Ypatingą Maksvyčio savybę išskyrę „Žalgirio“ senbuviai: apie viltis serijoje, žaidėjų kovingumą ir paneigtas prognozes

Prieš 1 metus 75

Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis praėjusiame sezone su žaliai baltais marškinėliais išgyveno vieną sunkiausių Kauno klubo sezonų. Šiuo metu komandos žaidimą ir pasirengimą serijai su „Barcelona“ abu stebi iš šono, kadangi sportinius batelius jau yra pakabinę ant vinies. Kartu savo kelią „Žalgiryje“ pradėję senbuviai tiki komandos galimybėmis įveikti katalonus ir išskiria svarbiausią kauniečių ginklą – kovingumą.

Trečiadienio rytą viename ne pačiame didžiausiame Barselonos viešbutyje didžiąją fojė dalį užėmė žaliais drabužiais pasipuošę aukšti vyrai – „Žalgirio“ žaidėjai pusryčiavo ir rengėsi rytinei rungtynių dienos treniruotei „Palau Blaugrana“ arenoje.

Mantas Kalnietis prieš pusryčius išbėgo pabėgioti Barselonos gatvėmis, kur, sakė, sutiko ir lietuvių sirgalius, palydėjusius Lietuvos krepšinio legendą plojimais.

Jau sezonui einant į antrąją pusę profesionalo karjerą baigti, pusės sezono algos atsisakyti ir taip „Žalgiriui“ padėti nusprendęs M. Kalnietis dabar su komanda vis dar keliauja į išvykas, tačiau treniruotėse plušėti jam taip nebereikia. Oficialiai „Kauno Žalgirio“ futbolo klubo prezidento pareigas einantis M. Kalnietis ir su krepšinio komanda praleidžia nemažai laiko, nors pripažįsta, kad kažkokių rimtų pareigų neturi.

Buvęs žalgirietis nesiryžo prognozuoti, kelerių rungtynių seriją su „Barcelona“ gali žaisti „Žalgiris“, bet teigė, kad galimybių laimėti visada yra.

Jau po praėjusio sezono sportinę aprangą į švarką iškeitęs ir dabar „Žalgirio“ sporto direktoriumi dirbantis P. Jankūnas teigė, kad jau sezono pradžioje matė, kad šis „Žalgiris“ bus tikrai kitoks nei pernykštis. Visų pirma – kovingumu.

„Visų pirma – Pauliui Motiejūnui, jis padarė pakeitimus“, – paklaustas, kam reikia atiduoti duoklę už tai, kad matome kitokį „Žalgirį“, atsakė P. Jankūnas. Tada ėmė vardyti toliau: „Be abejo, treneriai irgi prisidėjo prie komandos formavimo. Visa „Žalgirio“ organizacija, visi darbuotojai. Padarytas puikus darbas – pakeistas trenerių štabas, perstatyta komanda, jai suteiktas pasitikėjimas, kurį pateisino.“

Anot P. Jankūno, K. Maksvytis surinko žaidėjus, kurie moka atiduoti širdį aikštėje ir sugeba išlikti kovingi.

„Surinkti žaidėjai, kurie supranta „Žalgirio“ vardo svarbą, ką reiškia tas užrašas ant marškinėlių. Jie žaidžia, kaunasi iš visos širdies, kiek buvo šiemet rungtynių, kurios laimėtos atsiliekant tokiu skirtumu, kai tikrai galima sulūžti. Bet tas charakteris, ta širdis vis tiek padeda kažkur atkovoti kamuolį, kažkur perimti, kažkur subauduoti ir žiūrime, kad vėl esame žaidime. Taip, kaip žaidžia komanda, su kokiu azartu, noru ir kovingumu, yra trenerių nuopelnas. K. Maksvytis žinomas kaip treneris, pas kurį žaidėjai visada atiduoda visas jėgas, žaidžia su dvigubu ar trigubu užsidegimu. Turi jis tą kažkokią neapčiuopiamą savybę“, – teigė P. Jankūnas.

Anot buvusio „Žalgirio“ kapitono, kovingumas ir širdis ilgoje serijoje gali tapti tik dar svarbesniu faktoriumi, siekiant įkąsti teoriškai stipresniam varžovui.

M. Kalnietis irgi teigė, kad jo nestebina komandos kovingumas – tai yra išskirtinis K. Maksvyčio treniruojamų komandų bruožas.

„Pirmiausia yra žaidėjų selekcija, jis atsirinko tuos, kuriais tikėjo, komandoje yra ne vienas su treneriu pažįstamas iš seniai. Aš jau pernai pabaigoje sezono, kuris LKL buvo labai nesėkmingas, sakiau, kad čia nėra trenerio kaltė. Man atrodė, kad taktika ir darbas, dėmesys detalėms buvo tikrai aukščiausio lygio. Tiesiog praėjusio sezono komanda nesugebėjo to padaryti. Šiemet pasikeitus komplektacijai viskas ir pasikeitė.

Tiesiog žaidėjai, kuriuos treneris surinko, yra visai kitokie, kovingi. Iš mažų detalių susidarė rimta dėlionė, kuri ypač namuose šluoja beveik visus varžovus. Ta komandinė dvasia ir energija užkrečia ir sirgalius, matome, kaip sunku patekti į areną“, – teigė M. Kalnietis.

Buvusio įžaidėjo teigimu, šioje serijoje svarbiu faktoriumi turėtų būti ir psichologinis spaudimas, kuris turėtų slėgti „Žalgirio“ varžovų pečius. M. Kalnietis buvusiems komandos draugams linkėjo mėgautis žaidimu ir negalvoti apie rezultatą.

„Svarbiausia, kad „Žalgirio“ niekas nebeslegia, spaudimas bus „Barcelonos“ pusėje. Mums reikia eiti ir mėgautis krepšiniu, atiduoti jėgas ir kabintis nagais ir dantimis. Manau, kad tas spaudimas iš tikrųjų yra tik prieš pat rungtynes, gal dar ruošiantis serijai. Išeini į aikštę, išmetamas ginčo kamuolys ir tu tiesiog žaidi ir mėgaujiesi.

Dar labai svarbu yra rungtynių pradžia, kad jie nepabėgtų į priekį, kad nesusikrautų pranašumo, negautų lengvų taškų, iš kurių ateina geros emocijos ir komanda pasikrauna. Reikia stengtis laikyti kuo mažesnį taškų skirtumą iki rungtynių pabaigos ir tada galvas vis tiek labiau spaus jiems, o ne mums“, – įsitikinęs M. Kalnietis.

Prieš sezoną „Žalgirio“ komplektacija tikrai neatrodė galinti kovoti dėl Eurolygos atkrintamųjų varžybų, aišku, prie prognozių prisidėjo ne tik tragiškas 2021–2022 m. pasirodymas Eurolygoje, bet ir prarastas LKL čempionų titulas.

Vis dėlto P. Jankūnas sako, kad jau sezono pradžioje, pirmose treniruotėse, matė ženklus, jog šio sezono „Žalgiris“ bus kitoks.

„Dabar sunkus klausimas, kai žinome, kokioje pozicijoje esame (apie poziciją, kurią „Žalgiriui“ prognozavo sezono pradžioje, – LRT). Aišku, kad praėjęs sezonas nepridėjo pasitikėjimo. Pasikeitė didžioji dalis komandos, treneriai. Treneris buvo išvykęs su rinktine, pasirengimas sezonui vyko be trenerio, taip, puikų darbą padarė asistentai, bet vis tiek naujoko trenerio norėtųsi pasirengime. Taip nepavyko, bet viskas gerai.

Vietos dabar nepasakysiu, bet kad komandos veidas bus kitoks, tikrai matėsi nuo pat pradžių. Jau treniruotėse matėsi, kaip žaidėjai kovoja net ir tarpusavyje. Sezono metu tai leido vienas kitam tobulėti, žaidėjai atsiskleidė individualiai.

Mums nieko naujo, kad prieš sezoną pagal prognozes „Žalgiris“ buvo prie pabaigos. Smagu, kad tas prognozes paneigėme ir esame Top-8. Mūsų organizacija į tokias prognozes nelabai reaguoja, nes visi yra profesionalai, dirba savo darbą, atiduoda visas jėgas ir tikisi geriausio. Girdime tas prognozes, skaitome, bet jos mūsų darbui įtakos nedaro“, – teigė P. Jankūnas.

Paklaustas apie savo tiesioginį darbą ir planus komandos sudėčiai kitam sezonui, P. Jankūnas išliko diplomatiškas ir galimų pasikeitimų nekomentavo.

„Apie pasikeitimus kalbėti dar sunku, dar tik sezono įkarštis, o „Žalgiris“ gandų niekada nekomentuoja. Darbai vyksta visą laiką, vyko ir iki manęs, dabar ir aš esu įsitraukęs į procesą. Darbai vyksta. Kalbu ne apie derybas, bet apie analizes, skautingą – tai tikrai vyksta. Tai vyksta kone viso sezono metu. Šis sezonas puikiai parodė, kiek svarbu yra atlikti namų darbai. Kai du mūsų žaidėjai patyrė traumas, jei namų darbai nebūtų padaryti, gal jų net neturėtume komandoje“, – kalbėjo P. Jankūnas.

„Žalgirio“ sporto direktorius papasakojo ir apie momentą, kai rungtynėse su „Fenerbahče“ traumą patyrė Keenanas Evansas. Anot P. Jankūno, iškart po epizodo buvo aišku, kad komandos lyderis šį sezoną nebežais: „Iškart prasidėjo darbas, net jam išeinant iš aikštelės P. Motiejūnas jau rašė agentams, kurie turėjo tam tikrų žaidėjų. Situacija iškart rodė, kad mums reikia naujo žaidėjo.“

Buvęs krepšininkas pasidžiaugė ir tuo, kad šį sezoną „Žalgirio“ arena atgijo po praėjusio sezono nesėkmių, o tai leidžia komandai jausti palaikymą ne tik aikštėje, bet ir klubo piniginėje.

„Visų pirma, sirgalių atėjimas į areną yra tiesiog nuostabus dalykas. Kaip jie renkasi, kaip palaiko, atmosfera arenoje tapo visai kitokia, sirgaliai labai patobulėjo, prisijungė prie pagrindinės sirgalių grupės. Be abejo, finansinė pusė yra labai svarbi, pajamos iš bilietų išaugo. Dar nežinau skaičių, bet jie tikrai bus didesni, nei planuota“, – atskleidė P. Jankūnas.

Skaityti visą pranešimą