Zacharova švaistėsi kaltinimais Švedijai dėl „Nord Stream“ tyrimų: jie slepia faktus

Prieš 1 metus 46

Švedijos ir Danijos institucijos tiria incidentus „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“, tačiau Rusija piktinasi dėl to, kad prie tyrimų jai nebuvo leista prisidėti. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova aiškino, kad Švedija tyčia slepia faktus, skelbia „Reuters“.

M. Zacharovos teigimu, Švedijos atsisakymas bendradarbiauti su Rusijos prokurorais yra painus, ir aiškino, kad Maskva turi teisę žinoti tyrimo dėl sprogimų, įvykusių praėjusių metų rugsėjį, detales.

Maskva pasiūlė Stokholmui pradėti bendrą tyrimą dėl sprogimų, dėl kurių abiejų „Nord Stream“ dujotiekių linijos gali būti sustabdytos visam laikui.

„Galbūt Rusijos tyrėjai, atlikdami objektyvų tyrimą, galėtų prieiti prie nepatogios išvados apie tai, kas įvykdė šį sabotažo, terorizmo aktą. Apie tai, kas jį sugalvojo ir kas jį įvykdė“, – sakė ji žurnalistams.

M. Zacharova sakė, kad Švedija tariamai slepia faktus apie tai, ką ji nustatė atlikdama tyrimą, o tai esą leidžia manyti, kad „Švedijos valdžios institucijos turi ką slėpti“.

LRT.lt primena, kad Švedija ir kiti Europos tyrėjai teigia, kad išpuoliai buvo įvykdyti tyčia, tačiau jie nepasakė, kas, jų manymu, už juos atsakingas. Maskva, nepateikdama įrodymų, dėl sprogimų apkaltino Vakarus.

Dujotiekio „Nord Stream 2“, skirto rusiškoms dujoms tiekti į Vokietiją, statyba buvo baigta 2021 m. rugsėjį, tačiau jis taip ir nebuvo pradėtas eksploatuoti, kai Berlynas atidėjo sertifikavimą likus vos kelioms dienoms iki Maskvos karių įžengimo į Ukrainą vasario mėnesį.

Skaityti visą pranešimą