14 rezultatyvių perdavimų ir 13 klaidų balansų sugebėjo Eurolygoje užimti septintąją vietą.

Žaidimas be I.Tayloro gerokai sumenkintų žalgiriečių galimybes pakovoti šioje serijoje ir dėl fakto, kad katalonai turi visus reikiamus įrankius tam, kad apsunkintų varžovo galimybes puolime: daug atakų prasidėdavo nuo Edgaro Ulanovo centravimo, bet čia pagalbos prieš jį Nikola Kaliničiui nereikės, tad dvigubinimas čia mažai tikėtinas. Taip pat „Barcelona“ neabejotinai spaus žalgiriečių gynėjų nuo galinės linijos ir bandys provokuoti klaidas ir varginti juos. Matėme, kad „Žalgiris“ pradeda klysti, kai neturi aikštelėje patikimai kamuolio kontroliuojančio žaidėjo.

Dar reikėtų pabrėžti, kad jeigu I.Tayloras ir rungtyniaus, tai tikrai nebus geriausia amerikiečio versija, kadangi jis ir taip kenčia dėl raumens traumos, o dar nežaidus pusantros savaitės, apskritai išmuša iš ritmo ir sportinės formos.

Dar vienas įdomus aspektas – kiek „Žalgiris“ galės naudoti savo žemą penketuką, kuris paskutinėje Eurolygos atkarpoje stipriai prisidėjo prie to, kad komanda patektų į atkrintamąsias. Čia centro pozicijoje pradeda rungtynes Rolandas Šmitas, o šalia jo Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius, Ignas Brazdeikis bei I.Tayloras.

Didžiausias privalumas tas, kad „Žalgiris“ su R.Šmitu „penktu numeriu“ turi skirtingas opcijas puolant: latvis gali atšokti ties tritaškiu ir bausti metimu iš perimetro arba po „du prieš du“ leistis po krepšiu. Gynyboje R.Šmitas yra pakankamai tvirtas, kad atstovėtų prieš tikrus centrus. Tiesa, rungtynių pradžiose su tokiu penketuku žalgiriečiai praleisdavo taškų kaip Jasielio Rivero atveju, tačiau vis tiek išlikdavo pliuse.

Prieš „Barcelona“ tokia opcija irgi įmanoma, bet mažiau tikėtina, nes „Žalgiriui“ reikia R.Šmito gynybai prieš Nikolą Mirotičių. E.Ulanovas taip pat gali bandyti stabdyti varžovų lyderį, bet 9 centimetrų skirtumas čia gali būti svarbus aspektas, juolab, kad rungtynėse Barselonoje E.Ulanovas nesusitvarkė su juodkalniečiu, kai turėjo tokias dvikovas.

Birutis Birutis

„Žalgiris“ priekinėje linijoje gali išsitraukti kozirį – Lauryną Birutį. Šiame sezone savo gerų atkarpų turėjęs ir kelių rungtynių likimą nusprendęs centras galėtų būti tuo faktoriumi, per kurį galima būtų surengti kelias atakas iš eilės. Gynyboje „Barcos“ centrai turėjo problemų prieš L.Birutį jau praėjusiame susitikime, kai jis per 19 minučių įmetė 12 taškų. Taip, didelė dalis tų taškų buvo jau tuomet, kai dvikovos baigtis buvo aiški, tačiau toks L.Biručio pasirodymas tikrai nebus pamirštas Barselonos komandos štabo.

„Žalgiris“ puolime turėtų bandyti kaip įmanoma daugiau rasti lengvų taškų iš greitų atakų – atsikovojus kamuolį arba jį perėmus reikia kuo greičiau skuosti į priekį. Taip pat svarbus labai aspektas yra puolime atkovoti kamuoliai. Poziciniame žaidime labai svarbus gali būti I.Brazdeikis ir jo reidai krepšio link – individualiai jis gali įveikti bet kurio varžovo gynybą, bet „Barcelona“ rengia spąstus arčiau krepšio ir tokie reidai gali baigtis niekuo, ką matėme ir dvikovoje Barselonoje. Labai daug priklausys nuo to, kokią Iggy versiją matysime šioje serijoje, nes Eurolygos naujokas šiame sezone didelio stabilumo šita prasme nerodo.

Pastarasis komandų susidūrimas baigėsi lengva „Barcelona“ pergale (93:74), bet tuomet žalgiriečiai žaidė labai prastą atkarpą, tad į galutinį rezultatą žvelgti nereikėtų. Ką reikėtų iš tų rungtynių pasimokyti, tai kaip katalonai sugebėjo parodyti, jog geba atsakyti savo taktiniais veiksmais prieš bet kokius „Žalgirio“ sprendimus. „Barcelona“ puikiai baudė žalgiriečių tiek susikeitimų gynybą, tiek stepoutą.

Optimizmo „Žalgirio“ sirgaliams turbūt duoda tai, kad „Barcelona“ pastaruosius dvejus metus Eurolygos atkrintamosiose irgi žaidė prieš žemesnę vietą iškovojusias ekipas, bet tiek su „Zenit“, tiek su „Bayern“ turėjo vargti iki lemiamo mačo.

Jau pernai reguliarųjį sezoną laimėjusi „Barca“ gavo nukraujavusią ir praktiškai be visos gynėjų grandies likusią „Bayern“, bet Andrea Trinchieri traukė vieną triušį iš skrybėlės po kito ir sugebėjo išlikti serijoje. Skirtingai nei „Zenit“ atveju, šįkart N.Mirotičius nebuvo uždarytas – 16 taškų ir 17 naudingumo balų vidurkis ketvirtfinalio serijoje fiksavo puolėjas, bet „Bayern“ vis tiek sugebėjo kautis iki paskutinio atodūsio.

Net ir Š.Jasikevičius įžvelgė panašumų tarp šių komandų pagal tai, kad jos moka žaisti kantriai ir atakuoti paskutinėmis sekundėmis. „Barcelona“ problema ir buvo ta, kad ji neblogai gynėsi 19–20 atakos sekundžių, bet kažkur pametama koncentracija kainuodavo taškus į jų krepšį.

Ne veltui Šaras pasakė, kad tai yra serija apie kentėjimą. Kad ir kaip dažnai buvo naudota ar atrodo nuvalkiota ši frazė, realybė tokia, kad atkrintamosiose būtent gynyba yra raktas į pergales. Jau antradienį matėme, kaip „AS Monaco“ ir Tel Avivo „Maccabi“ dvikova baigėsi rezultatu 67:79, nors komandų taškų vidurkiai yra gerokai didesni. Turint omenyje, kad tiek „Barca“, tiek „Žalgiris“ akcentuoja žaidimą nuo gynybos, pelnyti 80 taškų vieneriose rungtynėse bus didelis iššūkis, ypač kauniečiams.

„Barcelona“ tikrai turi pakankamai talento puolime ir tas krepšinis šiame sezone jau yra su gerokai daugiau laisvės nei praėjusiame. Tai turbūt įtakos turi ir faktas, kad Šaras galėjo pasirinkti įžaidėją, kurio pats norėjo – ne Nicką Calathesą, kuris buvo komandoje jau atvykus, bet Tomašą Satoransky.

Čekas šiame sezone tritaškius meta 50,8 proc. tikslumu, bet jis atakuoja labai retai – vos po 2 metimus per rungtynes. Panašiai kaip ir I.Tayloras, kuris meta nedaug, bet tai daro itin tiksliai – 8 iš 14.

Ieškant rizikų, kažkiek galima bandyti ją taikyti prieš T.Satoransky, galbūt čekas prames 1–2 metimus ir vėliau jau ims dvejoti. Jeigu įžaidėjas pataikytų pirmus metimus, tuomet daugiau jam laisvės suteikti nereikėtų. Žinoma, kad T.Satoransky nėra N.Calathesas, bet ginantis kažkur reikia rizikuoti, ypatingai, kai reikės pagalbos gynyboje kitose pozicijose.

Neabejotinai „Žalgirio“ pranašumas turėtų būti naštos nusimetimas. Prieš sezoną niekas nesitikėjo patekimo į aštuonetą, bet esant arti tos ribos ir sezonui artėjant į pabaigą, spaudimas tikrai buvo ant kauniečių pečių atnešti seriją į Kauną. Tai padaryti pavyko ir jau dabar „Žalgiris“ yra viršijęs lūkesčius, tad papildomo spaudimo ar įtampos jausti neturėtų. Žinoma, kad jaudulys bus, nes Eurolygos atkrintamųjų patirtį turi tik trys žalgiriečiai, kai tuo tarpu „Barcelona“ sudėtyje visi pagrindiniai krepšininkai jau žino, kas yra Eurolygos ketvirtfinalis. Tik skirtingai nei „Žalgiriui“, katalonams pralaimėjimas serijoje būtų tragedija. Žalgiriečiams dar vienas papildomas susitikimas „Žalgirio“ arenoje būtų fantastiškas indėlis į klubo biudžetą ir dar viena dovana sirgaliams, kurie jau 17 iš 18 rungtynių išpirko visus bilietus.

„Barcelona“ ir „Žalgirio“ serija prasideda trečiadienį 21.00 val. Lietuvos laiku.

Skaityti visą pranešimą