Zacharova įsiuto dėl popiežiaus komentaro

Prieš 1 metus 58

„Kai kalbu apie Ukrainą, kalbu kaip apie tautą, priimančią kankinių mirtį. Jei yra žmonės, tapę kankiniais, yra ir tie, kurie juos kankina. Kai kalbu apie Ukrainą, kalbu apie žiaurumą <...> Patys žiauriausi paprastai yra tie, kurie atvyksta iš Rusijos, bet nesilaiko Rusijos tradicijos, – čečėnai, buriatai ir t. t.“, – pasakė popiežius Pranciškus.

„Tai netgi ne rusofobija, tai jau tiesos iškraipymas, be to, net nežinau kokiu lygmeniu, – komentuodama pontifiko žodžius pareiškė M. Zacharova. – Prisiminkite, kad paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje ir šio amžiaus pradžioje mums buvo sakoma visiškai priešingai – esą tai rusai, slavai, kankina Kaukazo tautas. Dabar gi kalbama apie tai, kad būtent Kaukazo tautos kankina rusus. Tai neregėtas tiesos iškraipymas.“

„Girdėti Katalikų Bažnyčios vadovo svarstymus apie konkrečių tautybių atstovų, būtent – buriatų ir čečėnų, ginančių taikius gyventojus, žiaurumą – mažų mažiausiai keista, – pakomentavo Buriatijos vadovas Aleksejus Cydenovas. – Istorijoje daugybė pavyzdžių, įrodančių, kad miestus, valstybes ir net tautas gali naikinti ir tie, kurie save laiko civilizuotų nacijų atstovais.“

Popiežius sakė, kad kelis kartus telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, o su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bendravo per ambasadorių prie Šventojo Sosto.

Atsakydamas į kaltinimus, kad tiesiogiai nepasmerkė prezidento V. Putino, jis sakė: „Kartais stengiuosi nekonkretizuoti, kad neįžeisčiau, ir verčiau pasmerkiu apskritai, nors gerai žinoma, ką smerkiu. Nebūtina, kad konkrečiai įvardyčiau vardą ir pavardę“.

Prieš keletą savaičių popiežius Pranciškus pakartojo, jog Vatikanas pasirengęs tarpininkauti, kad būtų nutrauktas Rusijos ir Ukrainos karas. Tai jis pareiškė interviu Italijos laikraščiui „La Stampa“.

Paklaustas, ar įmanomu laiko susitaikymą tarp abiejų šalių, pontifikas paragino visus nenuleisti rankų.

„Tačiau visi turi įsipareigoti demilitarizuoti širdis – ir pradėti nuo savosios, ir tada mažinti bei nuginkluoti smurtą. Visi turime būti pacifistai. Norėti taikos, ne tik paliaubų, kurios tik gali pasitarnauti ginklavimuisi. Tikros taikos, kuri yra dialogo vaisius“, – sakė popiežius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą